Povežite se s nama

Međimurje

Idući tjedan počinje kampanja „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“

Objavljeno:

- dana

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i ove godine organizira tradicionalnu kampanju „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“ s ciljem poticanja i osnaživanja stanovništva na usvajanje zdravog stila života koji uključuje sport i tjelesnu aktivnost.

Kampanja traje od 12. rujna do 2. listopada 2022. godine, namijenjena je punoljetnim osobama s prebivalištem u Međimurskoj županiji, a njezin je cilj potaknuti stanovništvo da pješači i vozi bicikl u svrhu transporta, rekreacije ili sportskih aktivnosti te tako zadovolji preporučenu razinu tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od 2,5 sata tjedno.

Aktivni oblici prijevoza poput hodanja i vožnje biciklom ne proizvode emisije štetnih plinova, štite okoliš te unapređuju i čuvaju naše zdravlje.

Ujedno se želi potaknuti poslodavce da stimuliraju svoje zaposlenike na aktivan način prijevoza ili druge oblike tjelesne aktivnosti, budući da su mnogobrojna istraživanja pokazala da tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u očuvanju radne sposobnosti i unapređenju produktivnosti rada.

Pravila za sudjelovanje

Naime, sudionici trebaju u svakom tjednu barem tri dana pješačiti ili koristiti bicikl u svrhu transporta, rekreacije ili u svrhu sportskih aktivnosti.

Kako bi tom prilikom zadovoljili minimalnu preporučenu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od 2,5 sata tjedno, tijekom svakog tjedna pješaci trebaju proći pješice barem 10, a biciklisti 40 kilometara, a tijekom cijele kampanje pješaci 30, a biciklisti 120 kilometara.

Postoji mogućnost da se kombinira pješačenje i bicikliranje. Sudionici tijekom kampanje bilježe broj prijeđenih kilometara i broj sati tjelesne aktivnosti te po završetku kampanje prijavljuju rezultate u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije koji će organizirati izvlačenje i dodjelu nagrada.

Pristupnice s prijavom rezultata mogu se podići u ZZJZ-u, u ambulantama obiteljske medicine te u ljekarnama, a može ih se preuzeti i s internetskih stranica Zavoda.

Nije se potrebno prijaviti na početku kampanje, već će prijava rezultata započeti u ponedjeljak, 3. listopada, a trajat će do 7. listopada. Prijave će se moći poslati poštom, a bit će omogućena i online prijava na internetskoj stranici Zavoda.

Sudionici kampanje koji zadovolje sve kriterije te pošalju prijavu Zavodu ulaze u ždrijeb za izbor nagrada.

Međimurje

Mursko Središće: osoba godine je Darko Oreški, nagrade najboljim sportašicama i sportašima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare proslavio je i ove godine svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Bila je to prilika za prezentaciju projekata koji su u velikoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete života u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U okviru programa dodijeljene su i tradicionalne nagrada za osobu godine Grada Murskog Središća i nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportske momčadi godine najboljima je proglašen kadetski sastav Škole nogometa Rudar Mursko Središće. U kategoriji rekreativaca nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

Nagrađenim su čestitali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime nagrađenih okupljenima obratio Darko Oreški.

– Svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude se da najbolje što mogu doprinose razvoju svojih organizaciji te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku i saborskom zastupniku Srpaku te svim gradskim službama na pomoći u našem radu – poručio je Oreški.

U prigodnom programu sudjelovali su mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.  

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu predstavljena autohtona međimurska bajka „Stekljena gora“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca na Adventu u Čakovcu prezentirali su autohtonu međimursku bajku „Stekljena gora“.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

– Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom na to da se radi o vrlo zanimljivoj priči, nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima – naglasio je Horvat.

– „Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23. prosinca organizirat ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta, pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki – nadovezala se Hrustek Sobočan.

Baština

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, koja vodi ovaj projekt, istaknula je da za međimurske bajke u velikoj mjeri moramo zahvaliti Mariji Novak.

– Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih, na dijalektu. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku – rekla je voditeljica projekta.

Na prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura „Vjetar“ čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec.

Kod skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava, otkriva se kod zdenca u dvorištu Staroga grada.

Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka, možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje