Povežite se s nama

Život i društvo

Iduću subotu biciklijada uz 26. obljetnicu oslobođenja Varaždina i Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

OD VINICE DO VARAŽDIN BREGA

U povodu velike, 26. godišnjice oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije u subotu, 16. rujna održat će se biciklijada od Vinice do Varaždin Brega.

Biciklijadu organizira Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a podijeljena je u pet etapa, a ruta kojom će voziti biciklisti i naselja gdje će se zaustavljati na svom putu vezana su uz Domovinski rat.  

Tigrovi, Barutana, Kalnički partizani i Banjšćina

Start biciklijade je u 10.15 minuta u Vinici, gdje je ustrojena 5. bojna 1. A brigade ZNG – Tigrovi. Prva etapa vozi se od Vinice do Zelendvora, gdje je u vrijeme rata bilo prvo postrojavanje pripadnika 104. brigade ZNG.

Druga etapa je od Zelendvora do Sračinca, gdje se nalzi vojno skladište Barutana, koje je oslobođeno. Treća etapa je od Sračinca do vojarne “Ivan V Drašković”u Optujskoj ulici u Varaždinu. Nekadašnja vojarna “Kalnički partizani” oslobođena je 22. rujna 1991. s kompletnim naoružanjem 32. mehanizirane brigade JNA i zapovjedništvom Varaždinskog korpusa, koji je bio jedan od najjačih. Tom akcijom zarobljene su velike količine naoružanja i vojne tehnike, čime je kasnije naoružana Hrvatska vojska.

Start biciklijade je u 10.15 minuta u Vinici, gdje je ustrojena 5. bojna 1. A brigade ZNG – Tigrovi

Četvrta etapa biciklijade vozit će se od vojarne prema Trnovcu Bartolovečkom, a biciklisti će proći pored varaždinskog aerodroma koji je bio raketiran 15. rujna 1991. godine.

Nakon zaustavljanja u Trnovcu Bartolovečkom kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, nastavit će se posljednja, peta etapa biciklijade koja završava u Gornjem Knegincu. Na Varaždin Bregu nalazi se Banjšćina, vojno skladište koje je osvojeno 20. rujna 1991. godine. Cilj biciklijade je ŠRC Mozdernjak u Gornjem Knegincu, kamo bi sudionici biciklijade trebali stići oko 14 sati.

Dodajmo na kraju da su Varaždinski dani rata trajali od 13. do 22. rujna 1991., kada je JNA zauvijek napustila Varaždin.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Grad Varaždin časti umirovljenike jednodnevnim izletom na more

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin, na prijedlog Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi Grada Varaždina, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner koji će za zainteresirane umirovljenike biti organiziran uz financijsku pomoć Grada Varaždina.

Pravo prijave na Javni poziv imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Varaždina i mjesečnim mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna.

Javni poziv objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina:

Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner za zainteresirane umirovljenike uz financijsku pomoć Grada Varaždina (varazdin.hr).

Prijave za Javni poziv prijavitelji podnose od 1. do 25. srpnja 2022. godine do 10 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski vrtić “Dječji svijet“ uspješno završio još jedan Erasmus+ projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Portugalu su održane aktivnosti posljednje mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „COLINC – Collaborating for Inclusion“, ukupne vrijednosti 99.164,00€. Posljednji susret partnera na projektu koji je nepoznate ljude zbližio u odlične suradnike i prijatelje, odisao je ozračjem profesionalnog ponosa.

Sam projekt za ciljanu skupinu djelovanja imao je djecu s posebnim potrebama – djecu s teškoćama, darovitu djecu, djecu koja privremeno imaju neke posebne potrebe. Partnerstvo vrtića i osnovnih škola iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala (koordinator) i Slovenije baziralo se na entuzijazmu, stručnom znanju i vodstvu, te na volji za timskim radom i spremnosti za promjenom.

Mobilnost je održana u Gradu Vila Nova de Gaia koji je prepoznao obrazovanje i inkluziju kao ključan faktor razvoja nekog kraja. „Dječji svijet“ su predstavljale Sanja Hajdin, Magdalena Erdelja i Nataša Gotal.

Ponosni na proces i uspjehe tijekom projekta, partneri su odlučili primjere dobre prakse i načine korištenja stimulativnih materijala prezentirati na međunarodnom online seminaru u vlastitoj organizaciji, a koji je održan početkom studenog prošle godine.

Primjere dobrih praksi prezentirali su praktičari koji svakodnevno rade s djecom, odnosno oni koji se prvi suočavaju s izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama – odgajatelji, učitelji i stručni suradnici.

Izazovi s kojima su svi bili suočeni, pogotovo tijekom rada u pandemijskim uvjetima, polučili su među partnerima povećano razumijevanje, strpljenje, toleranciju i timski rad, te su rezultirali promjenom pristupa, načina rada, ponude materijala i hrabrosti da se usude raditi na drugačiji i za neke, novi način.

Tijekom projekta:

– Prepoznate su kvalitetne prakse u radu s djecom s posebnim potrebama

– Osviještena je upotreba ciljanih materijala i prilagodba okruženja kako bi se formiralo stimulativno okruženje i materijali

– Refleksijom praktičara produbile su se i ojačale kompetencije i znanja

– Stvoreni su materijali za diseminaciju i slobodnu distribuciju

Partnerstvo, suradnja, hrabrost, elan, motivacija, razumijevanje, poštenje, iskrenost, radišnost, trud, vrijeme, orijentiranost, pozitivan stav, podrška, učinkovitost, spremnost na promjene – samo su neki od stupova zajedništva, rada i rezultata na ovom projektu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje