Povežite se s nama

Međimurje

Čakovčanin Igor Rodiger: “Planina mi je dopustila da stanem na vrh Europe!”

Objavljeno:

- dana

Tridesetšestogodišnji Igor Rodiger iz Čakovca nedavno je, koliko je poznato, postao prvi Međimurec koji se popeo na najviši vrh europe – Elbrus na Kavkazu!

Čakovčanin je u “svijet planina”, kako kaže, ušao nakon što je prestao trenirati atletiku, shvativši da mu nedostaje sportske aktivnosti.

– Planinarenjem sam se počeo baviti 2011. godine. Ubrzo nakon što sam se učlanio u PK Extrem iz Čakovca, pružila mi se prilika da se popnem na jednu ozbiljnu planinu: tako sam se 2012. godine popeo na Mont Blanc (4808 metara). Još tijekom priprema zavolio sam visoka brda! Od ostalih vrhova, popeo sam se dvaput na slovenski Triglav (2864 metra), dvaput na Grossglockner (3798 metara) i jednom na Grosswenediger u Austriji, na Punta Penia (Marmolada, 3343 metra), Gran Paradiso (4061 metar), Balmenhorn (4167 metara), Punta Gnifetti (Signalkuppe, 4554 metra) i Breithorn (4164 metra) u Italiji… Brzo se javila želja za penjanjem na višu planinu. Bilo je pitanje vremena kad će Elbrus kao jedina viša planina u Europi doći na red! – kaže Rodiger, koji je s intenzivnim pripremama započeo još u ožujku.

Borba s vjetrom

Trenirao je pet puta tjedno, pri čemu su se treninzi sastojali od trčanja, vježbi vlastitom težinom (sklekovi, trbušnjaci…), vježbi s utezima te odlaska u planine.

– Tijekom priprema ispenjao sam zimski uspon na Špik (2472 metra) u Sloveniji, Gran Paradiso, Balmenhorn, Punta Gnifetti i druge. Osim fizičkih, valja spomenuti i psihičke pripreme. Iz Beograda sam 8. srpnja krenuo na put s jednom srpskom ekspedicijom, koju su sačinjavali ljudi iz Srbije, Hrvatske, BiH te jedan kolega iz Švedske. Put nas je vodio iz Beograda preko Istanbula do Rusije, kamo smo došli u ranim jutarnjim satima. Toga smo dana odsjeli u hotelu u gradu Treskolu. Treći dan bio je rezerviran za aklimatizacijski uspon na 3300 metara, gdje smo podigli kamp i prenoćili. Četvrtoga dana spustili smo se u hotel da se odmorimo i pripremimo za ekspediciju. Petoga dana krenuli smo prema odredištu. Utovarili smo opremu, hranu i piće (otprilike 40 kilograma po osobi) u minibus koji nas je odveo do žičare kojom smo se digli do kampa Garabaši na 3847 metara. Dalje smo nastavili ratrakom do Planinarskoga doma Diesel Hut (4157 metara), gdje smo se odmorili i prenoćili. Šestoga dana obavili smo još jedan aklimatizacijski uspon i pri snažnome vjetru popeli se do 4600 metara te se vratili u Dom. Sedmoga dana smo organizirali odmor i pripreme da u ponoć pokušamo izaći na vrh, iako prognoza nije bila obećavajuća. Nakon dva sata borbe s vjetrom, odustajemo od uspona i vraćamo se u Dom.

Temperatura je bila -17 Celzijusovih stupnjeva, a jačina vjetra oko 60 kilometara na sat. Tako smo i osmi dan proveli u domu, nadajući se da će se nevrijeme smiriti tijekom noći. Devetoga dana vjetar se nije smirivao, ali smo dobili informaciju od Rusa da će idući dan biti puno pogodniji za uspon. Nama je to bila zadnja prilika. Desetoga dana, pola sata nakon ponoći, po snažnom vjetru i temperaturi od -20 Celzijusovih stupnjeva krenuli smo južnom stranom prema vrhu. Vjetar je bio nešto slabiji nego prije dva dana. Od Doma smo krenuli strmom stazom koja nas vodi prema “traverzi” na 5100 metara. Nažalost, dotad je odustalo pet članova ekspedicije zbog problema s hladnoćom. Iako vjetar nije slabio, ostatak ekipe dobro je napredovao. “Traverza” je dio puta koji prolazi ispod istočnog vrha i lagano se diže do “sedla” koje se nalazi na 5400 metara.

Tu sam počeo osjećati simptome visinske bolesti, ali su, srećom, bili blagi pa sam nastavio uspon. Zatim je uslijedio završni uspon na zapadni vrh (5642 metra). Nakon deset sati hodanja uz povremene kratke stanke za čaj i pokoju energetsku čokoladicu, u 10:30 šestorica nas je stiglo na najvišu točku Europe. Planina nam je dopustila! Sreća je bila neizmjerna, pogledi neopisivi, ali zbog jakog vjetra, hladnoće i manjka kisika, kojeg ima 50 posto manje nego što smo navikli i nakon slikanja za uspomenu, morali smo se što prije spustiti u Dom. Silazak je trajao tri sata – slikovito pustolovinu opisuje Rodiger.

(Ne)obuzdanost

Kaže da je u njegovu timu bilo 15 ljudi, pri čemu je četvero odustalo prije, a petero tijekom završnog uspona. Osim njih, iz Beograda je na isto odredište krenulo još i 11 vojnih veterana, koji su na ekspediciju krenuli u spomen kolegama poginulima tijekom bombardiranja Srbije 1999. godine. Zbog lošeg vremena koje je vladalo na planini, oni su se spustili dan ranije, ne popevši se na vrh.

– Usudio bih se reći da je motivacija lagano splasnula onoga trenutka kad sam se prijavio za ekspediciju. Trebalo je obuzdati emocije i posložiti stvari u glavi. Jedini dio motivacije koji nije splasnuo bilo je shvaćanje: ako uspijem u svome cilju, bit ću prvi Međimurec kome je to uspjelo. I uspjelo mi je! Planina mi je dopustila da stanem na sam vrh Europe. Što se tiče sljedećih izazova, neki planovi postoje, ali još je rano za takve razgovore. Sada se moram malo odmoriti i posvetiti se nekim drugim stvarima! – objašnjava Igor.

Za kraj je ostavio zahvalu svojoj obitelji na velikoj podršci te Planinarskome klubu Extrem. Pritom posebno zahvaljuje predsjednici Kluba Roberti Radović te Zvonimiru Jembrihu koji ga je pripremio za ovaj uspjeh.

Međimurje

Novi projekt Međimurske županije: poticati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija kao Europska regija sporta u 2022. godini predstavila je novi projekt pod nazivom „No Boundaries“.

Projektom se želi potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima, ali i ojačati vještine volontera te članova sportskih klubova i udruga civilnog društva za rad s osobama s invaliditetom u području sporta.

Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri na projektu su slovenska Općina Lendava i mađarska Razvojna koordinacijska agencija jezera Balaton. Sam projekt vrijedan je 200.000 eura, a financiran je iz programa Erasmus+ SPORT, Not-for-profit European sport events.

– Ideja za projekt javila se u godini kada je Međimurska županija nosila titulu Europske regije sporta jer smo prepoznali nedostatak sportskih aktivnosti prilagođenih osobama s invaliditetom. U Međimurskoj županiji živi gotovo 15 posto stanovništva s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta te je tim ljudima vrlo često onemogućeno sudjelovanje u društvenim i sportskim aktivnostima – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić na početnoj konferenciji projekta održanoj u Riznici Međimurja.

Cilj projekta je doprinijeti promicanju suradnje, kvalitete, uključivosti, kreativnosti i inovativnosti na razini sportskih organizacija i sportskih politika, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u promicanju društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i poboljšanja zdravlja.

Inovacija

Župan Matija Posavec rekao je da će ovaj projekt postaviti nove standarde u sportskoj aktivnosti u regiji te da će dodatno ojačati vezu s udrugama osoba s invaliditetom.

Inovativnost projekta bit će u kreiranju novog programa za sportove na vodi za osobe s invaliditetom, u čemu projektni partneri iz mađarske Razvojne koordinacijske agencije jezera Balaton već imaju iskustva.

S obzirom na to da se sva tri projektna partnera nalaze u neposrednoj blizini vodenih površina, rijeka i jezera, kreiranje uvjeta za bavljenje sportovima na vodi za osobe s invaliditetom prepoznato je kao dodana vrijednost.

– Sport za osobe s invaliditetom znači i rehabilitaciju jer, između ostalog, jača njihovu životnu snagu. U Općini Lendava osobe s invaliditetom aktivni su članovi mnogih sportskih klubova s ciljem održavanja svoje zdravstvene i tjelesne kondicije, čime se postiže veća samostalnost i samostalnost osobe s invaliditetom u integraciji u životnu zajednicu. Njihovu aktivnost želimo još snažnije potaknuti na svim razinama te im osigurati odgovarajuće sadržaje i infrastrukturu – pojasnila je direktorica Zavoda za turizam i razvoj Lendava Martina Bukovec.

Niz aktivnosti

Ciljne skupine su osobe s invaliditetom svih dobnih skupina – djeca, odrasli i starije osobe. Međimurska županija u projekt je uključila organizacije civilnog društva s područja Međimurske županije koje okupljaju osobe s invaliditetom, čiji su predstavnici istaknuli potrebu za sportskim sadržajima i aktivnostima za svoje ciljane skupine te njihovu veliku želju za sudjelovanjem.

Projekt se sastoji od niza aktivnosti koje će se provoditi u razdoblju od 18 mjeseci, a korisnici projekta su 30 volontera i 120 osoba s invaliditetom uključenih u sportska događanja.

U projekt će biti uključeni vanjski stručnjaci kineziolozi koji će izraditi sportske programe rada za osobe s invaliditetom svih dobnih skupina, a za rad u sportu s osobama s invaliditetom bit će obučeni i volonteri.

– Želimo što više osoba s invaliditetom, posebice djece uključiti u sportske aktivnosti te vjerujem da ćemo putem projekta povećati inkluziju osoba s invaliditetom u sportu – istaknula je izvršna direktorica Udruge za autizam „Pogled“ Jasenka Martinčević.

Projektne aktivnosti započet će 1. veljače 2023. godine, a trajat će 18 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Pribislavec: načelnik Ladić održao prijam za uspješne sportaše s područja Općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić održao je svečani prijam za uspješne sportaše Taru Lesjak, Maura Gajnika, Ervina Šoltića i Josipa Francki Novaka.

Karatist Mauro Gajnik trenira u Karate centru Šenkovec, a državni je prvak u kategoriji učeničkih kata. Karatist Ervin Šoltić član je Karate kluba Globus i može se pohvaliti titulama državnog prvaka, svjetskog prvaka u konkurenciji boraca do 14 godina i kategoriji iznad 55 kilograma. Također, Ervin je doprvak Balkana i osvajač zlatne medalje na nedavnom Grand Prix turniru u Samoboru.

Karatistica Tara Lesjak je pak članica Karate kluba Međimurje. Može se pohvaliti zlatnim medaljama s Međimurje Opena i međunarodnog turnira u Maloj Subotici, a srebrne i brončane medalje osvajala je još na turnirima u Čakovcu, Varaždinu, Sisku te na državnom prvenstvu. Josip Francki Novak član je Hrvatskog saveza za obaranja ruku te iza sebe ima državni i europski naslov prvaka, dok na svjetskoj ljestvici zauzima visoko treće mjesto.

– Općina Pribislavec nastojat će poticati svoje izvanredne sportaše, a uz izdvajanja za sport pomažu se i sportaši pojedinci koji ostvaruju vrhunske rezultate. Iznimno sam ponosan što postoje djeca s velikom predanošću sportu te mi je izuzetno drago da mogu ugostiti takve vrhunske sportaše. Zahvalan samo da svojim postignućima promoviraju sport, ali i našu Općinu – rekao je načelnik Matija Ladić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje