Povežite se s nama

Život i društvo

Igor Škoković izabran za predsjednika Obrtničke komore Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Članovi Skupštine Obrtničke komore Varaždinske županije na izbornoj skupštini održanoj u ponedjeljak, 17. listopada, izabrali su Igora Šokovića, za novog predsjednika Županijske komore.

Novi predsjednik, koji je dosad bio vršitelj dužnosti predsjednika Županijske obrtničke komore, na sjednici je predstavio program rada, pri čemu je posebice istaknuo važnost obrazovanja za obrtnička zanimanja.

-Dosadašnja suradnja sa strukovnim školama na području Varaždinske županije nije bila zadovoljavajuća, stoga valja uspostaviti bolje kontakte sa školama, kako nam se ubuduće ne bi događalo da se gase programi za obrazovna zanimanja, koje tržište traži. U tom procesu trebat ćemo pomoć  i podršku Varaždinske županije, ali i svih drugih subjekata u lancu obrazovanja. Pred nama je izazovno vrijeme, jer nakon svih ograničenja u poslovanju, s kojima smo bili suočeni u vrijeme pandemije, morat ćemo se prilagoditi i našem članstvu omogućiti podršku kako bismo što prije pokrenuli snažniji gospodarski oporavak – naglasio je predsjednik Igor Šoković, vlasnik tvrtke GRK klesarstvo iz Sračinca, koji je dosada obnašao niz dužnosti u sustavu Hrvatske obrtničke komore.

Predstavljajući plan rada Komore u naredne četiri godine Igor Šoković je najavio tješnju suradnju s Hrvatskom obrtničkom komorom, Područnom obrtničkom komorom i cehovskim udruženjima, posebice pri školovanju za obrtnička zanimanja.

– Zajedno moramo potaknuti društvo na drugačiji odnos prema obrtničkim zanimanjima. Već godinama imamo manjak obrtničkih zanimanja na svim razinama, što za posljedicu ima i smanjenje kvalitetne radne snage. Stoga je potrebno učenike još u osnovnoškolskom obrazovanju, već od  7. razreda, upoznavati s obrtničkim zanimanjima i njihovim prednostima, te ih poticati na školovanje za obrtnička zanimanja. U tom smislu, u suradnji s osnovnim školama, srednjim strukovnim školama, jedinicama lokalne samouprave i Varaždinskom županijom bit će potrebna i promjena kurikuluma za obrtničke programe. Bit će potrebno i povećanje broja nastavnih sati za predmete koji su direktno vezani uz struku, a manje za općenita znanja, ali i uvođenje obavezne prakse u sklopu školskih radiona te radiona obrtnika u omjeru 50:50. Kako bi se motiviralo učenike na upisivanje obrtničkih zanimanja bit će nužan i veći angažman lokalne i regionalne uprave u pogledu stipendiranja takvih zanimanja, ali i produljenje srednjoškolskog obrazovanja s tri na četiri godine za neka od obrtničkih zanimanja. Zajedno moramo skinuti stigmu s obrtničkih zanimanja i promijeniti potpuno neosnovano shvaćanje da obrtnička zanimanja upisuju isključivo loši učenici ili oni slabijeg imovinskog stanja. U suradnji sa srednjoškolskim ustanovama planiramo provesti i anketu o zanimanju učenika za obrtnička zanimanja te, ukoliko postoji interes, tražiti povećanje broja upisanih učenika za ta zanimanja – istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

Igor Šoković je na skupštini najavio i snažnije aktivnosti na promociji Područne obrtničke komore i svih njenih članova, kroz nastupe na sajmovima, ali i kroz tiskane i video materijale, kako bi se široj javnosti bolje predstavili naši obrtnici i njihov rad. 

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje