Povežite se s nama

Međimurje

Igrom do “otkrivanja” glazbe i afiniteta

Objavljeno:

- dana

DJECA I GLAZBA

Naučiti nešto o glazbi i možda otkriti afinitete i talent – misao vodilja je glazbenih igraonica Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” iz Čakovca.

Radionice se odigravaju u nekoliko međimurskih gradova, a jedan od njih je i Mursko Središće. Tamo je profesorica Nataša Bračko upravo započela s ovogodišnjom radionicom.

Kreativnost

– U radionice dolaze djeca prvih i drugih razreda osnovnih škola. Ovdje kroz igru, ples, pjesmu i sviranje uče osnove glazbenih pojmova, upoznaju instrumente – govori profesorica. Interesantno je, veli, gledati kako se kod djece budi interes za glazbu, osjećaj za sluh, ritam i kreativnost. Profesorica Bračko zaljubljenica je u glazbu i glazbenu pedagogiju te vjeruje da glazba, osim što unosi radost u svakodnevni život, pridonosi razvoju djetetovih umnih, moralnih i estetskih vrijednosti. O radnoj metodologiji igraonica veli da je temelj igra. – Osnovni kriterij uspješnosti je zadovoljstvo djece za vrijeme bavljenja tim aktivnostima. Djeca se upoznaju s instrumentima, pa se usmjeravaju prema sposobnostima i afinitetima – govori profesorica. Tijekom petogodišnjeg postojanja Glazbene radionice u Murskom Središću kroz nju je prošlo više desetaka djece iz grada i okolice. Adresa je školska učionica OŠ Mursko Središće, radi se u dvije skupine. Dok su u mlađoj grupi samo prvašići, u onoj starijoj, uz mališane drugih razreda, mogu doći i stariji učenici. – U radionici se kod djece razvijaju svi elementi potrebni za uspješan nastavak glazbenog obrazovanja, ali istovremeno se razvija i mašta te kreativnost, čime su djeca sposobna ostvariti i svoje druge interese – govori Nataša Bračko. Nema toga praznika, ovoga ili onog dana, koji ne obilježava mlađa grupa u Glazbenoj radionici. Slave Božić, Uskrs, fašnik, Valentinovo, odlazak i dolazak godišnjih doba, dane jabuka, knjige, obitelji, plesa, žena, očeva…

Tijekom petogodišnjeg postojanja Glazbene radionice u Murskom Središću kroz nju je prošlo više desetaka djece iz grada i okolice

– U starijoj skupini polaznici upoznaju osnove glazbene teorije – notno crtovlje, violinski ključ, note… a radi se i na razvijanju glazbenog sluha, pamćenja, glasovnih mogućnosti i glazbenog ritma – veli profesorica. I oni mlađi, kao i stariji, upoznaju se s instrumentima, koje im predstavljaju profesori i učenici Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”. – Tako djeca imaju priliku vidjeti instrument, primiti ga u ruke, pa i probati odsvirati nešto – govori Nataša Bračko.

Afinitet

Kad nauče nešto, djeca imaju to priliku i pokazati. Dva puta godišnje javno nastupaju na koncertima Glazbene škole. A upravo je Glazbena škola logičan sljedeći korak djece koja su prošla kroz Glazbenu radionicu. Ali to nije cilj radionice niti ih profesorica pokušava usmjeriti prema Glazbenoj školi. Sve ovisi o afinitetima, a koje su možda upravo u Glazbenoj radionici otkrili. Ili nisu.

Nema toga praznika, ovoga ili onog dana, koji ne obilježava mlađa grupa u Glazbenoj radionici. Slave Božić, Uskrs, fašnik, Valentinovo, odlazak i dolazak godišnjih doba, dane jabuka, knjige, obitelji…

Izvor:
Foto:

Međimurje

Povodom Dana policije nagrađeni interventni policajci PU međimurske jer su na Pagu na ramenima nosili brodolomce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/PU međimurska

U novoj konferencijskoj dvorani sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova, uz moto “Zajedno gradimo siguran svijet”, svečano je 29. rujna obilježen Dan hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Domaćini svečanosti bili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tijekom današnjesvečane akademije, pojedincima i skupinama koji su se u proteklih godinu dana ostvarili iznimne radne rezultate uručene su nagrade, priznanja i zahvalnice Ministarstva unutarnjih poslova.

Ove godine iz redova međimurskih policajaca zahvalnice su primili policijski službenici Interventne jedinice policije. Zahvalnica se dodjeljuje policijskim službenicima Ministarstva koji su nesebično pomažući ostvarenju prava građana te na sličan način djelujući u njihovu korist, doprinijeli ugledu policije ili na drugi način dali dodatni doprinos policijskom djelovanju u zajednici.

– Krajem lipnja ove godine četvorica policijskih službenika iz Interventne jedinice policije sudjelovali su u spašavanju trojice brodolomaca tijekom pružanja ispomoći kolegama iz Policijske postaje Novalja na otoku Pagu. Radilo se iznimno zahtjevnom pothvatu, pošto su temperature bile vrlo visoke, a teren iznimno nepristupačan. Njemački državljani nakon brodoloma bili su fizički i emocionalno iscrpljeni te se bosi nisu mogli kretati po oštrim stijenama i škarpama. Ujedno, za jednim od brodolomaca morali su dodatno tragati jer se odvojio od ostale dvojice. Kako bi im pomogli i time spasili živote, požrtvovni interventnih policajci nosili su ih, čak i na ramenima, te ih uspješno prenijeli na sigurno – objavila je PU međimurska.

Zahvalnice su iz ruku ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije primili Nenad Veselko (zapovjednik tima interventne policije), Dalibor Turk (vođa grupe interventne policije), Dragutin Horvat (policijski službenik interventne policije) i Marko Jagić (policijski službenik interventne policije).

Motoristi

Policijaci PU međimurske iskazali su se na još jednom mjestu.
U srijedu, 27. rujna u Puli je održano 13. po redu natjecanje policijskih motorista, koje od 2015. godine nosi naziv Memorijal Šime Buzov. Natjecanje nosi naziv po policijskom službeniku PU splitsko-dalmatinske Šimi Buzovu koji je 26. rujna 2014. godine smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Starigrada, putujući službenim motociklom na natjecanje u Pulu.

Natjecanje su organizirali Uprava za javni red i sigurnost, Služba prometne policije i Policijska akademija, uz organizacijsku podršku Policijske uprave istarske, a svoje vještine pokazalo je četrdesetak najboljih policijskih motociklista, po dva iz svake policijske uprave i dva iz Mobilne jedinice prometne policije.

Natjecanje se odvijalo pojedinačno i ekipno, a u konkurenciji pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Ivan Ljubas iz PU osječko-baranjske. Drugo mjesto pripalo je Slavku Lijiću, također iz PU osječko-baranjske, dok je treći bio Tomislav Soldo iz PU istarske. U konkurenciji ekipno, najbolja je bila ekipa iz PU osječko-baranjske (Ivan Ljubas i Slavko Lijić). Drugo mjesto osvojila je ekipa PU istarske (Tomislav Soldo i Zvonimir Mijačević), dok su treća mjesto osvojili policijski službenici PU međimurske, Neven Celinger i Branimir Leko iz Postaje prometne policije Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Čakovec, Obiteljskim centrom – Područna služba međimurska, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije u Čakovcu, obilježilo je 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz slogan i nit vodilju obilježavanja „Reci ‘ne nasilju’“, na čakovečkom Trgu republike poslali su poruku nulte stope tolerancije na nasilje, uz simboliku 13 pari cipela za 13 preminulih žena u 2022.

U akciju su se uključili i učenici Srednje škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec koji su na prigodnom štandu učili o važnosti prevencije i edukacije te poslali i osobnu poruku osude nasilja.

Ispred Povjerenstava za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Međimurske županije predsjednica gradskog povjerenstva Franciska Ćetković, ujedno predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca, pritom je naglasila da je upravo prevencija najvažnija i da je ključno educirati djecu i mlade kako bi bili socijalno odgovorne osobe.

Kako je pritom napomenuto, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca, već se radi o općem društvenom problemu.

Stoga organizatori obilježavanja ovakvih tipa traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji, kao i bilo kojeg oblika nasilja.

Prema riječima predsjednice povjerenstva, Hrvatska je 3. zemlja u Europi prema broju ubijenih žena, a u posljednjih 20 godina u našoj zemlji život je izgubili gotovo 400 žena.

Niz zakonskih promjena

Pomaka u prevenciji ovakvih nemilih događaja, u smanjenju crne brojke, ali i većim kaznama za prekršitelje ima, pa je tako najavljen niz zakonskih promjena u ingerenciji Vlade RH.

Kako kažu, upravo je to odrađeno dijelom i na inicijativu nevladinih udruga civilnih društva, čemu su doprinijele i akcije ovakvog tipa koje osvješćuju javnost o ovom problemu.

– Vlada RH prije nepunih mjesec dana donijela je niz zakonskih promjena koje se odnose na kazneni i obiteljski zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji te što je posebno važno uvodi se kazneno djelo femicida, to je ubojstvo žena na posebno okrutan način. Očekuje se da se s novim promjenama ide u javnu raspravu, nakon toga u saborsku proceduru, a uvođenje se očekuje od 1. siječnja 2024. godine. U novom setu zakona, osim uvođenja kaznenog dijela femicida, spolno zlostavljanje iz prekršajnog prelazi u kazneno djelo, a nizom zakonskih obveza intencija je zaštititi žrtvu – objasnila je Ćetković i dodala da se osniva fond pri resornom ministarstvu koji će zaštititi roditelja kojem se za djecu ne plaća alimentacija, što je ujedno jedan vid zlostavljanja i zanemarivanja.

Novina je i mjera približavanja koja će iznositi najmanje 50 metara, a ako se mjera prekrši, zamjenjuje se kaznom istražnog zatvora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje