Povežite se s nama

Međimurje

Igrom do “otkrivanja” glazbe i afiniteta

Objavljeno:

- dana

DJECA I GLAZBA

Naučiti nešto o glazbi i možda otkriti afinitete i talent – misao vodilja je glazbenih igraonica Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” iz Čakovca.

Radionice se odigravaju u nekoliko međimurskih gradova, a jedan od njih je i Mursko Središće. Tamo je profesorica Nataša Bračko upravo započela s ovogodišnjom radionicom.

Kreativnost

– U radionice dolaze djeca prvih i drugih razreda osnovnih škola. Ovdje kroz igru, ples, pjesmu i sviranje uče osnove glazbenih pojmova, upoznaju instrumente – govori profesorica. Interesantno je, veli, gledati kako se kod djece budi interes za glazbu, osjećaj za sluh, ritam i kreativnost. Profesorica Bračko zaljubljenica je u glazbu i glazbenu pedagogiju te vjeruje da glazba, osim što unosi radost u svakodnevni život, pridonosi razvoju djetetovih umnih, moralnih i estetskih vrijednosti. O radnoj metodologiji igraonica veli da je temelj igra. – Osnovni kriterij uspješnosti je zadovoljstvo djece za vrijeme bavljenja tim aktivnostima. Djeca se upoznaju s instrumentima, pa se usmjeravaju prema sposobnostima i afinitetima – govori profesorica. Tijekom petogodišnjeg postojanja Glazbene radionice u Murskom Središću kroz nju je prošlo više desetaka djece iz grada i okolice. Adresa je školska učionica OŠ Mursko Središće, radi se u dvije skupine. Dok su u mlađoj grupi samo prvašići, u onoj starijoj, uz mališane drugih razreda, mogu doći i stariji učenici. – U radionici se kod djece razvijaju svi elementi potrebni za uspješan nastavak glazbenog obrazovanja, ali istovremeno se razvija i mašta te kreativnost, čime su djeca sposobna ostvariti i svoje druge interese – govori Nataša Bračko. Nema toga praznika, ovoga ili onog dana, koji ne obilježava mlađa grupa u Glazbenoj radionici. Slave Božić, Uskrs, fašnik, Valentinovo, odlazak i dolazak godišnjih doba, dane jabuka, knjige, obitelji, plesa, žena, očeva…

Tijekom petogodišnjeg postojanja Glazbene radionice u Murskom Središću kroz nju je prošlo više desetaka djece iz grada i okolice

– U starijoj skupini polaznici upoznaju osnove glazbene teorije – notno crtovlje, violinski ključ, note… a radi se i na razvijanju glazbenog sluha, pamćenja, glasovnih mogućnosti i glazbenog ritma – veli profesorica. I oni mlađi, kao i stariji, upoznaju se s instrumentima, koje im predstavljaju profesori i učenici Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”. – Tako djeca imaju priliku vidjeti instrument, primiti ga u ruke, pa i probati odsvirati nešto – govori Nataša Bračko.

Afinitet

Kad nauče nešto, djeca imaju to priliku i pokazati. Dva puta godišnje javno nastupaju na koncertima Glazbene škole. A upravo je Glazbena škola logičan sljedeći korak djece koja su prošla kroz Glazbenu radionicu. Ali to nije cilj radionice niti ih profesorica pokušava usmjeriti prema Glazbenoj školi. Sve ovisi o afinitetima, a koje su možda upravo u Glazbenoj radionici otkrili. Ili nisu.

Nema toga praznika, ovoga ili onog dana, koji ne obilježava mlađa grupa u Glazbenoj radionici. Slave Božić, Uskrs, fašnik, Valentinovo, odlazak i dolazak godišnjih doba, dane jabuka, knjige, obitelji…

Izvor:
Foto:

Međimurje

Uspjeh Tomislava Gregura: titula ravnatelj-savjetnik došla je u prave ruke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Arhiva RT

Tomislav Gregur, profesor povijesti i geografije, preuzeo je vodstvo Srednje škole Prelog 2003. godine imajući na umu da uloga ravnatelja obuhvaća širok spektar odgojno-obrazovnog djelovanja koje se ostvaruje vođenjem, podrškom i poticanjem te usmjeravanjem svih djelatnika uključenih u odgojno-obrazovni proces kako bi se dosegli željeni ciljevi i ostvarila vizija same ustanove.

Godine 2005. godine u školu uvodi obrazovni program opće gimnazije te tako doprinosi razvoju suvremenog, interdisciplinarnog i istraživačkog pristupa nastavnom procesu.

Kako bi se ustanova uspješno razvijala u svim segmentima te dosegla razvojnu komponentu, od presudnog su značaja kompetencije ravnatelja jer samo stručan i kompetentan ravnatelj ima mogućnost zajedno sa svojim djelatnicima ostvariti temeljne zadaće u području obrazovanja.

Proces osuvremenjivanja ustanove nastavlja uključivanjem u provedbu eksperimentalnog programa Škola za život, projekt e-škole, ali i Erasmus + projekte čija je funkcionalna uspješnost rezultirala dobivanjem Povelje Erasmus+ za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Zalažući se za promociju strukovnih zanimanja i razvoj novih strukovnih kurikuluma, potiče razvoj Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo.

Kontinuirana suradnja s lokalnom zajednicom i gospodarstvenicima te organizacija svih oblika suradnje s učenicima i roditeljima uz odgovornost i poštovanje dokazuju njegovu predanost i socijalnu inteligenciju koja omogućuje širok spektar djelovanja u postizanju kvalitetnih međuljudskih i suradničkih odnosa.

Zajednički postavljena vizija da Srednja škola Prelog postane moderna odgojno-obrazovna ustanova označava koheziju svih dionika, a njezino ostvarivanje i postizanje kvalitete, znak su uspostavljene sinergije, timskog rada i zajedništva unutar ustanove pri čemu presudnu ulogu ima upravo ravnatelj kao poticatelj, motivator i podrška.

Spremnost na kontinuirani profesionalni razvoj, analizu i vrednovanje odgojno-obrazovnog rada škole te samovrednovanje potvrđuju da je titula ravnatelj-savjetnik zasluženo došla u prave ruke.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I mališani iz Dječjeg vrtića Belica podržali udrugu “Zasadi drvo, ne budi panj!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Belica nedavno je dobio titulu eko vrtića.

Akcijom sadnje stabala ispred Vrtića – dvaju pitomih kestena i trešnje – podržali su udrugu i akciju “Zasadi stablo, ne budi panj!”

– Trudimo se ponašati kao ekolozi u pravom smislu te riječi: odvajamo otpad, brinemo se o potrošnji struje, vode i papira, prikupljamo plastične čepove za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma i rado se uključujemo u razne eko akcije poput prikupljanja starog papira i donacija za azil – kažu iz Vrtića na čelu s ravnateljicom Snežanom Bence i dodaju da istražuju sve o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama svoga kraja.

– Od otpadne ambalaže izrađujemo igračke i dekorativne predmete, a iskušali smo se i u pripremi starinskih domaćih jela kao što su kalamper v kahlji, pogača i pita od jabuke, prirodni sok od jabuke, domaći kruh, medenjaci… Na taj način promičemo i gastronomsku tradiciju svoga kraja! – dodaju iz beličkog Vrtića.

Mališani i njihove tete također redovito skupljaju smeće u obližnjem parku, čime, osim što doprinose čistoći okoliša, razvijaju i svoju ekološku svijest te svijest odraslih u svojoj okolini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje