Povežite se s nama

U fokusu

Igrom do znanja o razvrstavanju otpada i eko svijesti

Objavljeno:

- dana

SVAKA ČAST

Oni imaju pet, šest godina i znaju kako pravilno razvrstati otpad.

Maja, Ela, Lukas, Andrija i Vedran prošli su tjedan u Dječjem vrtiću Varaždin u Koprivničkoj to i pokazali.S njima su bili ponosni odgajatelji Josipa Papec, Nataša Petak i Nikola Habrlin.

Dječji vrtići Varaždin, njih osam, zahvaljujući Čistoći, otpad odvajaju još od 2013. godine, od samih početaka uvođenja tog procesa.
Razvrstavanje otpada u vrtiću se smatra djelom ekološkog odgoja a, prema riječima voditelja vrtića u Koprivničkoj Krešimira Plantaka Večerina, djeca najlakše i najbolje uče kroz igru.

Razvrstavanje otpada u vrtiću se smatra dijelom ekološkog odgoja  u kojemu veliku ulogu igra Čistoća

– Upravo u njihovoj igri ostaju neki otpaci, od rezanja, ili pak od hrane, od bombona kad je čašćenje. Oni vide da su tri koša i sami pitaju kuda što treba baciti. A kada smo i mi u dilemi, zajedno pogledamo u tablicu i pronalazimo odgovor kuda što baciti, na primjer stiropor u žuti koš za plastiku – ispričao je.

Dječji vrtić Varaždin se skrbi o 770 djece koja se uče ekološkom razmišljanju. Najvažniju ulogu u tome igra tvrtka Čistoća, čiji djelatnici često dođu djeci u posjet, pohvale ih na naučenom i nauče ih još ponešto – primjerice koje se sirovine mogu obraditi i ponovno upotrijebiti.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!