Mladi članovi Kontrast teatra, prvi međimurski profesionalni glumci i lutkari Andro Damiš i Matko Buvač, prošle su godine „probili led“ Vrteka, kazališnoga kampa u sklopu kojega se održavaju radionice za djecu.

Ove godine Vrtek doživljava drugo izdanje, a prošlogodišnjem će sličiti tek konceptualno. Drugi kazališni kamp Vrtek djecu osnovnoškolskog uzrasta vodit će putem tajni glume i lutkarstva. Pod stručnim vodstvom mališani će učiti o misterijima kazališta u prirodnom okruženju.

– Ideja je omogućiti djeci iz okolice da se bolje upoznaju s kazališnom umjetnošću – kaže umjetnički voditelj Kontrast teatra Matko Buvač. Glumci će organizirati dvije opsežne radionice.

Puno materijala!

– Radionice će se održavati na istome mjestu, za uzraste od 1. – 4. te od 5. – 8. razreda kao i lani, no zamislili smo ih drukčije. S mlađim uzrastima ćemo, primjerice, raditi ginjole, odnosno ručne lutke, na radionici pod nazivom „Ginjolijada“, dok smo lani izrađivali štapne lutke i zijevalice – dodaje Buvač. Za mlađe uzraste u kampu ostalo je još samo nekoliko mjesta.

– Prošle godine je stariji uzrast imao prilike sudjelovati na radionici „Igrajmo se basne!“, ove godine to je „Igrajmo se bajke!“ Imamo puno prostora i puno materijala na kojima bismo mogli raditi s klincima. Dosta djece koja su sudjelovala lani vraća se na nove radionice, što nam je prilično drago, budući da ćemo moći pratiti njihov napredak! – dodaje Damiš.

Kamp je sufinanciran proračunskim sredstvima Grada Čakovca, dok je sponzor tvrtka Čakovečki mlinovi. Autor dizajna plakata za Kamp je Vilko Vukina, a autorica ilustracija Eva Vukina.

Marinek

– Nedavno smo ljetnu radionicu glume za djecu održali i na Marini u Prelogu. Taj smo Kamp okrstili imenom „Marinek“. Tamo smo s djecom radili program lanjskog Vrteka. Radionice je organizirao Muzej „Croata insulanus“ Grada Preloga, čijoj ravnateljici, Ivi Kožnjak, osobito zahvaljujemo. Djeca i roditelji su bili oduševljeni, mališani su nas pitali hoće li se Kamp održavati cijele godine! (smijeh) Jedan je od dječaka koji je sudjelovao na Marineku bio bolestan i završio u bolnici pa nije mogao sudjelovati na završnom prikazu materijala. Ostala su djeca potom napravila priču s lutkama kako dolaze k njemu u posjet, to je bilo prekrasno! – s oduševljenjem priča Andro.

Dodaju da će na radionicama II. Vrteka naglasak biti na kvaliteti animacije lutaka, za razliku od I. Kampa kad je osobito akcentuirana tehnička realizacija.

– Još jedan od ciljeva nam je u pet dana druženja doći do zajedničkoga finalnog produkta, neke kraće predstave s djecom. Djeci ne zadajemo teme i slično, već prepuštamo njihovoj mašti i kreativnosti da vide kamo će ih nit ili ideja odvesti. Naš je posao samo usmjeravati, nismo pobornici ukalupljivanja. Umjetnost je sloboda! – smatraju „kontrastovci“.

Bajke & Ginjolijada

Dodajmo da će se „Ginjolijada“, radionica za djecu nižih razreda osnovnih škola, održavati svakoga dana od 26. do 30. kolovoza (ponedjeljak-petak) od 10 do 13 sati, dok se „Igrajmo se bajke!“ u iste dane organizira za više razrede u vremenu od 15 do 18 sati. Cijena radionica je 250 kuna za prvo dijete iz obitelji, a za svako iduće 200 kuna. U cijenu su uključeni svakodnevni klipići, grickalice i okrepa za polaznike, kao i svi materijali potrebni za rad te majice.

Djecu na radionice možete prijaviti putem web stranice (www.kontrasteatar.hr) ili e-maila (kontrast.teatar@gmail.com) Radionice će se održavati na adresi Planinarski put bb/1 u Čakovcu (preko puta Galerije Sjever, u smjeru Šenkovca). Primaju se do 19. kolovoza ili do popunjenja mjesta.

Komentari

Komentara

loading...