Povežite se s nama

Kultura

Kontrast teatar: “Djeca će na II. kazališnom kampu Vrtek dati mašti na volju!”

Objavljeno:

- dana

Mladi članovi Kontrast teatra, prvi međimurski profesionalni glumci i lutkari Andro Damiš i Matko Buvač, prošle su godine „probili led“ Vrteka, kazališnoga kampa u sklopu kojega se održavaju radionice za djecu.

Ove godine Vrtek doživljava drugo izdanje, a prošlogodišnjem će sličiti tek konceptualno. Drugi kazališni kamp Vrtek djecu osnovnoškolskog uzrasta vodit će putem tajni glume i lutkarstva. Pod stručnim vodstvom mališani će učiti o misterijima kazališta u prirodnom okruženju.

– Ideja je omogućiti djeci iz okolice da se bolje upoznaju s kazališnom umjetnošću – kaže umjetnički voditelj Kontrast teatra Matko Buvač. Glumci će organizirati dvije opsežne radionice.

Puno materijala!

– Radionice će se održavati na istome mjestu, za uzraste od 1. – 4. te od 5. – 8. razreda kao i lani, no zamislili smo ih drukčije. S mlađim uzrastima ćemo, primjerice, raditi ginjole, odnosno ručne lutke, na radionici pod nazivom „Ginjolijada“, dok smo lani izrađivali štapne lutke i zijevalice – dodaje Buvač. Za mlađe uzraste u kampu ostalo je još samo nekoliko mjesta.

– Prošle godine je stariji uzrast imao prilike sudjelovati na radionici „Igrajmo se basne!“, ove godine to je „Igrajmo se bajke!“ Imamo puno prostora i puno materijala na kojima bismo mogli raditi s klincima. Dosta djece koja su sudjelovala lani vraća se na nove radionice, što nam je prilično drago, budući da ćemo moći pratiti njihov napredak! – dodaje Damiš.

Kamp je sufinanciran proračunskim sredstvima Grada Čakovca, dok je sponzor tvrtka Čakovečki mlinovi. Autor dizajna plakata za Kamp je Vilko Vukina, a autorica ilustracija Eva Vukina.

Marinek

– Nedavno smo ljetnu radionicu glume za djecu održali i na Marini u Prelogu. Taj smo Kamp okrstili imenom „Marinek“. Tamo smo s djecom radili program lanjskog Vrteka. Radionice je organizirao Muzej „Croata insulanus“ Grada Preloga, čijoj ravnateljici, Ivi Kožnjak, osobito zahvaljujemo. Djeca i roditelji su bili oduševljeni, mališani su nas pitali hoće li se Kamp održavati cijele godine! (smijeh) Jedan je od dječaka koji je sudjelovao na Marineku bio bolestan i završio u bolnici pa nije mogao sudjelovati na završnom prikazu materijala. Ostala su djeca potom napravila priču s lutkama kako dolaze k njemu u posjet, to je bilo prekrasno! – s oduševljenjem priča Andro.

Dodaju da će na radionicama II. Vrteka naglasak biti na kvaliteti animacije lutaka, za razliku od I. Kampa kad je osobito akcentuirana tehnička realizacija.

– Još jedan od ciljeva nam je u pet dana druženja doći do zajedničkoga finalnog produkta, neke kraće predstave s djecom. Djeci ne zadajemo teme i slično, već prepuštamo njihovoj mašti i kreativnosti da vide kamo će ih nit ili ideja odvesti. Naš je posao samo usmjeravati, nismo pobornici ukalupljivanja. Umjetnost je sloboda! – smatraju „kontrastovci“.

Bajke & Ginjolijada

Dodajmo da će se „Ginjolijada“, radionica za djecu nižih razreda osnovnih škola, održavati svakoga dana od 26. do 30. kolovoza (ponedjeljak-petak) od 10 do 13 sati, dok se „Igrajmo se bajke!“ u iste dane organizira za više razrede u vremenu od 15 do 18 sati. Cijena radionica je 250 kuna za prvo dijete iz obitelji, a za svako iduće 200 kuna. U cijenu su uključeni svakodnevni klipići, grickalice i okrepa za polaznike, kao i svi materijali potrebni za rad te majice.

Djecu na radionice možete prijaviti putem web stranice (www.kontrasteatar.hr) ili e-maila ([email protected]) Radionice će se održavati na adresi Planinarski put bb/1 u Čakovcu (preko puta Galerije Sjever, u smjeru Šenkovca). Primaju se do 19. kolovoza ili do popunjenja mjesta.

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati