Povežite se s nama

U fokusu

Ilčić prozvao Habijana da ne živi demokršćanstvo, Stričak: S Ilčićem ne želimo polemizirati

Objavljeno:

- dana

Pljušte optužbe

Čelnik stranke Hrast i konzervativne udruge Grozd Ladislav Ilčić na nadolazećim lokalnim izborima kandidirat će se za gradonačelnika Varaždina, objavio je danas na press konferenciji, a ispalio je paljbu pa varaždinskom HDZ-u.

– Što se tiče kandidata u Varaždinu, ja moram reći da stranka koja se poziva na kršćanstvo, ima kandidata koji živi na potpuno suprotan način. To je njihova nedosljednost i nevjerodostojnost i mi ne želimo podržati takve kandidate HDZ- a- poručuje Ilčić ne želeći pojasniti na konferenciji što je mislio pod tim da kandidat za gardonačelnika Varaždina ne živi prema kršćanskim pravilima.

Iz 24 sata nazvali su Ladislava Ilčića da im  točno pojasni što je htio reći i kakav je to životni stil. Pitalu su direktno: je li želio reći da ga nećete podržati jer misli da je homoseksualac? No, nije to potvrdio niti opovrgnuo.

– Rekao sam točno što sam htio reći. Ostalo je na vama da istražujete.Nemam ništa protiv čovjeka, samo želim istaknuti da se radi o vjerodostojnosti. Ne možete se zalagati u javnom djelovanju za jedno, a živjeti suprotnim načinom života. Vjerodostojnost daje smisao politici, a ako se zalažete za jedno, a živite drugačije, onda nema smisla.. Politika se pretvara u tehniku osvajanja vlasti –  je Ilčić za 24 sata.

Na njegove izjave reagirao je HDZ-a Varaždinske županije.

Svi do sada predstavljeni kandidati dobili su jednoglasnu podršku stranačkih tijela pa tako i Damir Habijan za gradonačelnika Grada Varaždina. Kada nemate ideje i kvalitetu da napravite nešto za svoje sugrađane tj. za boljitak sredine u kojoj živite tada se bavite demagogijom i prozivanjem političkih suparnika na osobnoj razini. Stoga s kandidatima koji u svojoj sredini ne prelaze izborni prag, ne mislim dalje polemizirati – ističe Anđelko Stričak, šef županijskog HDZ-a.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Evo koliko su iznosile prosječne plaće ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1156 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je nominalno niže za 0,6%, a realno za 1,1% u odnosu na kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1596 eura, što je u odnosu na kolovoz 2023. nominalno niže za 1,1%, a realno za 1,6%.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2023. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1857 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 754 eura.

Medijalna neto plaća za rujan 2023. iznosila je 998 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1341 euro.

Po županijama

DZS je objavio i podatke za plaće po županijama za treće tromesječje 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 16,8 %, a najmanji u Istarskoj županiji, za 12,2 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1343 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1006 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome za treće tromjesječje ove godine za Varaždinsku je županiju iznosila 1073 eura. Ista je plaća za Međimursku županiju izosila 1074 eura.

Time su dvije županije sa sjevera Hrvatske negdje u sredini tablice, a budući da je hrvatski prosjek 1153 mi smo ispod toga.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici jedne dobro poznate tvrtke dobit će božićnicu od 1670 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi će radnici u prosincu dobiti tradicionalne božićnice od svojeg poslodavca koje se obično isplaćuju s plaćom za studeni.

Rekordnu božinicu i ove će godine isplatiti lanac drogerija dm-drogerie markt čiji radnici na kraju svake godine dobivaju stimulaciju u iznosu mjesečne plaće svakog pojedinog zaposlenika.

Kako je prosječna neto plaća prodavačica u dm-u u ovoj poslovnoj godini iznosila oko 1670 eura, što je 12 posto više nego lani, božićnica, odnosno godišnja nagrada iznosit će im upravo toliko.

Podravka i Belupo značajno su digli plaće radnicima od 1. prosinca. No, kako se ovih dana čuje u kompaniji, božićnica bi trebala biti ista kao i lani: 1500 kuna, odnosno 200 eura.

U Kauflandu su već objavili kako su se “pobrinuli da svi zaposlenici na nerukovodećim radnim mjestima u predblagdansko vrijeme dobiju prikladne darove poslodavca u obliku poklon bona u vrijednosti od 331.81 eura”.

U sestrinskoj tvrtki Lidlu očekuje se također ista božićnica kao i lani, kad su radnici dobili 2500 kuna, odnosno 331,81 euro.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje