Povežite se s nama

Međimurje

Klonite se vrućine i pijte puno vode, u četvrtak napokon ugodnije!

Objavljeno:

- dana

DANAS VRHUNAC TOPLINSKOG VALA

Prema podacima DHMZ-a, u Varaždinu je danas u 13 sati izmjereno 30 ° C, iako se čini da je puno toplije.

Danas je vrhunac toplinskog vala, pa ne čudi što je Varaždin u podne bio poluprazan.

Već sutra lakše, a još bolje u četvrtak!

Oni koji nisu trebali, nisu ni izlazili, a oni koji su morali na užareni gradski asfalt, dobro su se zaštitili šeširima i sunčanim naočalama, te naoružali vodom. Najmlađi su osvježenje potražili na gradskim fontanama.

Prema prognozama, već sutra bi se trebalo lakše disati. Maksimalne temperature ne bi trebale prelaziti 30 ° C, dok bi se u četvrtak dnevne temperature trebale spustiti za još nekoliko stupnjeva.

Do toga, držite se preporuka koje je objavilo Ministarstvo zdravlja kako bi izbjegli zdravstvene tegobe koje mogu prouzročiti visoke temperature.

Evo što preporučuju liječnici:

1) ​Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

2) Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.

3) Ako imate klima uređaje, zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

4) ​Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 ˚C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine. Važno je piti dovoljno tekućine, najbolje vode.

5) Klonite se vrućine: držite se stanova i kuća te boravite u klimatiziranim prostorima. Ako dom ne možete održati hladnim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru

6) Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako baš morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično u jutro između 4 i 7 sati

7)  Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

8) Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi ili se zamatajte u hladne mokre ručnike kako bi se rashladili

9) Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, a ako izlazite stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

10) Koristite laganu posteljinu, plahte, po mogućnosti, bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.

11) Izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

12) Jedite češće male obroke i izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama

13) Pomognite drugima: posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami

14)  Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno

15)  Držite lijekove na temperaturi ispod 25 ˚C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).

Trebate li pomoć, nazovite Hitnu pomoć 194 ili Centar 112.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje