Povežite se s nama

Školstvo

Ima još mjesta u Vinici, Novom Marofu, Srednjoj strukovnoj, Drugoj gimnaziji i Medicinskoj školi

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠEN PRVI KRUG UPISA U SREDNJE ŠKOLE

Završen je prvi krug upisa u Srednje škole Varaždinske županije, a u prvom krugu ukupno je upisano 2030 učenika od ukupno 2400 slobodnih mjesta u javnim i privatnim školama na području Županije.

Slobodnih mjesta ostalo je u Srednjoj školi ”Arboretum Opeka”, Srednjoj školi Novi Marof, Srednjoj strukovnoj školi Varaždin te po nekoliko slobodnih mjesta u Drugoj gimnaziji Varaždin te Medicinskoj školi.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić zadovoljan je ovogodišnjim upisima u srednje škole.

– Zadovoljni smo kao osnivači ovogodišnjim upisima u srednjoškolske programe, a tradicionalno su odmah u prvom krugu popunjena sva mjesta u svim programima u Prvoj gimnaziji, dok su u ostalim školama u Varaždinu i Ivancu ostala poneka mjesta, no glavnina je popunjena – rekao je Kišić te dodao kako je jako dobro prošao upis u novoj srednjoj školi u Ludbregu, dok je, ukupno gledajući, malo manje interesa u drugoj novoj školi u Novom Marofu te Vinici gdje se pokazuje da ima sve manje interesa za tzv. poljoprivredna zanimanja.

Dolaze iz drugih županija

– Zadovoljni smo što je i ove godine i izvan županije prepoznata kvaliteta naših srednjih škola jer možemo istaknuti da oko deset posto učenika koji su se upisali u prvom krugu dolazi s područja izvan naše županije – zaključio je zamjenik župana.

Podsjetimo kako je početak prijava kandidata u sustav u ljetnom upisnom roku bio 26. svibnja, dok su 26. lipnja počele prijave obrazovnih programa. Početak prijava u jesenskom roku za slobodna mjesta u srednjim školama predviđen je 25. kolovoza, dok će objava konačnih ljestvica biti 4. rujna 2014. godine

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Kotoriba: novčana pomoć redovnim studentima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Kotoriba

Općina Kotoriba, odnosno tamošnje općinsko vijeće, donijela je odluku o dodjeli pomoći redovnim studentima.

Odlučeno je da se studentima više neće isplaćivati stipendije, već će se im za postignuti uspjeh dodjeljivati financijska pomoć. Općina Kotoriba će je isplatiti u dvije rate, pri čemu je prva rata već isplaćena u ponedjeljak, 12. veljače. Naravno, preduvjet je da studenti redovno upišu višu godinu.

Za studije u Međimurskoj i susjednim županijama (Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj) isplaćuje se pomoć od 2.000 kuna. Studenti koji se obrazuju u udaljenijim županijama dobit će pomoć u iznosu od 4.000 kuna. Iz općinskog proračuna za tu namjenu predviđeno je 100.000 kuna.

Ukupno će potpore dobiti 29 korisnika. Od tog broja njih 8 dobit će manji iznos od 2.000, dok će 21 studentu biti isplaćen veći iznos od 4.000 kuna. Općinski načelnik Ljubomir Grgec ovu je odluku popratio izjavom.

– Drago nam je što smo promijenili odluku i sada svi studenti bez ikakvih uvjeta, osim učenja, imaju pravo na pomoć, kazao je.

Nastavite čitati