Povežite se s nama

U fokusu

Ima neka tajna veza?

Objavljeno:

- dana

Aquatehnika potpisala godišnji ugovor s malim lokalnim radijem u međimurskoj Selnici

Aquatehnika, građevinska tvrtka specijalizirana za gradnju vodovoda i kanalizacije, reklamira se na radiju Media Mix 105 koji program emitira u malom međimurskom mjestu Selnica.

Ugovor s međimurskim radijem direktor Gordan Novak potpisao je 1. listopada i to na godinu dana. Na to je na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak upozorio predsjednik Nadzornog odbora i gradski vijećnik laburista Božidar Kolarić.

Detektivi iz Međimurja

– Očito postoji tajna veza Aquatehnike i Međimuraca. Bivši zaposlenik Goran Cmrečak, kojem je posao bio kontroliranje radnika, došao je iz Međimurja. Nakon što mu je istekao ugovor o radu, u tvrtki su angažirani detektivi iz Međimurja. Sada direktor potpisuje ugovor o ekonomsko-propagandnoj suradnji. Tvrtka koja u šest mjeseci ove godine ima gubitak od četiri milijuna kuna potpisuje ugovor za propagandu. Imam osjećaj da će radnici Aquatehnike doći ispred Vijećnice kao i radnici Aquacityja, i vrijeme je da se nešto poduzme – rekao je Kolarić.

Ugovor vrijedan 3.600 kuna, a Varkomu stigao račun na 4.500 kuna. Odbili su ga platiti

U ugovoru, koji je dobio Kolarić, nije navedena velika svota: radi se o godišnjem ugovoru vrijednom 3.600 kuna. Međutim, Varkomu, čija je Aquatehnika tvrtka kći, s Radija je stigla faktura na iznos od 4.500 kuna, i to za samo mjesec listopad. – Gleda li se ugovor, bilo bi logično da je mjesečna rata 300 kuna, a ne 4.500. Ako je rata doista 4.500 kuna, onda dolazimo do godišnje svote od 54.000 kuna. Mi smo tu fakturu vratili, jer ona ne odgovara ugovoru. Očekujem da ću uskoro dobiti i rješenje da ulazim u NO Aquatehnike, pa će se i to riješiti – rekao je financijski direktor Varkoma Ratko Špirelja.

Habuš: Umiješat ću se

On, naime, treba popuniti mjesto koje je ostalo prazno nakon odlaska tehničkog direktora Varkoma Marijana Cesarca iz NO-a.
Kolarić kao predsjednik Nadzornog odbora nije mogao dobiti odgovor zašto je ugovor s radijem u Selnici uopće potpisan. – Kada je prije dva tjedna održana sjednica Nadzornog odbora, direktor Novak je otišao na bolovanje. Prokurist o tome ništa ne zna – veli Kolarić.
Podsjetimo, Aquatehnika je prošlu godinu završila s gubitkom od 1,3 milijuna kuna, a ove godine gubitak se u prvih šest mjeseci procjenjuje na 4 milijuna.

Radnici su već nekoliko puta upozoravali na loše poslovanje te tražili smjenu direktora, ali bez uspjeha.
Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš priznao je da problema ima, ali i napomenuo da se od njih ne bježi.
– Tražit ćemo izvještaj na kraju godine. Postoji Varkom, postoji Nadzorni odbor. Ako institucije ne mogu odraditi svoj posao, ja ću se umiješati – najavio je Habuš.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje