Povežite se s nama

Kultura

Ima samo deset godina i već je oduševila koncertnom izvedbom

Objavljeno:

- dana

Klaviristički koncer Lucije Čehok

Na pozornicu Varaždinske glazbene škole prošlog se tjedna popela Lucija Čehok i – oduševila publiku. Svoj prvi klaviristički koncert učenica glazbene škole pod mentorstvom profesorice Lee Šantek izvela je pred prepunom dvoranom.

Riječ je o vjerojatno najmlađoj glazbenici koja je priredila samostalni klaviristički nastup, jer je Luciji samo deset godina i učenica je trećega razreda Glazbene škole.

Povijest glazbe

U gradu sa raznovrsnom glazbenom ponudom ovaj se koncert ističe zbog dvije stvari. Prvo, riječ je o vjerojatno najmlađoj glazbenici koja je priredila samostalni klaviristički nastup, jer je Luciji samo deset godina i učenica je trećega razreda Glazbene škole. Drugo, koncert je pobudio zanimanje generacijski raznolike publike, pa su se tako u dvorani mogli vidjeti i mladi obožavatelji klavirske glazbe kao i već poznati, stalni posjetitelji glazbenih događanja.

Posebno je dojmljivo Lucija odsvirala Chopinov Nocturno u c-molu, s kojim je osvojila i Grand prix na Festivalu slovenske muzike u Beogradu

 

Chopin i Grand prix

Lucija je nastupala i s Varaždinskim komornim orkestrom, između ostaloga i na Varaždinskim baroknim večerima

Lucija je izabrala zahtjevna glazbena djela provevši publiku kroz povijest glazbe, od baroknih skladatelja Bacha, oca i sina . Posebno je dojmljivo Lucija odsvirala Chopinov Nocturno u c-molu, s kojim je osvojila i Grand prix na Festivalu slovenske muzike u BeograduScarlattija preko Haydna i Beethovena do suvremenih, osobito hrvatskih skladatelja Detonija, Miroševića i Bobića.

 

Riječ je većinom o skladbama koje je Lucija svirala na raznim međunarodnim i domaćim natjecanjima, osvojivši ujedno čak sedam prvih nagrada. Nastupala je i s Varaždinskim komornim orkestrom, između ostaloga i na Varaždinskim baroknim večerima. Posebno je dojmljivo Lucija odsvirala Chopinov Nocturno u c-molu, s kojim je osvojila i Grand prix na Festivalu slovenske muzike u Beogradu.

“Malo čudo”

Profesorica Šantek, koja se veseli predanom radu sa svojim učenicima, nije skrivala svoje oduševljenje. – Lucija je “moje malo čudo” koje me svaki put iznenadi i navede da iznova razmislim što su sve djeca u stanju učiniti ako nešto zaista vole i žele, koliko je neizmjerno velika moć glazbe i koliko nam je ona zapravo potrebna da bi živjeli ispunjene i zadovoljne živote.

“Iako joj je tek deset godina, Lucija je pokazala iznimnu, veliku paletu emocija, interpretiravši ne baš mali broj raznolikih skladbi na svoj poseban, neposredan i iskren dječji način, a opet vrlo ozbiljan i profesionalan”. prof. Lea Šantek

“Njen prvi, nadam se jedan od mnogih, solistički koncert ostat će mi u pamćenju za čitav život”, prof. Šantek

Danima mi je prolazilo kroz glavu što bi se sve moglo dogoditi, jer svirati sat vremena ni profesionalnim glazbenicima nije baš mala stvar, ali Lucija je pokazala da i tako mali kao što je još ona, mogu održati svoj koncert i to vrlo uspješno. Kad se samo sjetim prvih početaka, njene zbunjenosti, dekoncentracije i nedostatka pažnje, koliko vježbanja, truda, rada, i smijeha i suza, još uvijek ne mogu vjerovati da su do danas prošle samo tri godine i koliko je ona pritom napredovala i razvila se..

Tek joj je deset…

Njen prvi, nadam se jedan od mnogih, solistički koncert ostat će mi u pamćenju za čitav život. Sretna sam što sam ju upoznala, što ju gledam kako raste i razvija se u prekrasnu osobu, i mislim da ni ne zna koliko sam ponosna na nju i koliko me druženje s njom kroz glazbu usrećuje, a glazba nas zaista čini boljim ljudima!“
Kao gost nastupio je mladi glazbenik Luka Vragović, s kojim je Lucija izvela nekoliko skladbi četveroručno, što je oduševilo varaždinsku publiku.

Varaždinska glazbena škola iznova je pokazala kako zna prepoznati darovite učenike i predstaviti ih publici, a sama posjećenost koncerta potvrđuje da je publika spremna podržati mlade glazbenike.
Ako je suditi prema reakcijama publike, Lucija Čehok pokazala se vkao vrsna glazbenica. A tek joj je deset godina…

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Kultura

Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” obranila zlato na “Zlatnoj lipi Tuhlja”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. listopada, u hotelu Well u Tuhlju odvijala se prava rapsodija lijepih glazbenih nota.

Već tradicionalno, održana je 12. Zlatna lipa Tuhlja, međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. Unatoč ovim pandemijskim vremenima, susret je na radost svih sudionika održan uživo, te su tako sudionici nakon dužeg vremena mogli uživati u onome što vole i u čemu su odlični: pjevanju divnih melodija koje su dolazile iz raznih krajeva.

Na ovom natjecanju međunarodnog karaktera sudjelovalo je četrnaest iznimno kvalitetnih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava iz Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Kosova te Bosne i Hercegovine.

Upornost i ljubav

U teškoj konkurenciji našle su se i članice Ženske vokalne skupine “Pučpuljike”. Sad već svima nadaleko poznate “Pučpuljike” svojim su nastupom obranile zlato osvojeno na prošlogodišnjoj 11. Zlatnoj lipi Tuhlja te se tako i na ovogodišnjem natjecanju okitile zlatom pod dirigentskom palicom Andree Ščapec. Koliko su “Pučpuljike” izvrsne u onome što rade te s koliko ljubavi i predanosti pjevaju, dokazale su i ulaskom u natpjevavanje za Grand Prix.

Najboljim zborovima proglašeni su ŽVS “Pučpuljike” Čakovec, Zbor “Siperantum” Peć (Kosovo), Zbor “Ivan pl. Zajc” (Zagreb) i Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj (Slovenija), koji je i osvojio Grand Prix.

Zlatne pjevačice još jednom su dokazale što mogu i kako se slogom, snažnom željom, predanim radom, upornošću i velikom ljubavlju prema glazbi mogu svladati sve prepreke i zasjati. Sudjelovanje na ovom natjecanju bilo je sufinancirano sredstvima Grada Čakovca, kojem ovim putem zahvaljuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje