Povežite se s nama

Kultura

Ima samo deset godina i već je oduševila koncertnom izvedbom

Objavljeno:

- dana

Klaviristički koncer Lucije Čehok

Na pozornicu Varaždinske glazbene škole prošlog se tjedna popela Lucija Čehok i – oduševila publiku. Svoj prvi klaviristički koncert učenica glazbene škole pod mentorstvom profesorice Lee Šantek izvela je pred prepunom dvoranom.

Riječ je o vjerojatno najmlađoj glazbenici koja je priredila samostalni klaviristički nastup, jer je Luciji samo deset godina i učenica je trećega razreda Glazbene škole.

Povijest glazbe

U gradu sa raznovrsnom glazbenom ponudom ovaj se koncert ističe zbog dvije stvari. Prvo, riječ je o vjerojatno najmlađoj glazbenici koja je priredila samostalni klaviristički nastup, jer je Luciji samo deset godina i učenica je trećega razreda Glazbene škole. Drugo, koncert je pobudio zanimanje generacijski raznolike publike, pa su se tako u dvorani mogli vidjeti i mladi obožavatelji klavirske glazbe kao i već poznati, stalni posjetitelji glazbenih događanja.

Posebno je dojmljivo Lucija odsvirala Chopinov Nocturno u c-molu, s kojim je osvojila i Grand prix na Festivalu slovenske muzike u Beogradu

 

Chopin i Grand prix

Lucija je nastupala i s Varaždinskim komornim orkestrom, između ostaloga i na Varaždinskim baroknim večerima

Lucija je izabrala zahtjevna glazbena djela provevši publiku kroz povijest glazbe, od baroknih skladatelja Bacha, oca i sina . Posebno je dojmljivo Lucija odsvirala Chopinov Nocturno u c-molu, s kojim je osvojila i Grand prix na Festivalu slovenske muzike u BeograduScarlattija preko Haydna i Beethovena do suvremenih, osobito hrvatskih skladatelja Detonija, Miroševića i Bobića.

 

Riječ je većinom o skladbama koje je Lucija svirala na raznim međunarodnim i domaćim natjecanjima, osvojivši ujedno čak sedam prvih nagrada. Nastupala je i s Varaždinskim komornim orkestrom, između ostaloga i na Varaždinskim baroknim večerima. Posebno je dojmljivo Lucija odsvirala Chopinov Nocturno u c-molu, s kojim je osvojila i Grand prix na Festivalu slovenske muzike u Beogradu.

“Malo čudo”

Profesorica Šantek, koja se veseli predanom radu sa svojim učenicima, nije skrivala svoje oduševljenje. – Lucija je “moje malo čudo” koje me svaki put iznenadi i navede da iznova razmislim što su sve djeca u stanju učiniti ako nešto zaista vole i žele, koliko je neizmjerno velika moć glazbe i koliko nam je ona zapravo potrebna da bi živjeli ispunjene i zadovoljne živote.

“Iako joj je tek deset godina, Lucija je pokazala iznimnu, veliku paletu emocija, interpretiravši ne baš mali broj raznolikih skladbi na svoj poseban, neposredan i iskren dječji način, a opet vrlo ozbiljan i profesionalan”. prof. Lea Šantek

“Njen prvi, nadam se jedan od mnogih, solistički koncert ostat će mi u pamćenju za čitav život”, prof. Šantek

Danima mi je prolazilo kroz glavu što bi se sve moglo dogoditi, jer svirati sat vremena ni profesionalnim glazbenicima nije baš mala stvar, ali Lucija je pokazala da i tako mali kao što je još ona, mogu održati svoj koncert i to vrlo uspješno. Kad se samo sjetim prvih početaka, njene zbunjenosti, dekoncentracije i nedostatka pažnje, koliko vježbanja, truda, rada, i smijeha i suza, još uvijek ne mogu vjerovati da su do danas prošle samo tri godine i koliko je ona pritom napredovala i razvila se..

Tek joj je deset…

Njen prvi, nadam se jedan od mnogih, solistički koncert ostat će mi u pamćenju za čitav život. Sretna sam što sam ju upoznala, što ju gledam kako raste i razvija se u prekrasnu osobu, i mislim da ni ne zna koliko sam ponosna na nju i koliko me druženje s njom kroz glazbu usrećuje, a glazba nas zaista čini boljim ljudima!“
Kao gost nastupio je mladi glazbenik Luka Vragović, s kojim je Lucija izvela nekoliko skladbi četveroručno, što je oduševilo varaždinsku publiku.

Varaždinska glazbena škola iznova je pokazala kako zna prepoznati darovite učenike i predstaviti ih publici, a sama posjećenost koncerta potvrđuje da je publika spremna podržati mlade glazbenike.
Ako je suditi prema reakcijama publike, Lucija Čehok pokazala se vkao vrsna glazbenica. A tek joj je deset godina…

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje