Povežite se s nama

Događanja

Imamo dobra vina!

Objavljeno:

- dana

Otvorena je 13. izložba vina “Vinea” u Vinici

Izložba vina “Vinea 2013.” otvorena je u subotu u Vinici. Ova 13. po redu izložba vina koju u suradnji s Općinom Vinica organizira Udruga vinogradra “Vinea” ove je godine održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a otvorena je uz stihove Svete naše Barbare, himne viničke udruge.

Trud i ljubav

– Općina Vinica ostvaruje vrlo kvalitetnu suradnju s udrugom “Vinea” te kroz brojne mjere potiče razvoj vinogradarstva, podrumarstva te voćarstva – istaknuo je na otvorenju Marijan Kostanjevac, načelnik općine Vinica, koja je suorganizator i višegodišnji pokrovitelj ove izložbe. Na otvorenju viničke izložbe vina bio je i Predrag Štromar, župan Varaždinske županije, koja također već godinama podupire održavanje izložbe vina u Vinici. Istaknuo je kako je vinički kraj tradicionalno poznat po dobrim vinima, pri čemu veliku ulogu imaju vinogradari koji ulažu mnogo truda i volje u proizvodnju vina.

Općina Vinica kroz brojne mjere potiče razvoj vinogradarstva, podrumarstva i voćarstva

Posjetitelje i uzvanike pozdravio je i predsjednik udruge Stjepan Kovačić, dok je tajnik udruge Ivan Mesek u svojem govoru zahvalio članovima udruge i svima ostalima koji su marljivo radili gotovo tri tjedna na pripremi ove izložbe. Marija Kušćar, predsjednica ocjenjivačkog suda sastavljenog od renomiranih enologa, osvrnula se na ovogodišnje uzorke vina.
– Za kvalitetu vina berbe 2012., s obzirom na klimatske uvjete, bilo je izuzetno teško pogoditi pravi trenutak berbe, a oni koji su u tome uspjeli imaju dobar omjer kiselina i šećera u vinu te kvalitetna vina. Od 300-tinjak pristiglih uzoraka vina, ocjenjivački sud dodijelio je 29 zlatnih odličja, 134 srebrna, 71 brončano te 16 priznanja – rekla je Kušćar.
Nakon kratkog prigodnog programa koji su izveli učenici OŠ Vinica, iIzložba je i službeno otvorena ispijanjem zdravice.

Suveniri i delicije

Osim razgledavanja izložbe i degustiranja nagrađenih vina, gosti su mogli pogledati izložbeni prostor učeničke zadruge “Vrčeki” s prigodnim suvenirima, isprobati delicije koje su im pripremili učenici Srednje škole “Arboretum Opeka” te se upoznati s novostima vezanim uz osiguranje nasada i usjeva na izložbenom prostoru Croatia osiguranja.

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje