Povežite se s nama

U fokusu

Neven Vrček, dekan FOI-a: Imamo podršku za FOI 2, optimisti smo!

Objavljeno:

- dana

Daljnji razvoj

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) ovog petka, 16. prosinca, slavi 54. obljetnicu postojanja i 42. obljetnicu osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike.

Uoči same svečanosti, koja će biti održana u HNK-u Varaždin, o ulozi FOI-ja, daljnjim planovima razvoja Fakulteta, ali i Varaždina kao informatičkoga i sveučilišnog središta cijele regije razgovarali smo s dekanom prof. dr. sc. Nevenom Vrčekom.

Jedna od tema o kojoj se ovih dana govori u javnosti je da od projekta Tehnološkog parka 2 (TPV 2) neće biti ništa. Upravo je ovaj projekt trebao biti temelj za daljnji razvoj informatičke industrije u Varaždinu, ali i cijeloj regiji. Kako to komentirate?

Teško mi je gledati sadašnju situacaiju, ali projekt TPV 2 je ozbiljno ugrožen

Mi smo suvlasnici trećine Tehnološkog parka i nije nam lako gledati trenutnu situaciju. Nikad u tom projektu nismo imali nikakav drugi interes osim dobrobiti znanosti i gospodarstva u regiji. Djelovali smo principijelno i korektno te upozoravali na stvari za koje smo smatrali da ne doprinose razvoju projekta. Da, nismo se slagali s izborom menadžmenta, ali ni u jednom trenutku nismo bili destruktivni. Štoviše, pomagali smo u mnogim aspektima, primjerice, u prostorima Tehnološkog parka osiguran je prostor za startup poduzeća naših studenata, pomogli smo u povezivanju Tehnološkog parka u Bratislavi s našim Tehnološkim parkom i aktivno smo pratili sve aktivnosti koje su se u Tehnološkom parku događale. Naravno da je projekt TPV 2 od izuzetnog značaja i za FOI i za regiju, jer on bi uistinu pomakao regiju u smjeru visokotehnološkog razvoja i inovativnoga gospodarstva. No, projekt TPV 2 u ovom je trenutku ozbiljno ugrožen.Možemo dalje, ali…

Može li se spasiti, i kako?

FOI nema snage za više tako velikih projekata kao što je nova zgrada FOI 2. To je opcija koja jedina dolazi u obzir.

Pomak je moguć jedino ako svi dionici, pri čemu mislim na lokalno gospodarstvo, akademsku zajednicu i političke opcije, stanu iza njega i pokušaju pokrenuti projekt. Radi se o projektu takve financijske, tehničke i organizacijske težine da je to zastrašujuće. Takvi projekti trebaju uporne vizionare u vodstvu, savršeno projektno planiranje, lobističko praćenje i nepodijeljenu podršku do uključivo državne razine. Mogućnost realizacije takvog projekta dokazuje se studijom izvodljivosti, uvjerljivim dokazima da postoji partnerska suradnja sa znanstvenim i razvojnim institucijama u zemlji i inozemstvu, centrima kompetencija i znanstvenim centrima izvrsnosti koji žele raditi u TPV 2, a prije svega raspoloživim stručnjacima, kvalitetama i referencama menadžmenta i mjerama koje se provode u lokalnoj zajednici kako bi projekt uspio. Sve nabrojano nedostaje i nisam optimist. Nažalost, ne vidimo ni mjere u lokalnoj zajednici koje bi podržavale ovaj projekt.

Nezaobilazno pitanje je i što je s projektom FOI 2?

Taj projekt je razvijan nekoliko godina i smatramo da je važan za FOI i za Varaždin jer bi dao polet nama u znanstvenom i nastavnom smislu, ali i cijeloj regiji. To je pravi koncept urbanoga kampusa prema uzoru na brojne slične primjere u Europi. Projekt je osmišljen pod nazivom Sveučilišni kampus Varaždin u nekoliko faza: prva je studentski restoran, druga faza je zgrada FOI-ja 2, treća novi kapaciteti studentskog doma, a četvrta novi kapaciteti, što se odnosi na razvoj potrebnih prostornih kapaciteta za sveučilišta koja djeluju u Gradu Varaždinu. U razradi koncepta, kao i prijavi i pripremi projekta, sudjelovala je ekipa koju je koordinirao prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, a važnu ulogu imali su i izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, izv. prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa i, naravno, ravnatelj SC-a Nenad Milijaš. 

Riječ je o jednom od najpripremljenijih projekata obrazovne strukture u Hrvatskoj, koji je naišao na podršku nadležnih ministara u bivšoj Vladi, ali i saborskih zastupnika HDZ-a s ovog područja. Je li napravljena najavljena revizija operativnih programa i je li u njoj FOI?

On je bio na indikativnoj listi i nije pokrenut, prije svega, zbog iznenadne i racionalno teško objašnjive promjene prioriteta relevantnih ministarstava i tadašnjih čelnih ljudi u njima. Istina je da su nedavni ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić i naši saborski zastupnici podržavali taj projekt, i cijenimo taj napor. Međutim, ponovno pokretanje nije nimalo jednostavno, jer revizija operativnih programa još nije napravljena i sad aktivno pratimo taj proces. I dalje ulažemo ogromne napore da se on pokrene i razgovaramo o mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju. Prošlog tjedna smo, zajedno sa saborskim zastupnikom HDZ-a Anđelkom Stričakom, bili na sastanku u Ministarstvu regionalnog razvoja i prezentirali projekt ministrici Gabrijeli Žalac. Uz izravnu korist za razvoj FOI-ja, nova zgrada FOI-ja bi udahnula novi život gradskoj jezgri jer bi grad bio premrežen studentima koji studiraju u atraktivnom prostoru. Dugoročno, to bi se osjetilo na gospodarstvu i cjelokupnom razvoju regije.

Gdje je danas FOI na obrazovnoj karti Hrvatske, odnosno inozemstva? 

FOI će uskoro osnovati trgovačko društvo i svoje “proizvode” prodavati na tržištu 

FOI je brend ovoga grada i središnja institucija obrazovanja informatičara u državi, što nije lako u sve jačoj konkurenciji. Kada dođete na naš Dan karijera, tada se vidi koliko je to impresivan skup gospodarskih subjekata koji računaju na nas. Pri tome moram napomenuti da se, pored informatičkih usmjerenja, to odnosi i na naš studij Ekonomike poduzetništva, gdje studenti pored ekonomskih dobivaju i informatička znanja koja daju važnu komplementarnu prednost na tržištu rada. Moramo se stalno dokazivati i opravdati povjerenje koje nam ukazuju poslodavci, studenti i njihovi roditelji. To se povjerenje iskazuje velikim interesom za upise na FOI, što je ujedno i obveza koja nas tjera da budemo bolji. U inozemstvu također postajemo prepoznatljivi, što se vidi po mobilnosti nastavnika i studenata, koja je u stalnom porastu, a sve to ne ide bez velikog zalaganja i svakodnevnog dokazivanja svih nas koji ovdje djelujemo.

Potvrda kvalitete FOI-ja je i u tome što sudjelujete na brojnima međunarodnim projektima?

FOI se cijeni kao pouzdan projektni partner i mjesto na koje želite poslati svoje dijete na studij. Naše aktivnosti imaju širok raspon, kao što danas i priliči visokoškolskoj instituciji koja djeluje u informacijskim znanostima. Vjerujemo u sebe i da ćemo nastaviti taj trend na zadovoljstvo svih naših dionika. FOI daje iznimnu prepoznatljivost i Varaždinu kao manjoj lokalnoj sredini u kojoj se događa kvalitetno obrazovanje. Naši studenti su razasuti po cijelom svijetu i oni su naša najbolja promocija. Danas to nije teško pratiti, jer postoje društvene mreže, i zaista je interesantno vidjeti gdje je sve FOI posredno prisutan.

Koji je daljnji smjer razvoja?  

FOI je brand Varaždina i središnja institucija obrazovanja informatičara u državi

Moramo inovirati dijelove plana i programa, jer je informatička struka pod pritiskom promjena informacijskih tehnologija koje za sobom povlače i druge discipline, poput poslovnih i društvenih. Pored inovacije sadržaja, potrebno je inovirati i način izvođenja nastave sukladno vremenu i trendovima koji se danas očekuju od e-učenja. Također, moramo razviti novu razvojnu strategiju koja će jače fokusirati naš rad i zacrtati dugoročne smjernice. Pri svemu tome moramo jako voditi računa o očuvanju starosne strukture kadrovske piramide, jer su nova zapošljavanja vrlo ograničena. Namjeravamo pojačati projektnu aktivnost i osnovati trgovačko društvo, za što smo dobili i suglasnost Senata Sveučilišta u Zagrebu. Već i sad realiziramo i niz stručnih projekata i postupno ćemo povećavati opseg tih aktivnosti. Pri tome nećemo biti nelojalna konkurencija gospodarskim subjektima koji djeluju u informatičkom sektoru, nego komplementarno doprinositi u segmentima gdje se to očekuje od fakulteta našeg profila. 

Vojarna u Optujskoj treba se dati Sveučilištu Sjever, to je dobar potez

Kako gledate na to da bi se vojarna u Optujskoj dala Sveučilištu Sjever?  

To je dobar potez. Bolje to nego da propada ili da se prenamjeni u zemljište za izgradnju stambenih zgrada. FOI općenito podupire razvoj znanosti i visokog obrazovanja na sjeveru Hrvatske, pa tako i stvaranje prostornih i kadrovskih uvjeta da Sveučilišta Sjever postigne potrebnu kvalitetu nastave i istraživanja.

Je li pravi smjer razvoja Grada Varaždin kao sveučilišnoga grada? 

Varaždin je bio i ostat će sveučilišni grad onoliko koliko u njemu bude kvalitete sveučilišnog djelovanja. Samo nas smeta kad političari govore da je Varaždin dobio javno sveučilište i status studentskoga grada osnivanjem Sveučilišta Sjever. Pritom se prešućuje Studij ekonomije, pokrenut u Varaždinu 1960., osnivanje viših škola koje su prerasle u Tekstilno-tehnološki fakultet (1961.), Fakultet organizacije i informatike (1962.) i Geotehnički fakultet (1971.), da ne spominjemo Političko-kameralni studij osnovan u Varaždinu 1769. Takve izjave su FOI-ju dosad nanijele veliku štetu, a vjerujem da dugoročno nanose štetu i našem gradu.

Vidi li se FOI u prostorima bivše vojarne u Optujskoj?

Vjerujemo u naš urbani kampus. Za to smo dobili zemljište od Grada i pripremili projekt do građevinske dozvole. Svaki objekt znači veliko financijsko ulaganje i mi nemamo snage za više velikih projekata.  Ako nam prostorni razvoj bude onemogućen, svakako ćemo razgovarati i o alternativnim rješenjima.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Predsjednica Zdravka Grđan najavila teme i prijedloge odluka 8. sjednice Gradskog vijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan je u subotu, 22. siječnja, najavila održavanje 8. sjednice Gradskog vijeća.

Sjednica će biti održana u ponedjeljak, 31. siječnja 2022. godine, od 11 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Predsjednica je najavila prijedloge odluke o zaduživanju Grada Varaždina te prijedlog izmjene i dopune proračuna za 2022. godinu. U ovim točkama riječ je o refinanciranju dugoročnih kreditnih zaduženja. Naime, grad Varaždin ima 3 kredita u ukupnom iznosu od 36.017.769 kuna kamatnih stopa od 1,75 – 2,5 % godišnje. Krediti su uzeti za izgradnju dječjeg vrtića u Kučanu Donjem, dogradnju dječjeg vrtića Varaždin, rekonstrukciju i dogradnju VI.OŠ Varaždin te za kupnju nekretnine za potrebe smještaja Gradske knjižnice. Ovom odlukom predlaže se refinanciranje sva 3 kredita u preostalom iznosu od 26.308.574,56 kuna u 1 kredit kod ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK.d.d. s rokom otplate na 9 godina (108 mjeseci) u mjesečnim ratama po kamatnoj stopi od 0,44 %.

Također pažnju je posvetila prijedlogu odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Naime, na temelju članka 66. Zakona o gospodarenju otpadom jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu istoga donijeti Odluku kojom se regulira način pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada te je istim člankom reguliran obvezatni i fakultativni sadržaj Odluke.

Ova Odluka dijelom je istovjetna važećoj Odluci, no najvažnija izmjena je da ista regulira iznos cijene obvezne minimalne javne usluge s obrazloženjem načina na koji je određena, te je povećana učestalost odvoza biotopada, papira i plastike. Nakon toga, najavila je predsjednica, članovi vijeća primit će informaciju o stanju u TD Čistoća. 

Najavljeno je o donošenje odluke o agrotehničkim mjerama jer je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da općinsko odnosno gradsko vijeće odnosno Gradska skupština Grada Zagreba za svoje područje propisuje potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina u slučajevima u kojima bi propuštanje tih mjera nanijelo štetu, onemogućilo ili smanjilo poljoprivrednu proizvodnju.

Ovom Odlukom predlažu se potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, nadzor i kaznene odredbe, a sve u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta, kao i sprječavanja nastanka štete i smanjivanja ili onemogućavanja poljoprivredne proizvodnje na poljoprivrednom zemljištu.

Također, ovim aktom se definiraju prava i obveze vlasnika ili posjednika poljoprivrednog zemljišta kao i kaznene mjere u slučaju ne pridržavanja propisanih mjera. Vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta dužni su na poljoprivrednom zemljištu primjenjivati propisane agrotehničke mjere, na način da se ne umanji bonitetna vrijednost istoga. Nadzor nad provedbom ove odluke provode poljoprivredni redari. 

Kako bi Grad Varaždin mogao podnijeti Zahtjev za potporu za projekt „Izgradnja dječjeg igrališta u Gojancu“ na 2. Natječaj za provedbu tipa operacije 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, LEADER – Podmjera 19.2 raspisan od strane Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, potrebno je na Gradskom vijeću Grada Varaždina donijeti Odluku o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Varaždina čiji sastavni dio je Prilog III. – Opis projekta. Natječaj je otvoren 27. prosinca 2021. godine, a zatvara se 28. veljače 2022. godine , najavila je predsjednica u nastavku konferencije.

Također, Grad Varaždin temeljem odredbi Zakon o poljoprivrednom zemljištu raspolaže državnim poljoprivrednim zemljištem na svom području. Da bi se mogli provoditi postupci dodjele u zakup ili preuzimanje zemljišta nakon isteka zakupa ili raskida ugovora o zakupu, temeljem članka 39. ZPZ imenuje se tročlano povjerenstvo (agronom, geodeta i pravnik).

S obzirom na to da je zakupac Presečki Zdravko zatražio raskid ugovora o zakupu, isti je dužan predati zemljište Gradu putem Povjerenstva za uvođenje u posjed, pa će se na dnevnom redu sjednice naći i imenovanje tog povjerenstva.

Na sjednici će biti riječi i o zamjeni zemljišta u Gornjem Kućanu između nogometnog kluba „Udarnik“ i Grada Varaždina radi izgradnje prometnice. Također, članovi vijeća dobit će izvješća o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u procesu izrade i donošenja prostornih planova, odnosno njihovih izmjena i dopuna. U nastavku sjednice, kako je najavljeno, bit će riječi o urbanističkom planu uređenja zone „VIS konfekcija“.

Članovi vijeća razmatrat će i prijedlog utroška sredstava šumskog doprinosa koja će se namjenski utrošiti u održavanje poljskih/šumskih putova na području Grada Varaždina.

Vijećnici će također utvrditi i listu deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Varaždina te donijeti odluku o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva.

Pod točkom Izbori i imenovanja rješavat će se pitanje intendantice Hrvatskog narodnog kazališta te imenovanje članova Upravnog odbora Zaklade za razvoj kvalitetnog sporta.

Imenovat će se i članovi školskog odbora Druge osnovne škole.

Izabrat će se i predsjednik Odbora za kulturu, sport i turizam, a glasat će se i o promjenama članovi Odbora za izbore i imenovanje te Odbora za mlade.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po svojoj mjeri u Varaždinskoj ili Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Globalna hrana d.o.o. / McDonald’s traži Radnika u restoranu (m/ž). Mjesto rada je Varaždin. Poslodavac nudi stabilno i sigurno radno mjesto, rad na puno ili nepuno radno vrijeme uz stimulativna primanja. Prijave se zaprimaju do 27.01.2022. brzo i jednostavno putem brze prijave.

TS Prom trgovina d.o.o. zapošljava Komercijalista u prodaji priključnih gospodarskih vozila u Čakovcu. Prijave se zaprimaju do 31.01.2022. Traži se kandidat spreman na terenski rad sa završenom srednjom ili višom stručnom spremom te 2 godine radnog iskustva. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Hanjes d.o.o. trži Skladištara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki, Varaždin. Posao obuhvaća pakiranje i obilježavanje proizvoda, pripremu i isporuku robe te utovar i istovar iste. Prijaviti se možete do 31.01.2022. putem brze prijave.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava Električara (m/ž) u Novom Marofu. Prijave se zaprimaju do 26.01.2022. putem brze prijave.

Bistro Barracuda d.o.o. traži Voditelja ugostiteljskog objekta (m/ž) u Prelogu. Prijaviti se možete do 17.02.2022. Za posao je potrebna završena srednja škola u trajanju od 3 godine, a iskustvo je poželjno, no nije uvjet. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži  Operatera / Blagajnika u kladionici (m/ž). Mjesto rada je Breznički Hum, a rok za prijavu je 31.01.2022. Poslodavac nudi stimulativna primanja uz dodatke za noćni rad, blagdane i nedjelje te rad u ugodnoj atmosferi. Prijavite se brzo i jednostavno ovdje.

Presečki Grupa d.o.o. zapošljava Automehaničara (m/ž). Rad se izvršava u Krapini i Varaždinu. Prijaviti se možete do 25.01.2022. putem brze prijave.

Summa-con d.o.o. traži Zavarivača (m/ž). Mjesto rada je Prelog, a rok za prijavu je 18.02.2022. Poslodavac traži 5 radnika za izvršavanje zavarivačkih poslova. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava Proizvodno-transportnog radnika (m/ž) u Novom Marofu. Posao uključuje slaganje gotovih proizvoda na drvene ili metalne palete, vizualnu kontrolu kvalitete proizvoda te etiketiranje istih. Prijave se zaprimaju do 31.01.2022. ovdje.

Metalska industrija Varaždin zapošljava Kontrolora na ispitnoj stanici (m/ž) u Varažidnu. Prijave se zaprimaju do 17.02.2022. Posao uključuje tlačno ispitivanje armature, vizualnu kontrolu te ispitivanje funkcionalnosti. Sve informacije potrebne za prijavu pronađite na linku.

Za još veći izbor poslova posjetite portal posao.hr. Sretno u pronalaženju posla!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje