Povežite se s nama

U fokusu

Neven Vrček, dekan FOI-a: Imamo podršku za FOI 2, optimisti smo!

Objavljeno:

- dana

Daljnji razvoj

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) ovog petka, 16. prosinca, slavi 54. obljetnicu postojanja i 42. obljetnicu osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike.

Uoči same svečanosti, koja će biti održana u HNK-u Varaždin, o ulozi FOI-ja, daljnjim planovima razvoja Fakulteta, ali i Varaždina kao informatičkoga i sveučilišnog središta cijele regije razgovarali smo s dekanom prof. dr. sc. Nevenom Vrčekom.

Jedna od tema o kojoj se ovih dana govori u javnosti je da od projekta Tehnološkog parka 2 (TPV 2) neće biti ništa. Upravo je ovaj projekt trebao biti temelj za daljnji razvoj informatičke industrije u Varaždinu, ali i cijeloj regiji. Kako to komentirate?

Teško mi je gledati sadašnju situacaiju, ali projekt TPV 2 je ozbiljno ugrožen

Mi smo suvlasnici trećine Tehnološkog parka i nije nam lako gledati trenutnu situaciju. Nikad u tom projektu nismo imali nikakav drugi interes osim dobrobiti znanosti i gospodarstva u regiji. Djelovali smo principijelno i korektno te upozoravali na stvari za koje smo smatrali da ne doprinose razvoju projekta. Da, nismo se slagali s izborom menadžmenta, ali ni u jednom trenutku nismo bili destruktivni. Štoviše, pomagali smo u mnogim aspektima, primjerice, u prostorima Tehnološkog parka osiguran je prostor za startup poduzeća naših studenata, pomogli smo u povezivanju Tehnološkog parka u Bratislavi s našim Tehnološkim parkom i aktivno smo pratili sve aktivnosti koje su se u Tehnološkom parku događale. Naravno da je projekt TPV 2 od izuzetnog značaja i za FOI i za regiju, jer on bi uistinu pomakao regiju u smjeru visokotehnološkog razvoja i inovativnoga gospodarstva. No, projekt TPV 2 u ovom je trenutku ozbiljno ugrožen.Možemo dalje, ali…

Može li se spasiti, i kako?

FOI nema snage za više tako velikih projekata kao što je nova zgrada FOI 2. To je opcija koja jedina dolazi u obzir.

Pomak je moguć jedino ako svi dionici, pri čemu mislim na lokalno gospodarstvo, akademsku zajednicu i političke opcije, stanu iza njega i pokušaju pokrenuti projekt. Radi se o projektu takve financijske, tehničke i organizacijske težine da je to zastrašujuće. Takvi projekti trebaju uporne vizionare u vodstvu, savršeno projektno planiranje, lobističko praćenje i nepodijeljenu podršku do uključivo državne razine. Mogućnost realizacije takvog projekta dokazuje se studijom izvodljivosti, uvjerljivim dokazima da postoji partnerska suradnja sa znanstvenim i razvojnim institucijama u zemlji i inozemstvu, centrima kompetencija i znanstvenim centrima izvrsnosti koji žele raditi u TPV 2, a prije svega raspoloživim stručnjacima, kvalitetama i referencama menadžmenta i mjerama koje se provode u lokalnoj zajednici kako bi projekt uspio. Sve nabrojano nedostaje i nisam optimist. Nažalost, ne vidimo ni mjere u lokalnoj zajednici koje bi podržavale ovaj projekt.

Nezaobilazno pitanje je i što je s projektom FOI 2?

Taj projekt je razvijan nekoliko godina i smatramo da je važan za FOI i za Varaždin jer bi dao polet nama u znanstvenom i nastavnom smislu, ali i cijeloj regiji. To je pravi koncept urbanoga kampusa prema uzoru na brojne slične primjere u Europi. Projekt je osmišljen pod nazivom Sveučilišni kampus Varaždin u nekoliko faza: prva je studentski restoran, druga faza je zgrada FOI-ja 2, treća novi kapaciteti studentskog doma, a četvrta novi kapaciteti, što se odnosi na razvoj potrebnih prostornih kapaciteta za sveučilišta koja djeluju u Gradu Varaždinu. U razradi koncepta, kao i prijavi i pripremi projekta, sudjelovala je ekipa koju je koordinirao prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, a važnu ulogu imali su i izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, izv. prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa i, naravno, ravnatelj SC-a Nenad Milijaš. 

Riječ je o jednom od najpripremljenijih projekata obrazovne strukture u Hrvatskoj, koji je naišao na podršku nadležnih ministara u bivšoj Vladi, ali i saborskih zastupnika HDZ-a s ovog područja. Je li napravljena najavljena revizija operativnih programa i je li u njoj FOI?

On je bio na indikativnoj listi i nije pokrenut, prije svega, zbog iznenadne i racionalno teško objašnjive promjene prioriteta relevantnih ministarstava i tadašnjih čelnih ljudi u njima. Istina je da su nedavni ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić i naši saborski zastupnici podržavali taj projekt, i cijenimo taj napor. Međutim, ponovno pokretanje nije nimalo jednostavno, jer revizija operativnih programa još nije napravljena i sad aktivno pratimo taj proces. I dalje ulažemo ogromne napore da se on pokrene i razgovaramo o mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju. Prošlog tjedna smo, zajedno sa saborskim zastupnikom HDZ-a Anđelkom Stričakom, bili na sastanku u Ministarstvu regionalnog razvoja i prezentirali projekt ministrici Gabrijeli Žalac. Uz izravnu korist za razvoj FOI-ja, nova zgrada FOI-ja bi udahnula novi život gradskoj jezgri jer bi grad bio premrežen studentima koji studiraju u atraktivnom prostoru. Dugoročno, to bi se osjetilo na gospodarstvu i cjelokupnom razvoju regije.

Gdje je danas FOI na obrazovnoj karti Hrvatske, odnosno inozemstva? 

FOI će uskoro osnovati trgovačko društvo i svoje “proizvode” prodavati na tržištu 

FOI je brend ovoga grada i središnja institucija obrazovanja informatičara u državi, što nije lako u sve jačoj konkurenciji. Kada dođete na naš Dan karijera, tada se vidi koliko je to impresivan skup gospodarskih subjekata koji računaju na nas. Pri tome moram napomenuti da se, pored informatičkih usmjerenja, to odnosi i na naš studij Ekonomike poduzetništva, gdje studenti pored ekonomskih dobivaju i informatička znanja koja daju važnu komplementarnu prednost na tržištu rada. Moramo se stalno dokazivati i opravdati povjerenje koje nam ukazuju poslodavci, studenti i njihovi roditelji. To se povjerenje iskazuje velikim interesom za upise na FOI, što je ujedno i obveza koja nas tjera da budemo bolji. U inozemstvu također postajemo prepoznatljivi, što se vidi po mobilnosti nastavnika i studenata, koja je u stalnom porastu, a sve to ne ide bez velikog zalaganja i svakodnevnog dokazivanja svih nas koji ovdje djelujemo.

Potvrda kvalitete FOI-ja je i u tome što sudjelujete na brojnima međunarodnim projektima?

FOI se cijeni kao pouzdan projektni partner i mjesto na koje želite poslati svoje dijete na studij. Naše aktivnosti imaju širok raspon, kao što danas i priliči visokoškolskoj instituciji koja djeluje u informacijskim znanostima. Vjerujemo u sebe i da ćemo nastaviti taj trend na zadovoljstvo svih naših dionika. FOI daje iznimnu prepoznatljivost i Varaždinu kao manjoj lokalnoj sredini u kojoj se događa kvalitetno obrazovanje. Naši studenti su razasuti po cijelom svijetu i oni su naša najbolja promocija. Danas to nije teško pratiti, jer postoje društvene mreže, i zaista je interesantno vidjeti gdje je sve FOI posredno prisutan.

Koji je daljnji smjer razvoja?  

FOI je brand Varaždina i središnja institucija obrazovanja informatičara u državi

Moramo inovirati dijelove plana i programa, jer je informatička struka pod pritiskom promjena informacijskih tehnologija koje za sobom povlače i druge discipline, poput poslovnih i društvenih. Pored inovacije sadržaja, potrebno je inovirati i način izvođenja nastave sukladno vremenu i trendovima koji se danas očekuju od e-učenja. Također, moramo razviti novu razvojnu strategiju koja će jače fokusirati naš rad i zacrtati dugoročne smjernice. Pri svemu tome moramo jako voditi računa o očuvanju starosne strukture kadrovske piramide, jer su nova zapošljavanja vrlo ograničena. Namjeravamo pojačati projektnu aktivnost i osnovati trgovačko društvo, za što smo dobili i suglasnost Senata Sveučilišta u Zagrebu. Već i sad realiziramo i niz stručnih projekata i postupno ćemo povećavati opseg tih aktivnosti. Pri tome nećemo biti nelojalna konkurencija gospodarskim subjektima koji djeluju u informatičkom sektoru, nego komplementarno doprinositi u segmentima gdje se to očekuje od fakulteta našeg profila. 

Vojarna u Optujskoj treba se dati Sveučilištu Sjever, to je dobar potez

Kako gledate na to da bi se vojarna u Optujskoj dala Sveučilištu Sjever?  

To je dobar potez. Bolje to nego da propada ili da se prenamjeni u zemljište za izgradnju stambenih zgrada. FOI općenito podupire razvoj znanosti i visokog obrazovanja na sjeveru Hrvatske, pa tako i stvaranje prostornih i kadrovskih uvjeta da Sveučilišta Sjever postigne potrebnu kvalitetu nastave i istraživanja.

Je li pravi smjer razvoja Grada Varaždin kao sveučilišnoga grada? 

Varaždin je bio i ostat će sveučilišni grad onoliko koliko u njemu bude kvalitete sveučilišnog djelovanja. Samo nas smeta kad političari govore da je Varaždin dobio javno sveučilište i status studentskoga grada osnivanjem Sveučilišta Sjever. Pritom se prešućuje Studij ekonomije, pokrenut u Varaždinu 1960., osnivanje viših škola koje su prerasle u Tekstilno-tehnološki fakultet (1961.), Fakultet organizacije i informatike (1962.) i Geotehnički fakultet (1971.), da ne spominjemo Političko-kameralni studij osnovan u Varaždinu 1769. Takve izjave su FOI-ju dosad nanijele veliku štetu, a vjerujem da dugoročno nanose štetu i našem gradu.

Vidi li se FOI u prostorima bivše vojarne u Optujskoj?

Vjerujemo u naš urbani kampus. Za to smo dobili zemljište od Grada i pripremili projekt do građevinske dozvole. Svaki objekt znači veliko financijsko ulaganje i mi nemamo snage za više velikih projekata.  Ako nam prostorni razvoj bude onemogućen, svakako ćemo razgovarati i o alternativnim rješenjima.

Izvor:
Foto:

U fokusu

HNS-ov Božidar Novoselec želi i nakon izbora ostati načelnik Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Sračinec danas se predstavio Božidar Novoselec, HNS-ov kandidat za načelnika općine, a tu su još bili prisutni i Predrag Štromar, saborski zastupnik, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije i kolege načelnici i kandidati iz susjednih općina.

Božidar Novoselec podsjetio je na realizirane projekte te je istaknuo najvažnije točke iz svojeg programa: “Općina Sračinec poželjno je mjesto za život sa standardom koji je prepoznat diljem županije. Dokaz tome je jedna pozitivna demografska slika koja je vidljiva kroz povećanje djece u dječjem vrtiću, ali i brojem odjeljenja u osnovnoj školi. Stambena zona „Gaj“ sa svojih 110 parcela u potpunosti je rasprodana i tu mlade obitelji grade kuće. Time je izgradnja dječjeg vrtića vlastitim sredstvima dobila svoj puni smisao, čime smo i uštedili velika novčana sredstva. Važan je i razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, a ostvarili smo ga kroz razvoj poslovnih zona i novih investicija. Za sljedeći mandat imamo velike planove, a istaknut ću one za koje mislim da su najbitniji i svojim vizionarstvom ćemo ih i ostvariti. To je sigurno nova sportska dvorana koja je potrebna svim sportašima, rekreativcima, ali i našoj djeci u osnovnoj školi. Postojeću dvoranu prenamijenit ćemo u nove školske prostore za nastavu kako bi se i dalje odvijala u jednoj smjeni. Isto tako u planu je proširenje dječjeg vrtića i to za čak tri dodatna odjeljenja jer nam trendovi pokazuju da će biti potrebe za tim u slijedećem razdoblju. Posebno želim naglasiti rekonstrukciju Područne škole u Svibovcu Podravskom i taj ćemo projekat završiti sami ukoliko to neće učiniti Županija. I za kraj jedan od najvećih projekata je završetak modernizacije nerazvrstanih cesta.”

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je, 21. travnja, donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza za četiri grada: Lepoglava, Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof te 14 općina: Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Mali Bukovec, Maruševec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Vidovec, Vinica i Visoko.

Prirodna nepogoda proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama koje su nanijele velike materijalne štete na poljoprivredi u trajnim nasadima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama u periodu od 7. do 15. travnja 2021. godine.

U navedenom razdoblju zabilježene su temperature od -8 do -2 ℃. Znatne štete su u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnju ili u samoj cvatnji, kada su i najosjetljivije na mraz. Najveće štete vidljive su na breskvama, trešnjama, kruškama, jabukama, šljivama, višnjama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i orasima. Isto tako, na pojedinim vinogradima su oštećene ranije sorte vinove loze te vinogradi u nižim predjelima.

Koliko je stvarno oštećenje, trenutno je nemoguće procijeniti budući da će štete biti vidljive u kasnijim fazama vegetacije, ističu iz Varaždinske županije.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Nastavite čitati