Povežite se s nama

U fokusu

„Imamo vertikalu neznanja i lažnih obećanja“

Objavljeno:

- dana

Božidar Kolarić

Imamo vertikalu neznanja i lažnih obećanja, ističe  Božidar Kolarić, potpredsjednik Hrvatskih Laburista-Stranke rada, ujedno kandidat za gradonačelnika Grada Varaždina,   povodom najavljenog smanjenja plaća u javnom sektoru, odnosno skorog rebalansa državnog proračuna, ali i nekih lokalnih događanja.

– Nitko normalan nije očekivao da će ovoj Vladi biti lako. No ono što sam očekivao je bilo to da barem ako ništa drugo, da drže do svoje riječi. Kada se u kolovozu sa sindikatima potpiše jedno, a zatim se par mjeseci kasnije počinje provoditi drugo,  kakva je to poruka? Ima li ta ista Vlada obraz od bilo koga u državi tražiti da se ponaša odgovorno i da poštuje potpisani dogovor  kad se i sama ne pridržava toga, pita Kolarić.

 Vladi RH, kako dodaje, ništa, nažalost, nije sveto, a najmanje je zanima to da je prosječna neto satnica u Hrvatskoj mizernih 30 kuna,  a na  sjeverozapadu Hrvatske još puno niža.

– Kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini  moćnici iz „vertikale vlasti“ dosljedni su u nepoštivanju bilo kakvih dogovora, a naročito im se ne smije vjerovati na riječ. Tako je riječ je na svim razinama vlasti u razini kreditnog rejtinga koji imamo, a to je smeće, naglašava Kolarić.

Svojim sugrađanima, kako upozorava, može se obećati svašta, a poslije izbora jednostavno ustvrditi da su se okolnosti promijenile te da ono što se govorilo prije izbora više – ne vrijedi.

– Jedino što doista mene kao Varaždinca veseli je činjenica da  ovih dana željno očekujem prijedlog varaždinske gradske vlasti u što će se utrošiti 50.000.000 kuna,  koje su uštedjeli svojim genijalnim postupcima vezanim za problematiku rješavanja našeg smeća.  Doduše malo je nejasno otkud tolika ogromna ušteda i višak sredstava s jedne strane dok smo po drugoj uzeli 26 milijuna kuna  kredita. No i za to naša gradska vlast ima rješenje kao i za sve što radi. Najvjerojatnije će se sjednica Gradskog vijeća, gdje će se raspravljati i o uštedama koje nitko ne vidi, sazvati za 1. travnja,  dakle na dan kad je „dopušteno“ raditi budalaštine i širiti laži,  zaključuje kandidat za gradonačelnika Grada Varaždina. 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje