Povežite se s nama

Međimurje

Imena međimurskih naselja: svako mjesto između Mure i Drave priča svoju priču (II.)

Objavljeno:

- dana

Današnja imena međimurskih naselja manje-više su formirana, no to ne znači da uopće nisu podložna promjenama.

Neke od recentnijih promjena uključivale su imena Svete Marije, Svetog Urbana i Svetog Martina na Muri. Naselja su prošla neuspješnu mađarizaciju jer Međimurci vjerno čuvaju stare nazive svojih sela, ulica, kvartova, zaselaka i gradova. Što se, međutim, krije u korijenu imena pojedinog sela?

Plješiva gora

Zanimljivi su primjeri Pleškovca i Plešivice, čija imena imaju isti korijen. Naime, ime su dobili po slavenskom pridjevu „plješiv“, koji znači „gol“, „ogoljen“ ili „ćelav“. Naselja, gore, rijeke i druge geografske značajke u slavenskim zemljama često nose ovaj naziv. Tako se gora Plešivica nalazi i kod Jastrebarskog, dok se planina Lička Plješivica, koja pripada Dinarskom gorju, nalazi u blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera, kod granice s Bosnom i Hercegovinom. Naziv su gore i naselja vjerojatno dobila zbog nedostatka vegetacije na zaobljenu vrhu, koji je asocirao na ćelavu glavu.

Ime Šenkovca vjerojatno je novijeg podrijetla. Mjesto se prije mađarizacije zvalo Sveta Jelena, a poslije Szentilona, što je evoluiralo u Šenkovec.

Iako ime podsjeća na planinu, Goričan nema veze s planinarstvom, niti pak s gorama ikakve vrste. Ime je nastalo od naziva Kerechen, pod kojim se posjed spominje 1255. godine. Kerechen je vrlo vjerojatno bilo prezime nekadašnjih vlasnika posjeda. Zanimljivo je da i relativno blizu Goričana, u Mađarskoj, u podregiji Nagykanizsa, postoji selo Kerecseny.

Ime Šenkovca vjerojatno je novijeg podrijetla. Mjesto se prije mađarizacije zvalo Sveta Jelena ili Sveta Helena. Nakon što su Mađari promijenili mnoga imena međimurskih naselja, Sveta Jelena postala je Szentilona, što su stari Međimurci izgovarali kao „Šentilona“. S vremenom je dodan kajkavski sufiks -ovec, čime je mjesto preimenovano u Šentilonec, pa u Šentilovec, a zatim, nakon nekog vremena, i u Šenkovec. Naravno, postoje i druge teorije o nastanku.

Nedelišće, po broju stanovnika druga općina u Republici Hrvatskoj, je ime dobilo po nedjelji, Danu Gospodnjem, o čemu svjedoči i tamošnja crkva posvećena Presvetom Trojstvu.

Mala Subotica spominje se kao Subotica u kanonskoj vizitaciji iz 1334. godine. Kasnije, u 19. stoljeću, dodan joj je atribut „Mala“, da bi se je razlikovalo od Subotice u Vojvodini. Postoji nekoliko teorija o porijeklu imena. Jedna kaže da je nazvana prema mađarskom pridjevu „szabad“, koji znači „slobodan“. Pridjev su Mađari možda preuzeli od Slavena. Prema drugoj teoriji, naselje je nazvano prema suboti, danu u tjednu kad se vjerojatno na tome mjestu u davna vremena održavao sajam.

Što se tiče Podturna, njegovo ime doslovno znači „pod toranj“, ili „pod tornjem“. U mađarskoj verziji naziv tog sjedišta općine glasio je “Battornya”.

Slična teorija postoji i za ime Murskog Središća, koje ime nije dobilo samo prema geografskom položaju „središta“ već, moguće, i prema srijedi, kad se, navode neki izvori, tamo održavao sajmeni dan. Bilo bi zanimljivo istražiti je li slovensko Središče ob Dravi ime dobilo sličnom logikom.

Mađari i Slaveni

Što se tiče Totovca, naselje je ime vjerojatno dobilo od prezimena „Tot“, što na mađarskom znači „Slaven“. Zanimljiva je i Vularija, čije ime u sadašnjem obliku dolazi od mađarskog naziva za to mjesto, Dravaullar. Prethodni korijen naziva sela možda ima veze s volovima, koje su lokalni seljaci koristili za oranje. Oporovec, s druge strane, kao i mnoga druga međimurska naselja, ime je dobio po plemiću Oporu, a spominje se već 1245. godine. Po osobnom imenu Franjo, odnosno Ferenc ili Feri, nazvani su Ferketinec i Frkanovec. Isto vrijedi i za Vugrišinec, koji je ime dobio po feudalnom gospodaru Vugriši.
Na sličan je način nazvan Hemuševec, za čiji naziv je zaslužan plemić Hemuš, kojem je 1266. godine ugarski kralj Stjepan darovao posjede na tom području. Plemić Tristan je pak dao ime naselju Krištanovec.

Naselje Totovec je ime vjerojatno dobilo od prezimena „Tot“, što na mađarskom znači „Slaven“

Za današnje nazive naselja Palovec i Palinovec zaslužna je mađarska verzija imena Pavao, koja glasi „Pal“. Sivica je svoje ime možda dobila zahvaljujući sivkastoj nijansi zemlje koja je tamo prevladavala. Mađarski naziv, Muraszilvagy, u svom korijenu skriva drvo brijesta, koje je doista nekada prekrivalo velik dio šuma u okolici, a pronalazimo i sličnost s latinskom riječju „silva“, što znači „šuma“.

Kad već spominjemo brijest, možemo spomenuti i činjenicu da je upravo to drvo odgovorno za ime sela Podbrest, koje pripada Općini Orehovica. Za potonje je prilično jasno da je nazvano po drvu oraha. Što se tiče Podturna, njegovo ime doslovno znači „pod toranj“, ili „pod tornjem“. Ćuk, ptica iz reda sovovki, zaslužna je za ime Čukovca, dok ime Miklavca dolazi od međimurske verzije osobnog imena Nikola – Mikula. Jedno od najčešćih hrvatskih prezimena, Novak, dalo je ime Novakovcu, čije staro kajkavsko ime glasi „Nezatice“.

Saska Ves

Trnje je zaslužno za ime Trnovca, dok je Slakovec nazvan po slaku, biljci iz porodice slakovki koja se smatra korovom. Nedelišće je ime dobilo po nedjelji, Danu Gospodnjem, o čemu svjedoči i tamošnja crkva posvećena Presvetom Trojstvu. Dunjkovec, naselje unutar Općine Nedelišće, spominje se još 1259. godine, a njegov naziv potječe od osobnog imena (i čestog prezimena) Dunjko. Ime Savske Vesi nema veze s rijekom Savom, već s germanskim plemenom Sasima. Oni su, naime, tijekom 16. i 17. stoljeća živjeli na području današnjeg naselja te radili kao kovači oružja i oruđa za potrebe čakovečkog dvorca i feudalnog posjeda. U korijenu imena naselja Pušćine nalazi se riječ „pustara“ ili „pustinja“, s obzirom na činjenicu da područje nije bilo gušće naseljeno do modernih vremena.

Ime Savske Vesi nema veze s rijekom Savom, već s germanskim plemenom Sasima

U Hrvatskoj još uvijek ima podosta neistraženih ojkonima, odnosno imena naselja, kao i onih za koje postoji nekoliko mogućih etimologija. Valjalo bi ih podrobno istražiti, budući da čuvaju djelić povijesti naselja, kao i, moguće, starosjedilaca koji u njima žive.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje