Povežite se s nama

Međimurje

Imena međimurskih naselja: svako mjesto između Mure i Drave priča svoju priču

Objavljeno:

- dana

Današnja imena međimurskih naselja manje-više su formirana, no to ne znači da uopće nisu podložna promjenama. Sjetimo se samo najrecentnijih promjena: Sveta Marija ne tako davno nosila je naziv Marija na Muri, a Sveti Martin na Muri – Martin na Muri.

Naselja su prošla neuspješnu mađarizaciju jer Međimurci vjerno čuvaju stare nazive svojih sela, ulica, kvartova, zaselaka i gradova. Što se, međutim, krije u korijenu imena pojedinog sela?


Međimurski “glavni grad” dobio je ime po Dimitriju Čaku ili Čakiju

Feudalci

Velik broj naselja dobio je ime prema feudalnom gospodaru, plemiću ili naprosto vlasniku zemljišta. Hodošan je, na primjer, imenovan prema mađarskom plemiću Hodosanyju, dok je ime na Domašinec prenio njegov vlasnik, plemić Damaš. Isto tako, Pribislavec dobiva ime prema slavenskom imenu Pribislav. Postoji teorija da se radilo o knezu, iako izvori teorije nisu općepoznati. Vratišinec je nazvan prema imenu Bratiša, Vratiša ili Vratišna, vjerojatno feudalnom gospodaru koji je u nekom trenutku postao vlasnik ove fare, koja je originalno pripadala grofovima Celjskim. To ime dolazi od slavenske riječi „brat“.


Slično Štefancu i Vidovcu, ime Ivanovca je izvedeno od osobnog imena

Banfi, u gornjem Međimurju, dobiva ime prema prezimenu grofa Bannfyja, gospodara Lendave, koji je na području današnjeg Banfija izgradio dvorac svojoj grofici, navodno kako bi joj barem na taj način nadoknadio svoje odsustvo zbog državničkih obveza.


Feudalni gospodar po imenu Pribislav zaslužan je za naziv “Prslafca”

Sveci

Neka sela dobivala su imena prema svecima zaštitnicima. Donjem i Gornjem Vidovcu (dio Ivanovca) ime je podario ili sveti Vid, katolički svetac, ili je ime nastalo još u poganska slavenska vremena, kad se štovao Svantevid ili Svetovid, prema nekim izvorima lokalna varijanta vrhovnoga slavenskog boga Peruna.

Ovoj kategoriji pripadaju i naselja Sveta Marija, Sveti Martin na Muri i Donji/Gornji Mihaljevec (prema Mihalju, odnosno svetome Mihovilu ili Mihaelu), Mihovljan te Ivanovec.

Baština Slavena

Slavensko naslijeđe očuvano je i u nazivu Gornje i Donje Dubrave. Naime, dubrava je staroslavenski naziv za hrastovu šumu (dub = hrast), a u cijeloj Hrvatskoj i ostalim slavenskim zemljama taj je pojam jedan od najraširenijih u imenima naseljenih mjesta. Dubravu nalazimo, primjerice, u Zagrebu, Češkoj, Poljskoj, a čak je i grad Dubrovnik dobio ime prema šumama hrasta.

Belici je ime osigurala ili vrsta zemlje bogate mineralima ili potok Belec

Prema vrsti terena na kojem je građen, baš kao i Dubrava, ime je dobio i Črečan. Naziv Črečan dolazi od, također staroslavenskog, pojma „čret“, što označava močvarno područje, zemljište s baruštinama i slično. Ovaj pojam i danas se često susreće u mnogim imena međimurskih polja. Korijen dijeli s imenom slavenskog boga podzemlja koji se zvao Črt (Crnobog).

Ime Peklenice dolazi od riječi „pekel“, što znači nafta, koja je na tom području odvajkada izbijala na površinu. Poznato je da je tamo napravljena i prva bušotina u svijetu.
Za naziv Belice postoji nekoliko teorija. Najuvjerljivije su one koje kažu da je ime dobila prema potoku Belcu, koji je tim područjem tekao, ili prema vrsti obradive zemlje koju su zvali „belica“ zbog mineralnih tvari (kalcija, magnezija…) zbog kojih je bojom djelovala bjeličasto. Treća hipoteza, također dobro potkrijepljena, kaže da je ime Belici dao feudalni gospodar Bela. Gardinovec je vjerojatno nazvan prema nekadašnjem vlasniku posjeda koji se zvao Grdin, Gardin, Grdislav ili Grdimir, dok je za ime Vugrišinca „krivo“ osobno ime Vugriša.

Životinje i utvrde

Ime Štrigove još uvijek nije razjašnjeno. Javljale su se teze da je taj naziv nastao od riječi „štriga“, koja označava ili kukca, uholažu, ili vješticu, s obzirom na to da riječ „štriga“ na tom području i u okolici doista označava vješticu ili coprnicu. Nijedna od ovih teza još uvijek nema znanstvenu potvrdu. Moguće je da je „Štrigova“ narodno iskrivljenje naziva „Stridon“, kako se zvalo tamošnje naselje iz doba Rimskog Carstva.
Dvojnu prirodu potencijalnog nazivlja sa Štrigovom dijeli i Kotoriba, čije ime možda dolazi od pojma „kotor“, što znači utvrda (s obzirom na činjenicu da je tamo doista izgrađena utvrda za obranu od Turaka), a možda i od sintagme „kot ribe“, odnosno „kutak bogat ribom“. Postoji mogućnost da se radi i o kombinaciji.

Slavensko naslijeđe očuvano je i u nazivu Gornje i Donje Dubrave. Dubrava je staroslavenski naziv za hrastovu šumu.

Povijest Čakovca, središta Županije, dovoljno je poznata te se zna da je naziv dobio prema Dimitriju Čaku ili Čakiju. Mađarski naziv grada, Csaktornya, doslovno znači „Čakov toranj“. Ime Preloga (međimurski „Prilok“) srodno je glagolu „prevleči“. Vjerojatno se radilo o „prevlačenju“, odnosno prijelazu preko rijeke Drave. Osim toga, Drava je u svojoj okolici na zemlju nanosila mulj. Takva se vrsta zemlje također nazivala „prelog“ ili „preloga“.


U Polevama, strahoninečkom zaseoku, voziti se smije samo lijevom stranom

U Ivanovcu se nalaze Preloge, dio naselja koji je izdvojen od ostatka. Za ime Mačkovca vjerojatno je odgovorno prezime Maček, dok za Macinec postoji nekoliko teorija. Možda je ime dobio po cicamacama, što su zapravo cvjetovi vrbe ive, koji se koriste za izradu „balažeka“, odnosno buketa koji se posvećuje na Cvjetnicu i baca na krov kuće (običaj predstavlja vrstu blagoslova). Možda je ime dobio po nekoj Mariji, koje se u Međimurju odmila zove „Maca“.

Što se tiče drugih „biljnih imena“, po drveću i zelenilu nazive su dobili i Praporčan (paprat), Brezje (breza), Gornji i Donji Hrašćan (hrast) te Jalšovec (jalsa, odnosno joha).

Legende

Strahoninec je originalno nazvan „Strahominec“, zbog čistine koja je na tom području počinjala. Naime, između Čakovca i današnjeg naselja Strahoninec rasla je gusta šuma, u kojoj je ljude hvatao strah. Kod Strahoninca je bio smješten izlaz iz šume, tj. „tam ih je strah minul“. U sklopu Općine Strahoninec nalazi se i zaselak Poleve, navodno imenovan prema činjenici da su sve kuće zaseoka uz jednu stranu ceste.


Strahoninec je nekad bio “Strahominec” – nalazio se na izlazu iz šume

Naselje Sveti Križ te istoimena crkva nazvani su prema sastajalištu križara u doba križarskih ratova.

Svako naselje krije nekakvu priču. Ime nerijetko ostane jedini poznati dio njegove povijesti, budući da mnoge činjenice postaju priče, priče postaju legende, a legende do nas dolaze u raznim oblicima, koji često sadrže i fantastične elemente.

Međimurje

Zvukovi speedway motora u okolici D. Kraljevca i Goričana najavili proljeće: otvorena je nova sezona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

Proljeće u okolici Donjega Kraljevca i Goričana ne najavljuju samo glasnici proljeća, već i kružni zvukovi speedway motora.

Prošli vikend na Speedway stadionu Milenium boravilo je petnaestak vozača, otvorivši tako novu trening sezonu. Među njima je i stari prijatelj hrvatske speedway staze, Slovenac Matej Žagar, koji je ukratko ispričao što očekuje od nove sezone.

Foto: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

– Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina – objašnjava slovenski as, inače 18-erostruki slovenski prvak i osvajač triju europskih individualnih naslova, među kojima je jedan juniorski.

Motori u krvi

– Dugo sam u sportu: Zvonko Pavlic i moj otac bili su prijatelji, a mi nasljednici kao sljedeća generacija nastavili smo njegovati to prijateljstvo. Obitelj Pavlic voli speedway baš kao i ja, sve bismo dali za to, a Stadion Milenium poseban je upravo po toj obiteljskoj atmosferi. Tko zna, možda nas za koju godinu zapanji razvoj speedwaya na ovim prostorima – smatra Žagar.

S njim se slaže i direktorica FIM Speedway Grand Prix of Croatia utrke, ujedno predsjednica Speedway cluba Milenium, Darija Pavlic.

Žagar dodaje da u Hrvatskoj i Sloveniji zapravo ima dosta ljubitelja speedwaya, no smatra da je omladina ponešto manje zainteresirana za takve sportove općenito.

– Kad sam ja bio dječarac, najradije ne bih silazio s motora! Motori i speedway su očito nešto što je u krvi… To vrijedi i za moje troje djece, ali vjerojatno nema boljeg primjera od obitelji Pavlic. Zato mladima poručujem: probajte speedway! Za razliku od mnogih drugih sportova, klub će vam dati sve drugo što trebate, potrebna vam je najvećim dijelom volja! – zaključuje Matej.

Uz brojne individualne vozače proteklih 20 dana na Speedway stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu bili su i poljski ekstraligaški klubovi Wilki Krosno, Lublin, ali i češke momčadi.

Gotovo stotinu vozača od Velike Britanije do Australije provelo je nekoliko dana trenirajući u Međimurju, čime se pokazalo još jednom da je Međimurje vrhunska destinacija za sport i turizam.

Ulaznice za nadolazeći sportski spektakl FIM Speedway Grand Prix of Croatia potražite u sustavu Entrio, na prodajnim mjestima Tiska ili pak na ulazu na sam stadion uoči utrke 29. travnja, od 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

U međimurskoj Udruzi slijepih nastavlja se pružanje usluge videće pratnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. siječnja 2022. do 31. srpnja 2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U tijeku je druga godina provedbe programa, a od 1. ožujka 2023. godine na programu se postojećoj videćoj pratiteljici pridružila još jedna.

Međutim, nova videća pratiteljica članovima nije nepoznata jer je već više od godinu dana bila zaposlena u Udruzi putem europskog projekta.

Korisnici obuhvaćeni programom su članovi Udruge; slijepe i praktično slijepe osobe s dodatnim poteškoćama, koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju i kojima je nužno potrebna pomoć u samozbrinjavanju.

Udruga trenutno ima upisano 140 članova te je usluga videće pratnje dostupna svima njima sukladno njihovim potrebama.

Videće pratiteljice pružaju slijepim osobama usluge prijevoza, pratnje i pomoći u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima te pomoć/obuku pri kućanskim i administrativnim poslovima.

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije te nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje