Povežite se s nama

U fokusu

Inat ili borba za dobrobit građana?

Objavljeno:

- dana

“KRNJA” SJEDNICA TOPLIČKOG GRADSKOG VIJEĆA

Sjednica Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica započela je sa 13 vijećnika, završila sa osam. 

Već kod usvajanja dnevnog reda vijećnici su se podijelili. Četvero liberala i jedan hadezeovac tražili su da se s dnevnog reda sjednice „skinu“ četiri točke dnevnog reda, vezane uz gradsko komunalno poduzeće, tvrtku Forum d.o.o. Prijedlog nije prošao.

Liberali i Prstec napustili sjednicu

Sjednicu je s liberalima napustio i jedini prisutan HDZ-ovac, predsjednik Franjo Prstec.

Nezadovoljni vijećnici ostali su na aktualnom satu, odslušali i debatirali u prve dvije točke dnevnog reda da bi potom HSLS zatražio stanku od 15 minuta. Liberali su se vratili u dvoranu samo kako bi obavjestili kolege vijećnike da napuštaju sjednicu. Razlog – neizglasavanje njihova prijedloga o skidanju četiri predstojeće točke s dnevnog reda. Sjednicu je s liberalima napustio i jedini prisutan HDZ-ovac, predsjednik Franjo Prstec.

Prva sjednica kojom je predsjedao liberal Stanko Medvedec „prelomila“ se na tvrtki gradskoj tvrtki Forum, protiv koje je, prozvali su ga HSLS i vijećnik HDZ-a, novi prvi čovjek Vijeća, pokazao veliku podozrivost prije deset mjeseci kada je osnovana. Na insinuacije da „se prodao“, Medvedec je odgovorio da će, ukoliko se pokažu bilo kakve nepravilnosti u radu tvrtke, prvi zahtjevati promjenu ovlasti gradonačelnice.

Ponavljanje scenarija

Varaždinske Toplice, inače, bile su jedan od rijetkih gradova bez vlastite komunalne tvrtke. Tako su do sada, primjerice sami brinuli i o pogrebima. Sada će o gradskim grobljima u V. Toplicama, Svibovcu i Rukljevini brinuti Forum. U skladu s odlukama u Forum će preći i vlastiti gradski pogon, dakle, čistači i grobari. Inače, točke o Forumu na dnevnom su redu bile i prije deset mjeseci ali tada je sve vezano uz tvrtku – odbijeno. Scenarij je bio gotovo identičan. Tada su stanku zatražili vijećnici HDZ-a. Za razliku od ovoga puta, vratili su se, nakon čega je vijećnik Prstec postavio rafal pitanja.

Odbijena je dokapitalizacija od 200.000 kuna pa je tvrtka s poslovanjem započela sa četiri tisuće kuna na žiro računu. Ne samo da nije propala, nego je tvrtka zaposlila dvoje ljudi i nabavila vlastiti bager. Forum, naime, osim za Grad, obavlja cijeli niz komunalih poslova i za druge, kako poslovne tako i privatne subjekte. Obzirom da se nitko od vijećnika zapravo nije konkretno izjasnio u čemu je problem da Grad ima vlastitu komunalnu tvrtku, za izjavu smo pitali vijećnika HDZ-a Franju Prsteca. Iako je obečao javiti nam se, od petka do utorka to nije učinio.

Petero vijećnika napustilo sjednicu

Vijećnik Halužan otišao je korak dalje pa optužio gradonačelnicu da joj je namjera preuzeti monopol nad Forumom te da je „sve što se u Gradu događa manipulacija Goranke Štefanić“. 

Obzirom da je i nakon napuštanja petorice vijećnika ostalo dovoljno njih za kvorum, sve su točke – vezane uz tekuće gradske probleme – potom jednoglasno prihvaćene.

Spomenimo da dvoje topličkih hadezeovih vijećnika sve češće izbiva sa sjednica Gradskog vijeća – ne računajući sjednicu o izglasavanju proračuna koju su bojkotirali svi vijećnici HSLS-a i HDZ-a. Da su im se tada pridružili laburisti, s kojima su HNS i SDP, uspjeli sklopiti sporazum, proračun ne bi prošao i Varaždinske bi se Toplice našle među desetak hrvatskih gradova sa srušenim gradonačelnicima.

Ovo je, dakle, drugi put da laburisti u zadnji trenutak, prihvačajući proračun nakon tjedana neizvjesnosti i pregovora – „spašavaju“ vlast topličke pozicije. Činjenica da su upravo laburisti – koji su nedugo nakon izbora napustili vladajuću koaliciju, čime je Vijeće iz pozicije, s jednom „rukom“ manje, prešlo u opoziciju – dali presudne glasove, jedan je od glavnih argumenata oponentskih stranaka za sumnju u, kako vele, „tko zna kakva obećanja“.

U korist vladajućih sigurno ne ide to što je, nakon prihvaćanja proračuna, laburist Medvedec imenovan predsjednikom Gradskog vijeća.

Obzirom da je i nakon napuštanja petorice vijećnika ostalo dovoljno njih za kvorum, sve su točke – vezane uz tekuće gradske probleme – potom jednoglasno prihvaćene.

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje