Povežite se s nama

Međimurje

Informatika je sve važnija, a jedno računalo dijeli od 7 do 15 učenika?!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Informatika bi od iduće školske godine trebala postati obvezan predmet učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola. Najavila je to ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak još ljetos. Divjak smatra da će uvođenje informatike u osnovne škole riješiti i problem nedostatka informatičkih stručnjaka.

– To je i razlog naše inicijative da se iduće godine informatika uvede kao obavezan predmet u pete i šeste razrede osnovnih škola kako bi djeca dobila znanje, ali se i zainteresirala za to područje. Što se tiče programa, učenici će informatiku učiti po novom programu gdje će, osim standardnih stvari o informatici, naglasak biti i o sigurnosti na internetu, IT sigurnosti, a bit će riječi i o e-društvu i kako se u njemu snalaziti – rekla je ministrica Divjak nedavno u Varaždinu i najavila da će Ministarstvo osigurati dodatna sredstva za škole čija je informatička oprema zastarjela ili nemaju dovoljno nastavnika.

Dodatna informatička oprema imat će prioritet u izradi financijskih planova i kapitalnih ulaganja Međimurske županije za sljedeću godinu

No, jesu li osnovne škole kojima je osnivač Međimurska županija spremne za uvođenje informatike kao obveznog predmeta od iduće školske godine? U Međimurskoj županiji navode da je trenutno opremljenost škola informatičkom opremom kojima je osnivač Međimurska županija različita od škole do škole, ali da je zadovoljavajuća (od sedam do 15 učenika na računalu). 

– Međimurska županija već godinama u škole ulaže mnogo više novaca nego što je minimalnim financijskim standardima predviđeno i više nego što zahtijevaju pedagoški standardi. Gotovo sve škole koriste e-dnevnike, a nekoliko ih je uključeno i u projekt Ministarstva kao e-Škole. U ovom trenutku još nemamo podataka ni o kurikulumu nastave informatike ni o pedagoškom standardu u čijim bi ga okvirima trebalo realizirati, pa ne možemo planirati ulaganja u novu ili dodatnu informatičku opremu, koja će, sasvim sigurno, u većoj ili manjoj mjeri, biti potrebna. Načelno se može reći da će ona imati prioritet u izradi financijskih planova i planova kapitalnih i investicijskih ulaganja za sljedeću godinu, budući da bi i sama nastava o kojoj je riječ trebala započeti u rujnu 2018. – poručuju iz Međimurske županije.

Tek kad Ministarstvo znanosti i obrazovanja donese odluke i utvrdi standarde za provođenje informatike kao obveznog predmeta, u Međimurskoj županiji će znati ima li dovoljno nastavnika i profesora informatike.

– Ne očekujemo probleme u osiguravanju potrebnog broja učitelja i nastavnika, budući da je u Međimurju veći broj nezaposlenih učitelja i onih koji ne rade u struci, a među njima i onih koji su diplomirali s pojačanim predmetom informatike. Velik je broj i drugih visokoobrazovanih stručnjaka s primarnim informatičkim obrazovanjem. Neki od njih završili su i potrebnu pedagošku naobrazbu, a oni koji bi željeli raditi u školama mogu je, bude li potrebe, i steći – poručuju iz Županije.

Rano učenje informatike

Susjedna Varaždinska županija uskoro bi trebala započeti s provođenjem “Projekta ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda osnovnih škola”, za što je u županijskom proračunu osigurano 560.000 kuna. Nastava će biti organizirana kao izvannastavna aktivnost u školama koje za to iskažu interes. Nastavu informatike u nižim razredima u Varaždinskoj županiji trenutno provodi 15 škola kojima je osnivač Županija, a u Međimurskoj županiji tek četiri škole.
 

Izvor:
Foto:

Foto i video

FOTO Dan ružičastih majica: i u Međimurju borba protiv vršnjačkog nasilja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zadnja srijeda u veljači obilježava se kao Dan ružičastih majica, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. Ideja o obilježavanju nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi.

Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način – nošenjem ružičaste majice – riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja teško bolesne majke.

Belica, Čakovec, Strahoninec…

Obilježili su ga i preventivci Policijske uprave međimurske, uz aktivaciju Mobilnoga preventivnog centra policije. Podršku aktivnostima na informativnom punktu u Strahonincu u srijedu, 24. veljače, pružili su pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović i načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, a pridružili su se i mališani Dječjeg vrtića Suncokret iz Strahoninca.

Školarci OŠ Strahoninec i OŠ Belica Dan su obilježili aktivnostima i radionicama u svojim školama – uz video, radne listove, izradu ružičastih “privjesaka”…

Sovice iz OŠ Strahoninec (4.a) kreativno su se izrazile uz vodstvo razrednice Ane Horvat
I 4.a iz OŠ Belica poslao je poruke ljubavi i nenasilja sa svojom razrednicom Vesnom Herman

– Preventivnom akcijom dižemo svijest o prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Već danas djeca u vrtićima moraju učiti kako spriječiti nasilje, koje u protivnom ostavlja dugotrajne posljedice. I mi odrasli bismo trebali imati više razumijevanja, tolerancije, paziti kako naše riječi i djela utječu na druge, ali i poštovati se te pomagati jedni drugima – rekao je pročelnik Darko Radanović.

Na čakovečkome Trgu Republike djelatnici Preventivnog centra postavili su informativni punkt koji su 25. veljače posjetili predškolci DV-a „Cipelica“ i njihove odgojiteljice. Podršku akciji dali su i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Marijem Medvedom i Zoranom Vidovićem, kao i zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber te ravnateljica Dječjeg vrtića „Cipelica“ Gordana Šoltić Siladi.

Nastavite čitati

Međimurje

Novih 14 zaraženih u Međimurju, u subotu će se cijepiti još 1500 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 10% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

U protekla 24 sata oporavilo se 7 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 99. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.213 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 106 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Danas je točno godinu dana od kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj tijekom kojih je u Međimurskoj županiji ukupno zabilježeno 11.673 oboljelih COVID-19 osoba, a oporavilo se njih 11.326. Hospitalizirano je bilo više od 1000 osoba, a 832 osobe su otpuštene.

– To je 3,5 puta više od ukupnih kapaciteta Županijske bolnice Čakovec koja je jedina bolnica u Međimurju – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši važnost uloge i organizacije zdravstvenih ustanova na području Međimurske županije tijekom epidemije:

– PCR metodom testirano je 41.343 osoba što je 40% stanovništva, a taj ogroman posao odradilo je svega 12 vrijednih djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Kada uključimo testiranja brzim antigenskim testovima, testiranja u drugim županijama i dijagnostiku epidemiologa dolazimo do podatka da je sveukupno testirano više od polovice naših stanovnika. Njihove kontakte, mjere samoizolacije i praćenje njihovog statusa obavlja svega 4 epidemiologa.

Međimurska županija prva je u Hrvatskoj već prije pola godine uspostavila dežurstva primarne zdravstvene zaštite te je prva u Hrvatskoj uspostavila internetsku platformu za cijepljenje putem koje je uneseno više od 18.000 zahtjeva građana za cijepljenje.

Do danas su u Međimurskoj županiji cijepljene 5003 osobe, a do kraja tjedna bit će ih cijepljeno gotovo 7000, što je 6,5% stanovnika. Prosjek cijepljenih osoba u Hrvatskoj je 2,5%, što znači da će u Međimurju biti cijepljeno 2,5 puta više osoba nego na razini Hrvatske.

Nakon uspješno odrađene prve akcije masovnog cijepljenja u Međimurskoj županiji, u subotu, 27. veljače, nastavlja se druga faza cijepljenja tijekom koje se cijepe osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici, o čemu je izvijestila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Payerl-Pal. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba. Liječnici opće medicine sastavit će popis pacijenata mlađih od 65 godina koji su prioritetni za cijepljenje s kroničnim, visoko rizičnim bolestima i onkoloških bolesnika, kako bi se i oni što prije cijepili.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 65 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 65 prošle nedjelje), odnosno 71 pozitivan ako se ubroje dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 75 prošle nedjelje). 14-dnevna incidencija i dalje je u padu te s današnjim danom iznosi 135 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 145 prošle nedjelje), odnosno 164 pozitivna ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 173 prošle nedjelje). U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 997 osoba, od čega je evidentiran 71 pozitivan te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 7,8%.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije uputio je preporuku gradovima i općinama da olakšaju i ubrzaju najugroženijim skupinama (starije i bolesne osobe) ispunjavanje zahtjeva za cijepljenjem te će njihovi djelatnici biti na raspolaganju za popunjavanje zahtjeva u situacijama kada građani nisu u mogućnosti sami predati zahtjev. Načelnik Stožera Josip Grivec kazao je da će i ovog vikenda u Čakovcu i Murskom Središću građani moći obaviti testiranje s brzim antigenskim testovima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec. Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!