Povežite se s nama

Međimurje

Informatika je sve važnija, a jedno računalo dijeli od 7 do 15 učenika?!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Informatika bi od iduće školske godine trebala postati obvezan predmet učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola. Najavila je to ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak još ljetos. Divjak smatra da će uvođenje informatike u osnovne škole riješiti i problem nedostatka informatičkih stručnjaka.

– To je i razlog naše inicijative da se iduće godine informatika uvede kao obavezan predmet u pete i šeste razrede osnovnih škola kako bi djeca dobila znanje, ali se i zainteresirala za to područje. Što se tiče programa, učenici će informatiku učiti po novom programu gdje će, osim standardnih stvari o informatici, naglasak biti i o sigurnosti na internetu, IT sigurnosti, a bit će riječi i o e-društvu i kako se u njemu snalaziti – rekla je ministrica Divjak nedavno u Varaždinu i najavila da će Ministarstvo osigurati dodatna sredstva za škole čija je informatička oprema zastarjela ili nemaju dovoljno nastavnika.

Dodatna informatička oprema imat će prioritet u izradi financijskih planova i kapitalnih ulaganja Međimurske županije za sljedeću godinu

No, jesu li osnovne škole kojima je osnivač Međimurska županija spremne za uvođenje informatike kao obveznog predmeta od iduće školske godine? U Međimurskoj županiji navode da je trenutno opremljenost škola informatičkom opremom kojima je osnivač Međimurska županija različita od škole do škole, ali da je zadovoljavajuća (od sedam do 15 učenika na računalu). 

– Međimurska županija već godinama u škole ulaže mnogo više novaca nego što je minimalnim financijskim standardima predviđeno i više nego što zahtijevaju pedagoški standardi. Gotovo sve škole koriste e-dnevnike, a nekoliko ih je uključeno i u projekt Ministarstva kao e-Škole. U ovom trenutku još nemamo podataka ni o kurikulumu nastave informatike ni o pedagoškom standardu u čijim bi ga okvirima trebalo realizirati, pa ne možemo planirati ulaganja u novu ili dodatnu informatičku opremu, koja će, sasvim sigurno, u većoj ili manjoj mjeri, biti potrebna. Načelno se može reći da će ona imati prioritet u izradi financijskih planova i planova kapitalnih i investicijskih ulaganja za sljedeću godinu, budući da bi i sama nastava o kojoj je riječ trebala započeti u rujnu 2018. – poručuju iz Međimurske županije.

Tek kad Ministarstvo znanosti i obrazovanja donese odluke i utvrdi standarde za provođenje informatike kao obveznog predmeta, u Međimurskoj županiji će znati ima li dovoljno nastavnika i profesora informatike.

– Ne očekujemo probleme u osiguravanju potrebnog broja učitelja i nastavnika, budući da je u Međimurju veći broj nezaposlenih učitelja i onih koji ne rade u struci, a među njima i onih koji su diplomirali s pojačanim predmetom informatike. Velik je broj i drugih visokoobrazovanih stručnjaka s primarnim informatičkim obrazovanjem. Neki od njih završili su i potrebnu pedagošku naobrazbu, a oni koji bi željeli raditi u školama mogu je, bude li potrebe, i steći – poručuju iz Županije.

Rano učenje informatike

Susjedna Varaždinska županija uskoro bi trebala započeti s provođenjem “Projekta ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda osnovnih škola”, za što je u županijskom proračunu osigurano 560.000 kuna. Nastava će biti organizirana kao izvannastavna aktivnost u školama koje za to iskažu interes. Nastavu informatike u nižim razredima u Varaždinskoj županiji trenutno provodi 15 škola kojima je osnivač Županija, a u Međimurskoj županiji tek četiri škole.
 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje