Povežite se s nama

Kultura

Ingeborg Jurić: Da je Matilda Mance živa napisala bi i roman “Ubojstvo Sjajnog bala“

Objavljeno:

- dana

Iako je posebna županova savjetnica Natalija Martinčević u petak najavljujući „prvi“ županijski Svečani bal izjavila da je u njegovu organizaciju željela uključiti osnivačice varaždinskoga Sjajnog bala, Ingeborg Jurić i Mirjanu Dučakijević, one to negiraju.

Naime, kako doznajemo od Ingeborg Jurić, nakon trogodišnje pauze, Sjajnog bala neće biti ni ove godine.

– Mi svoje intelektualno vlasništvo nismo prodale ni ustupile Varaždinskoj županiji, iako je Grad Varaždin pokazao da nema nikakav interes za podupiranje organizacije Sjajnog bala. To nam je zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra Malenica jasno dala do znanja. Istina je da smo se lani za potporu i pokroviteljstvo obratile s molbom Varaždinskoj županiji jer je nakon 21 izdanja od Grada nismo dobile – ističe Ingeborg Jurić.

Dodala je da su pozvane na razgovor te da je župan Radimir Čačić na sastanku s posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević iskazao interes da Županija preuzme Sjajni bal.

– Međutim, ne kao podupiratelj, već da Županija sve samostalno organizira. Nama, utemeljiteljicama manifestacije, ponuđeno je da budemo počasne članice. Pretpostavljam kako su u svojim glavama zamislili da bismo se trebale zadovoljiti s besplatnom ulaznicom. Nemam pojma što radi njihov organizacijski odbor i nema razloga zbog kojeg bih na svom balu bila počasna članica – ogorčena je Jurić, od koje doznajemo da je kap koja je prelila čašu bio poziv iz Pravne službe Županije.

Plagiranje Sjajnog bala?

Ono što je u njemu pisalo osupnulo je našu sugovornicu.

– Tražili su da donesemo dokumente kako bi pravo intelektualnog vlasništva nad Sjajnim balom i cijelim privatnim projektom Županija prenijela na sebe. Tu je bio kraj „ljubavi“ između Varaždinske županije i nas. Od prošle godine novih kontakata nije bilo, ali se u kuloarima brzo pročulo da Županija organizira svoj veliki Svečani bal. Štoviše, doznale smo i da su bez imalo stida za njegovo održavanje uzeli naš uhodani termin rezerviran za varaždinski Sjajni bal, koji je uvijek bio prvog petka u veljači – naglasila je Jurić, dodavši kako „to ne samo da nije lijepo već je možda čak i utuživo“.

>> Varaždinska elita i njihovi gosti u balskim će haljinama i frakovima 1. veljače zaplesati na Svečanom balu

Naime, Jurić smatra da organizatori Svečanog bala ne smiju koristiti boje, zaštitni znak i format Sjajnog bala.

– U zaštićenom scenariju jasno je definiran redoslijed pojavljivanja svih sudionika u programu Bala. Ako u to dirnu, završit ćemo na sudu jer je Županija „zbog jednog šnicla ubila cijelu kravu“ – rezolutna je Ingeborg Jurić.

Podsjećamo, ukupno je održano 21 izdanje varaždinskoga Sjajnog bala. U programima do zadnjega, održanog 2015. godine, uživalo je više od 15.000 posjetitelja. Najmanje trećina gostiju dolazila je iz Austrije. Sjajni bal, kao jedini takav u Hrvatskoj, utemeljile su, osmislile i realizirale Ingeborg Jurić i prof. Mirjana Dučakijević prije 25 godina.

– U to vrijeme smo nas dvije bile predsjednica i potpredsjednica Hrvatsko-austrijske kulturne zajednice, u čijoj je organizaciji održana 21 manifestacija. Počeci su bili skromni, a u svojoj završnici, kada je stekao međunarodnu afirmaciju, Sjajni bal je stajao oko 200.000 kuna. Dio troškova pokrivao se prodanim ulaznicama i sponzorskim novcem – kaže Jurić o Sjajnom balu, koji je definitivno bio varaždinski brend.

O tome svjedoče napisi u medijima i izjave posjetitelja. Među potonjima su bili članovi Diplomatskog zbora u Hrvatskoj, gospodarstvenici, gradonačelnici te brojni umjetnici iz zemlje i inozemstva.

– Uspjeli smo Sjajnim balom na najbolji mogući način povezati hrvatsku i austrijsku kulturu. U programu su, uz hrvatske, sudjelovali pjevači, plesači i orkestri iz Austrije i Mađarske. Ukupno je dosad nastupilo više od 4000 izvođača. Sjećam se da nam je jedne godine Alfred Obranić na Sjajni bal doveo 42 gradonačelnika iz Hrvatske. On je uz Hrvoja Vojvodu jedini varaždinski gradski čelnik koji je srcem pokazao da je uz Sjajni bal – rekla je Jurić.

Osvrnula se i na probleme oko pronalaženja sponzora.

– Posljednjih 10 godina u Varaždinu je bilo skoro nemoguće doći do sponzora jer su tvrtke i varaždinski poduzetnici novac za kulturne programe uplaćivali direktno na račun Grada Varaždina. Još gore, dobivale smo odgovore da za manifestaciju možemo dobiti sponzorska sredstva ako donatore osobno kontaktira gradonačelnik. Nama su, jednostavno, zatvorene sve „slavine“. Jedan moj kolega dobro mi je rekao da se treba držati poslovice: “Ne bacaj biserje pred svinje!“ Nažalost, prof. Dučakijević i ja smo baš to napravile – zaključila je Ingeborg Jurić.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje