Iako je posebna županova savjetnica Natalija Martinčević u petak najavljujući „prvi“ županijski Svečani bal izjavila da je u njegovu organizaciju željela uključiti osnivačice varaždinskoga Sjajnog bala, Ingeborg Jurić i Mirjanu Dučakijević, one to negiraju.

Naime, kako doznajemo od Ingeborg Jurić, nakon trogodišnje pauze, Sjajnog bala neće biti ni ove godine.

– Mi svoje intelektualno vlasništvo nismo prodale ni ustupile Varaždinskoj županiji, iako je Grad Varaždin pokazao da nema nikakav interes za podupiranje organizacije Sjajnog bala. To nam je zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra Malenica jasno dala do znanja. Istina je da smo se lani za potporu i pokroviteljstvo obratile s molbom Varaždinskoj županiji jer je nakon 21 izdanja od Grada nismo dobile – ističe Ingeborg Jurić.

Dodala je da su pozvane na razgovor te da je župan Radimir Čačić na sastanku s posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević iskazao interes da Županija preuzme Sjajni bal.

– Međutim, ne kao podupiratelj, već da Županija sve samostalno organizira. Nama, utemeljiteljicama manifestacije, ponuđeno je da budemo počasne članice. Pretpostavljam kako su u svojim glavama zamislili da bismo se trebale zadovoljiti s besplatnom ulaznicom. Nemam pojma što radi njihov organizacijski odbor i nema razloga zbog kojeg bih na svom balu bila počasna članica – ogorčena je Jurić, od koje doznajemo da je kap koja je prelila čašu bio poziv iz Pravne službe Županije.

Plagiranje Sjajnog bala?

Ono što je u njemu pisalo osupnulo je našu sugovornicu.

– Tražili su da donesemo dokumente kako bi pravo intelektualnog vlasništva nad Sjajnim balom i cijelim privatnim projektom Županija prenijela na sebe. Tu je bio kraj „ljubavi“ između Varaždinske županije i nas. Od prošle godine novih kontakata nije bilo, ali se u kuloarima brzo pročulo da Županija organizira svoj veliki Svečani bal. Štoviše, doznale smo i da su bez imalo stida za njegovo održavanje uzeli naš uhodani termin rezerviran za varaždinski Sjajni bal, koji je uvijek bio prvog petka u veljači – naglasila je Jurić, dodavši kako „to ne samo da nije lijepo već je možda čak i utuživo“.

>> Varaždinska elita i njihovi gosti u balskim će haljinama i frakovima 1. veljače zaplesati na Svečanom balu

Naime, Jurić smatra da organizatori Svečanog bala ne smiju koristiti boje, zaštitni znak i format Sjajnog bala.

– U zaštićenom scenariju jasno je definiran redoslijed pojavljivanja svih sudionika u programu Bala. Ako u to dirnu, završit ćemo na sudu jer je Županija „zbog jednog šnicla ubila cijelu kravu“ – rezolutna je Ingeborg Jurić.

Podsjećamo, ukupno je održano 21 izdanje varaždinskoga Sjajnog bala. U programima do zadnjega, održanog 2015. godine, uživalo je više od 15.000 posjetitelja. Najmanje trećina gostiju dolazila je iz Austrije. Sjajni bal, kao jedini takav u Hrvatskoj, utemeljile su, osmislile i realizirale Ingeborg Jurić i prof. Mirjana Dučakijević prije 25 godina.

– U to vrijeme smo nas dvije bile predsjednica i potpredsjednica Hrvatsko-austrijske kulturne zajednice, u čijoj je organizaciji održana 21 manifestacija. Počeci su bili skromni, a u svojoj završnici, kada je stekao međunarodnu afirmaciju, Sjajni bal je stajao oko 200.000 kuna. Dio troškova pokrivao se prodanim ulaznicama i sponzorskim novcem – kaže Jurić o Sjajnom balu, koji je definitivno bio varaždinski brend.

O tome svjedoče napisi u medijima i izjave posjetitelja. Među potonjima su bili članovi Diplomatskog zbora u Hrvatskoj, gospodarstvenici, gradonačelnici te brojni umjetnici iz zemlje i inozemstva.

– Uspjeli smo Sjajnim balom na najbolji mogući način povezati hrvatsku i austrijsku kulturu. U programu su, uz hrvatske, sudjelovali pjevači, plesači i orkestri iz Austrije i Mađarske. Ukupno je dosad nastupilo više od 4000 izvođača. Sjećam se da nam je jedne godine Alfred Obranić na Sjajni bal doveo 42 gradonačelnika iz Hrvatske. On je uz Hrvoja Vojvodu jedini varaždinski gradski čelnik koji je srcem pokazao da je uz Sjajni bal – rekla je Jurić.

Osvrnula se i na probleme oko pronalaženja sponzora.

– Posljednjih 10 godina u Varaždinu je bilo skoro nemoguće doći do sponzora jer su tvrtke i varaždinski poduzetnici novac za kulturne programe uplaćivali direktno na račun Grada Varaždina. Još gore, dobivale smo odgovore da za manifestaciju možemo dobiti sponzorska sredstva ako donatore osobno kontaktira gradonačelnik. Nama su, jednostavno, zatvorene sve „slavine“. Jedan moj kolega dobro mi je rekao da se treba držati poslovice: “Ne bacaj biserje pred svinje!“ Nažalost, prof. Dučakijević i ja smo baš to napravile – zaključila je Ingeborg Jurić.

Komentari

Komentara