Povežite se s nama

U fokusu

Ingeborg Jurić: “Tendencija Grada – preuzimanje bala”

Objavljeno:

- dana

Otkazan Sjajni bal

Varaždinski Sjajni bal je otkazan.

https://www.youtube.com/watch?v=K7jiQ3KiDhE

 

Ovo je drugi put u 22 godine da se u Gradu neće održati tradicionalni Sjajni bal u organizaciji Hrvatsko – austrijske kulturne zajednice na kojemu su se u velikoj dvorani HNK-a okupljali brojni ugledni gosti iz zemlje i inozemstva. Kao razlozi su navedeni – politika i dug.

“Teško je imati protiv sebe vojsku nesposobnih političara”. I. Jurić

“Tendencija sadašnje vladajuće garniture u Gradu je preuzeti bal ili ga uništiti. Konkretno – da organizaciju preuzme Turistička zajednica ili Koncertni ured. S obzirom da nam ne pada na pamet prepustiti im etablirani projekt – odlučili su ga uništiti”.

Politika

Kako su na susretu s novinarima istaknule razočarane članice organizatora Ingeborg Jurić i Mirjana Dučakijević, “teško je-imati protiv sebe vojsku nesposobnih političara”. – Tendencija sadašnje vladajuće garniture u Gradu je preuzeti bal ili ga uništiti. Konkretno – da organizaciju preuzme Turistička zajednica ili Koncertni ured. S obzirom da nam ne pada na pamet prepustiti im etablirani projekt – odlučili su ga uništiti. Projekt je prepoznatljiv i u Europi, a ne samo Hrvatskoj, naše je dijete, “rođeno” u našim glavama. Ne primamo gradsku plaću, nemamo službene mobitele niti smo se obogatile. Bal je čista ljubav i entuzijazam, ne novac. Dakle, bal je otkazan zbog maćehinskog odnosa koji je kulminirao. Zatvoreni krug ljudi koji vladaju Gradom, međusobno djele novac i odlučuju što je bitno, a što nije za Varaždino, oštro je započela pojašnjavati razloge otkazivanja bala, koji se tradicionalno trebao održati prvog petka u veljači, Ingeborg Jurić.

– Bal je otkazan drugi put, ali po prvi put s otvorenim dugom. Zbog loših vremenskih uvjeta lani je prodaja karata bila loša pa smo najvjernijim suradnicima ostali dužni 60 tisuća kuna. Grad je obećao pomoći s 50 tisuća kuna pri rebalansu proračuna. Od rebalansa do rebalansa, da na kraju uopće nije uvršteno u proračun. Novac nismo dobili da bi na kraju bal bio proglašen “privatnim projektom”, nastavila je Ingeborg Jurić, rekavši kako je indikativno da je bal u 22 godine otkazan samo dva puta, oba u vrijeme sadašnje vladajuće garniture – 2014. i ove godine.

“Ovo samo dokazuje da je Varaždin debelo u rukama Partije. Hrvatsko – austrijska zajednica je proglašena privatnom udrugom!?” I Jurić

“Nije slučajnost”

– To nije slučajno. Nikad se do sad politika nije mješala u bal, a tijekom svih je tih godina promijenjeno puno političara i gradonačelnika. – Ovo samo dokazuje da je Varaždin debelo u rukama Partije. Hrvatsko – austrijska zajednica je proglašena privatnom udrugom!? Bitno da sve ostalo u Gradu – galerije, festivali…na koje se troši ogroman novac nije privatno. Znate li da je 98 posto novca za potrebe u kulturi usmjereno na gradske projekte, a tek jadna dva posto na ostale? Grad nije samo prigrabio materijalna sredstva, nego čak ne možemo “dobiti” niti sponzore bez njihova blagoslova. Više im nije dosta prigrabiti samo materijalno već sada za sebe žele i intelektualno dobro, ogorčena je Ingeborg Jurić.

“Život na staroj slavi”

“Varaždin se deklarira kao “Grad kulture, baroka…”. Zaboravimo. Grad živi na staroj slavi dok svojim aktualnim postupcima uništava tradicionalne vrijednosti zbog kojih je Grad nekad mogao nositi image Grada kulture.”

Varaždinski Sjajni bal otkazan je i prije dvije godine, također zbog novca. Grad, naime, godinu dana ranije ostao dužan novac hotelu “Turist” za catering, koji je zajedno s lanjskim dugom, kako kaže Inga Jurić, “Turistu” podmiren tek ove godine.
-Varaždin se deklarira kao “Grad kulture, baroka…”. Zaboravimo. Grad živi na staroj slavi dok svojim aktualnim postupcima uništava tradicionalne vrijednosti zbog kojih je Grad nekad mogao nositi image Grada kulture. Od toga Grad forsira samo Barokne večeri i Špancirfest. Uostalom, u svome govoru za Dane grada, gradonačelnik je samo i spomenuo te dvije manefestacije. A gdje su ostale koje u svom imenu pridonose gradskoj kulturi – HNK, Varaždinski komorni orkestar…sve što u imenu ima gradski predznak, pa na kraju i Varaždinski Sjajni bal.

“Dubiozna kandidatura za Grad kulture”

Ingeborg Jurić u svom se nezadovoljstvu gradskim odnosom prema događanjima koja promoviraju Varaždin, dotaknula i Adventa – Svi ste vidjeli kako je izgledao Advent u drugim gradovima. U Varaždinu je bila tiha misa, a ne advent. I to skupa misa za 400 tisuća kuna. Plus 100 tisuća za nastup Prljavog kazališta. Grad je izjamljivao i kućice, ali kompletan dojam je bio čista žalost, umjesto veselog događanja, nabrajala je Ingeborg Jurić kulturne promašaje Grada. Stoga bi bilo čudno da se nije dotaknula i kandidature Varaždina za Grad kulture, iz koje je Varaždin, nakon puno potrošenog novca, ispao u prvom krugu. – Milijuni su potrošeni na tu dubioznu kandidaturu. Zanimljivo je kako je Sjajni bal sad “privatni” dok je u, nazovimo to, “brošuri kandidature”, spomenut kao “Royal bal”?! Stigli su mu promijeniti i ime, nastavila je Ingeborg Jurić. – Odnos Grada prema kulturi je katastrofalan. Spomenimo Kerameikon i nevjerojatan odnos prema Varaždinskom komornom orkestru. Sadašnjoj ekipi na vlasti kultura je, rekli bismo samo teret i trošak – osim njihovih projekata naravno. Dok se oni međusobno nagrađuju ogromnim otpremninama treba reći da bi se za novac samo jedne od tih otpremnina mogla održati cijela sezona Komornog orkestra i Sjajni bal, zaključuje Ingeborg Jurić.

“Danas ne možemo računati jer svi se izgovaraju na sponzoriranje “Špancirfesta”. I. Jurić

Tijekom 22 godine održavanja Sjajnog bala, sufinanciranje Grada nije uvijek bilo jednako. – Nekad su bile izdašne, nekad mizerne cifre. Ali tad smo imali i generalne sponzore, na koje danas ne možemo računati jer svi se izgovaraju na sponzoriranje “Špancirfesta”. Sponzorstva koja se dogovaraju direktno s Gradom, zaključila je Ingeborg Jurić.

Troškovi održavanja Sjajnog bala iznose između 160 i 200 tisuća kuna. Ukoliko je ostalo novca on se koristio za restauraciju skupih ogledala u HNK-u. Do sad su tako obnovljena tri ogledala i čeka se restauracija 4. Ove godine ogledalo će sigurno ostati u stanju u kakvom jest. Što će se dalje događati, treba sačekati jer priči o Sjajnom balu ovdje sigurno nije kraj. – Nisu nas do kraja zgazili niti ćemo to dozvoliti, zaključile su Ingeborg Jurić i Mirjana Dučakijević.
Nije prošlo niti sat vremena od objave da se ove godine Sjajni bal neće održati uz navedene razloge, a iz Grada je stiglo priopćenje gradonačelnika Gorana Habuša koje prenosimo u cjelosti.

“Gospođa Ingeborg Jurić diže medijsku prašinu i traži alibi za neodržavanje bala jer bi htjela da iz gradskog proračuna izdašno podmirujemo njene dugove i plaćamo sjajne zabave za njeno društvo bez pitanja zašto i kako se troši gradski novac. Grad je unatoč tome do sada ispunio sva svoja obećanja i dogovore u nadi da će se bal održati. Kada nas se uspoređuje s prijašnjim gradonačelnicima, neosporna je činjenica da smo u godinama našeg mandata davali više novaca za bal nego prijašnjih godina. Međutim, gospođe su sada pokazale veliku neumjerenost i rasipnost. Očito je da se dosadašnji model organizacije bala istrošio i više nije održiv jer iz gradskog proračuna nitko više ne može zagrabiti koliko mu treba za sjajne zabave. Kada smo ponudili suradnju Koncertnog ured i Turističke zajednice bili smo odbijeni. Mi tradiciju poštujemo pa će gradskog bala biti slijedeće godine ali u organizaciji grada Varaždina, odnosno Koncertnog ureda, Turističke zajednice i drugih gradskih ustanova kulture. Osobno ću se za to založiti i organizirat ćemo ga s daleko manje troškova, a gospođe koje su danas održale konferenciju svoje će dugove morati rješavati na neki drugi način”.       

Iz Grada je potom stiglo i financijsko izvješće o sufinanciranju Sjajnog bala:
 

Hrvatsko-austrijskoj zajednici kao nositelju programa za manifestaciju „Sjajni bal“ iz proračuna Grada Varaždina Odjela za društvene djelatnosti dati su nalozi za isplatu sljedećih iznosa: 2012. godine – 20.000,00 kn  (A 720015 Sufinanciranje kulturno-turističkih manifestacija) – Grad Varaždin se dodatno angažirao u privlačenju sponzora koji su sufinancirali bal. 2013. godine –  5.000,00 kn  (A 720015 Sufinanciranje kulturno-turističkih manifestacija ) – Grad Varaždin se dodatno angažirao u privlačenju sponzora koji su sufinancirali bal. 2014. godine –  – / manifestacija nije održana. 2015. godine – 90.000,00 kn (A 720016 – Sufinanciranje ostalih programa u kulturi) od kojih je 50.000 kn bilo kroz Program javnih potreba, a ostatkom od 40.000 kn su se sanirali dugovi iz 2013. godine.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg tjedna nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan odvijati online, u četvrtak i petak.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu u četvrtak i petak pratiti online, ponedjeljak je blagdan Svih Svetih pa nastave nema, a u utorak i srijedu su školski praznici. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje