Povežite se s nama

Međimurje

Inicijativa europske grupacije EGTS „Mura regija“: „Most preko Mure dugogodišnja je želja Kotoripčana“

Objavljeno:

- dana

Predstavnici Europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTS) „Mura regija“ predvođeni predsjednikom Josipom Grivcem i direktorom Stjepanom Tišlerom boravili su u službenom posjetu Općini Kotoriba te su tom prilikom općinskog načelnika Darija Friščića upoznali s aktivnostima vezanima uz provođenje projekta projektiranja i gradnje mosta Kotoriba – Murakeresztúr.

– Važnost gradnje ovog mosta je davno prepoznata, a za realizaciju projekta zalagali su se mnogi akteri. Ipak, članovi EGTS-a su učinili najvažniji korak kandidiravši projekt prema fondovima Europske unije, a nakon njegova prihvaćanja, koordinaciju daljnjih aktivnosti smo prepustili Hrvatskim cestama koje raspolažu potrebnom logistikom – istaknuo je Josip Grivec te dodao:

– Uz direktora Stjepana Tišlera, u Kotoribu smo stigli s Marijanom Vargom i Marijom Moharićem, jer su naše općine Donji Vidovec, Donja Dubrava i Goričan osnivači i prvi članovi Grupacije. Želim istaknuti nemjerljiv doprinos upravo ove ekipe ljudi u najvažnijim trenucima za afirmaciju i prihvaćanje projekta gradnje mosta preko rijeke Mure. Naravno da su i mnogi drugi tijekom vremena dali svoj doprinos, a isto očekujemo i od načelnika Friščića koji se aktivno priključuje našoj ekipi – zaključio je Grivec.

Projekt gradnje mosta Kotoriba – Murakeresztúr je trenutačno u fazi izrade dokumentacije, za što je osigurano nešto više od milijun eura.

– Most na Muri samo je jedan u nizu projekata koje smo inicirali i realizirali suradnjom putem EGTS-a. Do sada smo iz EU fondova namaknuli više od dva milijuna eura. Tako smo osigurali financiranje za projekt iz područja kulture kojim je obuhvaćeno sedam manifestacija i 14 pograničnih općina u Hrvatskoj i Mađarskoj. Na čekanju je još jedan turistički projekt, a u suradnji s EGTS-om „Pannon“ prijavljen je i jedan Erasmus+ projekt u vrijednosti od 49.000 eura – otkrio je Grivec.

– Most preko Mure je dugogodišnja želja nas Kotoripčana, a njegovom izgradnjom korist će imati cijelo Međimurje, kao i hrvatska manjina s mađarske strane – zaključio je načelnik Dario Friščić.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje