Povežite se s nama

U fokusu

Injekcije, prazni lijekovi, kosti i cigle u polju

Objavljeno:

- dana

U OTOKU VIRJE ZAKAPA SE OTPAD

Polje gdje je odložen otpad pripada vlasnicima tvrtke Babić d. o. o., koji u neposrednoj blizini, u gospodarskoj zoni, posjeduju halu za skladištenje otpada

Usred idiličnih polja kukuruza i mirnih šikara naišli smo na neočekivan prizor. Prvo nas je zapljusnuo strašan prigušen smrad raspadanja, zagazili smo u lokvu toksično zelene boje, a imali smo što i vidjeti. Odbačene injekcije, bočice lijekova, plastična ambalaža, životinjske kosti pomiješane s ostacima cigle i betona “ukrasili” su polje u pograničnom dravskom selu Virje Otok u Općini Cestica.
Tamo su nas prošlog tjedna odveli mještanin sela Mirko Domjan i predsjednica Mjesnog odbora Štefka Juršić. – Živim tek nekoliko stotina metara od ovog mjesta. U nedjelju 8. rujna u 6 sati ujutro probudili su me kamioni i bageri. Znao sam da su u polju. Nakon 3 sata strojeva više nije bilo, a nezatrpanog otpada na sve strane. Među njima i bolničkog. Sa susjedom sam to sve snimio, kao i tragove guma  – priča nam zabrinuto Domjan. Otpad zakopan u jame i polja uzrujava i Juršić. – Vlasnici tvrtke Babić pokupovali su zapuštene šljunčane jame u selu. Otpad sortiraju u hali, a pitamo se gdje odlazi ostatak. Bojimo se onečišćenja – kaže predsjednica Mjesnog odbora.
Zemljište u koje je navožen otpad kojem smo svjedočili doista pripada vlasnicima tvrtke Babić – supružnicima Nevenki i Jeronimu, što nam je potvrdio komunalni redar Općine Cestica Danko Furijan izvatkom iz zemljišnih knjiga. – Izašao sam na teren dva dana nakon što su mještani poslikali smeće, napravio zapisnik i prijavio sve inspekciji. Ono što je u mojoj moći je izdati kaznu u visini od 500 kuna vlasnicima zemljišta – veli.

Peticija protiv smeća

Mještani Otoka Virje, njih 113, u kolovozu su potpisali i peticiju protiv dovoza, sortiranja, obrade i skladištenja svih vrsta komunalnog otpada u gospodarskoj zoni Otok Virje. – Nas u selu nikada nitko nije pitao što mi mislimo o tome da netko 70 metara od naših kuća dovozi i sortira otpad. Mora se tome stati na kraj. Mi smo spremni i na prosvjede – tvrdi Domjan.
– U gospodarskoj zoni u jednoj hali radi se obuća, a u drugoj se uzgajaju gljive. U trećoj je trebala biti pilana kako nam je rečeno, a onda se odjednom ta hala pretvorila u skladište otpada. Mi nemamo ništa protiv da se tu sortira papir i plastika, ali tu se svašta dovozi. Sve je puno gamadi i štakora. Zabrinuti smo za okoliš i za zrak, ali nitko nam ne odgovara na našu peticiju – priča nam Štefka Juršić. Kako je peticija uručena i načelniku Općine Cestica Mirku Korotaju, pitali smo ga što misli poduzeti. – Peticija nije odrađena u skladu sa Zakonom o peticijama. Kad će biti odrađena na taj način, ja ću se očitovati – objasnio je načelnik Korotaj.

Babić: Ograđujemo se od nelegalnog odlaganja

– Tvrtka Babić d. o. o. već se 15 godina bavi poslovima gospodarenja otpadom za što posjedujemo pravovaljane dozvole za skupljanje, skladištenje i zbrinjavanje neopasnog otpada te halu s uporabnom dozvolom za istu djelatnost. Ne posjedujemo dozvolu za obradu otpada i ne bavimo se razvrstavanjem niti nam ne ostaje nikakav ostatni dio već sav otpad predajemo tvrtkama ovlaštenim za zbrinjavanje za što posjedujemo zakonski reguliranu dokumentaciju koju na uvid predajemo u MZOIP. Nažalost u našem okruženju pojavljuju se dezinformacije kao što su nelegalno odlaganje građevinskog otpada od čega se ograđujemo i osuđujemo te pozivamo nadležne institucije da pronađu rješenje za te probleme – dopis je koji potpisuje direktorica Babić d. o. o. Nevenka Babić i kojim odgovara na naša pitanja jesu li djelatnici njihove tvrtke navozili sporni otpad te da li ostatak otpada zatrpavaju u šljunčane grabe u poljima oko njihove hale.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje