Povežite se s nama

Međimurje

Inovacije u poljoprivredi: dronovi u zraku i roboti na zemlji smanjuju troškove i povećavaju prinose

Foto: Studio VIPRO

Objavljeno:

- dana

Grad Prelog bio je drugu godinu zaredom domaćim 13. međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA, kojem je pomoć u organizaciji pružila Udruga inovatora Hrvatske. I ove godine na sajamskom prostoru je predstavljeno 200-tinjak inovacija, novih proizvoda, tehnika i tehnologija, eko ideja…

Jedna od inovacija koja je privukla pažnju posjetitelje bila je ona na štandu tvrtke Codel. Tvrtka s više od 30 godina iskustva u poslovanju i suradnji s velikim multinacionalnim kompanijama na projektima industrije 4.0, automatizacije i robotizacije proizvodnje te optimizacije procesa, predstavila je dron i programsko rješenje na poslovima precizne poljoprivrede.

Dronovi opremljeni sofisticiranim multispektralnim kamerama

– Ne rastu sve biljke jednako na istoj parceli. Jedan kvadratni metar zemljišta može se u velikoj mjeri razlikovati od kvadrata udaljenog svega desetak metara. Iz tog je razloga osmišljen dron opremljen sofisticiranom multispektralnom kamerom koji u jednom preletu preko parcele snima kompletni elektromagnetski spektar vidljivog i blizu vidljivog spektra svijetlosti. S obzirom da klorofil u biljkama bolje upija određene valne duljine na temelju dobivenih snimaka možemo praktično za svaku biljku pojedinačno odrediti u kakvom je stanju. Naime, ako su na snimkama biljke zelene boje to znači da su zdrave, dok crvena boja sugerira određene nepravilnosti, bolesti, pothranjenost… – tumači Tihomir Hodak, direktor poslovnog razvoja u tvrtki Codel.

Temeljem izgleda snimke određuju se daljnji postupci. Naime, snimka se šalje u kabinu traktora koji je za to opremljen pa radni stroj na određenoj lokaciji poduzima točno određene radnje.

– Radni stroj aplicira točnu količinu gnojiva, sredstva za zaštitu ili nečeg trećeg na određenoj lokaciji. Poanta je da se primjenom ove tehnologije tretiranje ne mora provoditi na cijeloj površini već na točno određenim lokacijama i to u terminima kada se za to pokaže potreba. Na taj se način smanjuju troškovi rada, energenata, repromaterijala, ali i negativni otisak na ekološku sliku okoliša, a prinosi su bitno veći – dodaje Hodak.

Projekt se razvio u suradnji s Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima i već ima svoju praktičnu primjenu na terenu. Iako je riječ o skupoj tehnologiji, ona dugoročno može dati ogromnu korist poljoprivrednicima.

– Nije naodmet da se prilikom donošenja odluke za primjenom ovakvih tehnologija poljoprivrednici udruže i svakako zatraže pomoć struke. U protivnom implementacija tehnologije može postati promašena investicija – poručuje direktor poslovnog razvoja u tvrtki Codel.

A koliko su hrvatski poljoprivrednici spremni na uvođenje visokih tehnologija?

– Prema iskustvima, nisu previše spremni na takav korak. Nije da nemaju dovoljno znanja, ali još uvijek se nije dogodila potpuno smjena generacija. One mlađe vide korist i spremne su na početna veća ulaganja koja im dalekosežno donose puno koristi. Prijelaz generacija zasigurno će se dogoditi unutra sljedećih desetak godina. Mladi ljudi koji su sada na studiju polako će preuzimati gospodarstava, a ovakve će inovacije u poljoprivredi uzimati kao nužnost koja će im pomoći u smanjenju troškova i povećanju prinosa. Stoga je od izuzetne važnosti održavati suradnju akademske zajednice s gospodarskim sektorom, upravo na način na koji to radi tvrtka Codel s križevačkim Učilištem – zaključio je Tihomir Hodak.

Još je jedan izložbeni prostor privukao veliku pozornost, onaj studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Njihov autonomni heterogeni robotski sustav za prskanje i uklanjanje mladica u strmim vinogradima te autonomni katamaran za marikulturu još se nalaze na znanstvenoj razini i u procesu razvoja, ali već sada im se predviđa svjetla budućnost.

– Mobilni robot za rad u strmim vinogradima nudi dvije mogućnosti. Robotska ruka nudi mogućnost prskanja s time da robot detektira oblik krošnje i može optimizirati svoje djelovanje na način da će prskati samo po tom dijelu biljke čime se čuva količina repromaterijala, ali i smanjuje negativni učinak na okoliš. Druga mogućnost koju nudi robot je skidanje mladica s biljke i to na dva načina. Jedan je velikom mlatilicom koja se okreće i skida mladice s donjeg dijela biljke, a drugi pristup je korištenjem male četke na robotskoj ruci. Ruka se kreće po biljci i registrirati otpor nakon čega će se aktivirati četka i ukloniti mladicu. Uz robot dolazi i dron koji iz zraka snima stanje na terenu – pojasnio nam je Ivo Vatavuk sa zagrebačkog FER-a koji je zajedno s Markom Cukonom, Dariom Stuhnom, Ivanom Hrabarom, Juricom Goričancem i Zdenkom Kovačićem autor inovacije.

Projekt razvoja je započeo prije tri godine i polako ulazi i predzavršnu fazu.

– Slijede nam testiranja na terenu, u pelješkim vinogradima – otkriva Vatavuk.

Kolika je šansa da inovaciju zaživi u praktičnoj primjeni?

– Cilj je od samog početka projekta bio izrada patenta i otvaranje spin-off tvrtke u okviru našega Fakulteta koja bi se bavila zadacima imovine, intelektualnog vlasništva i tehnologije. Kamo sreće da inovaciju prepozna gospodarski sektor i odluči se pokrenuti proizvodnju i prodaju. Tome i služe ovakvi sajmovi inovacija na kojima imamo priliku predstaviti ideje i patente – zaključio je Ivo Vatavuk.

Tematski skupovi i radionice

Događanja na 13. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA odvijali su se u dvorani sportsko-rekreacijskog centra DG Sport. Na početku ceremonije otvaranja Sajma okupljene je pozdravio Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, a nakon njega prisutnima su se obratili zamjenik gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak i predsjednik Uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec. Sajam je otvorio prigodnim riječima Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. U tri dana održavanja sajma održano je nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju te radionica za učenike osnovnih i srednjih škola.

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje