Povežite se s nama

U fokusu

Inspekcija u varaždinskoj bolnici: zapošljavanje telefonista po zakonu, no bolnica ipak kažnjena!

Objavljeno:

- dana

– Uvidom u natječajnu dokumentaciju utvrđeno je da je podnositelj zahtjeva u postupku zapošljavanja na provedenom testiranju ostvario manji broj bodova u odnosu na odabranu kandidatkinju s kojom je poslodavac OB Varaždin sklopio ugovor o radu, pa stoga nije utvrđena povreda prava prednosti prilikom zapošljavanja.

Na temelju utvrđenog stanja doneseno je rješenje kojim se odbija zahtjev podnositelja zahtjeva Stanislava Brlenića za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju kao neosnovan – izvijestili su nas iz Inspektorata rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koji je proveo inspekcijski nadzor u Općoj bolnici Varaždin.

Ipak kazna

Zbog sumnje u namještanje natječaja i nepridržavanja zakona prilikom zapošljavanja na radno mjesto telefonist koji je raspisan 14. ožujka ove godine, Udruga slijepih Varaždinske županije prijavila je OB Varaždin. Prijavu Inspekciji podnio je i član Udruge koji je po struci telefonist, Stanislav Brlenić, navodeći da kao osoba sa 100-postotnim invaliditetnom nije ostvario prednost pri zapošljavanju, na što prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom ima pravo.

Brlenić je, podsjećamo, u pismenom dijelu testa ostvario 9,5 od mogućih 10 bodova, dok je na usmenom dijelu ispita dobio pet. Kandidatkinja koja je zaposlena ostvarila je manje bodova na pismenom, no na usmenom ispitu dobila je devet bodova i tako ukupno imala više bodova od slijepog Brlenića, koji je telefonist po struci i ima radnog iskustva u obavljanju tog posla.

Iako Inspekcija rada nije utvrdila nepravilnosti oko zapošljavanja, utvrdili su da su OB Varaždin i odgovorna osoba počinili prekršaj.

– U nadzoru je utvrđeno da Opća bolnica Varaždin nije u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora o radu s izabranom kandidatkinjom o tome obavijestila osobu s invaliditetom, koja je po objavljenom javnom natječaju podnijela prijavu za to radno mjesto te se pozvala na pravo prednosti pri zapošljavanju. Stoga je protiv poslodavca i odgovorne osobe nadležnom prekršajnom sudu podnesen optužni prijedlog – navode iz Inspektorata rada.

Za navedeni prekršaj prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom predviđene su novčane kazne i to za pravnu osobu od 5000 do 30.000 kuna, a za odgovornu osobu od 1000 do 5000 kuna.

“Sporna” odredba

U Udruzi slijepih Varaždinske županije i dalje su uvjereni da je riječ o još jednom primjeru uhljebljivanja u javnoj službi na neodređeno vrijeme.

– Jasno je da dok javne ustanove budu provodile postupak testiranja u kojem je odlučujući faktor usmeni dio testa, sastavljen od jednog „banalnog“ pitanja, Zakon ne može biti primjenjiv. Tako je omogućeno da se temeljem subjektivne ocjene članova Povjerenstva istakne već unaprijed određeni kandidat temeljem političke, rodbinske ili neke druge linije, što vjerujemo da je bilo i u slučaju našeg člana. Treba naglasiti da lokalne vlasti razumiju takav način postupanja kod zapošljavanja u OB Varaždin, ali, nažalost, okreću glavu bez obzira na predizborne priče o poboljšanju statusa osoba s invaliditetom – komentirao je Janjušević.

Da upravo u usmenom dijelu ispita dolazi do najčešćih nepravilnosti u ostvarivanju tog prava potvrdili su i u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, od kojeg je Udruga slijepih Varaždinske županije zatražila mišljenje.

– U Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom propisano je da su tijela javne uprave i pravne osobe prilikom zapošljavanja osobi s invaliditetom dužne dati prednost pod jednakim uvjetima. U Zakonu se navodi da osoba s invaliditetom može ostvariti prednost „pod jednakim uvjetima“, što podrazumijeva da osoba s invaliditetom zadovoljava sve formalne uvjete natječaja te da je ostvarila zadovoljavajuće rezultate prilikom eventualnog testiranja. Najčešće nepravilnosti u ostvarivanju prava prednosti osoba s invaliditetom pri zapošljavanju događaju se tijekom provođenja usmenog dijela testiranja, koje, ako se provodi, najčešće predviđa i intervju s kandidatom. Taj intervju se obično ocjenjuje temeljem diskrecijske ocjene poslodavca, što vrlo često dovodi do negativnog ishoda za kandidata osobu s invaliditetom, unatoč dobrim rezultatima na pisanom dijelu testiranja – izvijestili su iz Zavoda.

No, u Inspektoratu rada imaju drugačije tumačenje.

– Prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Brlenić bi imao pravo prednosti pri zapošljavanju u slučaju da je ostvario jednak ili veći broj bodova u odnosu na izabranu kandidatkinju – poručili su iz Inspektorata rada.

Slijedi žalba

Takvim tumačenjem ogorčen je i Stanislav Brlenić, koji je najavio žalbu na rješenje inspekcijskog nadzora.

– Apsurdno je da posao telefonista dobije kandidat kojem je „nabildan“ broj bodova na usmenom testiranju, a nije zvanja telefonista, a ja kao slijepa osoba i telefonist ne mogu se zaposliti u svom zvanju – najavio je Brlenić.

Sumnje u sukob interesa i politika

U Povjerenstvu koje je odlučivalo o zapošljavanju kandidata na radno mjesto telefonist bili su Slavko Horvat, Jasminka Begić, Tomislav Vrhovec, Stjepan Mraz i Vlasta Vuković Hoić, koja je ujedno i članica Upravnog vijeća OB Varaždin. S obzirom na to da je bila u povjerenstvu za zapošljavanje na radno mjesto telefonist, a potom kao članica Upravnog vijeća OB Varaždin raspravljala i donosila odluke vezane uz odluke Povjerenstva u kojem je bila članica, postavlja se pitanje nije li bila u sukobu interesa.

– Članica Upravnog vijeća Vlasta Vuković Hoić je imenovana u Upravno vijeće OB Varaždin od strane radnika OB Varaždin sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Statutu OB Varaždin. Prema postupku zapošljavanja u OB Varaždin u svako povjerenstvo se imenuje jedan član predstavnik Radničkog vijeća OB Varaždin i u ovom slučaju se ne radi o sukobu interesa – očitovao se ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić, kojeg smo pitali i je li bilo političkog utjecaja na zapošljavanje na radno mjesto telefonist, s obzirom na to da je majka zaposlene kandidatkinje bila na listi HNS – SDP – NS Reformisti za Općinsko vijeće Svetog Ilije na zadnjim lokalnim izborima. – OB Varaždin ne raspolaže podacima o članovima obitelji kandidata koji se javljaju za prijem u radni odnos osim ako sami kandidati ne navedu u svojoj prijavi – poručio je Kudelić.

U fokusu

Čačić vam je danas na televiziji poručio da nema suosjećanja s vama ako loše živite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radimir Čačić čest je gost na N1 televiziji, a danas je u svom stilu prosuo salvu kritika na račun dojučerašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a.

Među ostalim rekao je i da nema suosjećanja s građanima koji loše žive.

– Nemam ni mrvice suosjećanja s našim građanima jer oni imaju vlast koju žele imati – rekao je među ostalim Čačić komentirajući poteze HDZ-ove Vlade u kontekstu krize i situacije u kojoj živimo.

Govorio je o najnovijim mjerama za pomoć koje je Vlada nedavno predstavila, obnovi nakon potresa i o drugim vrućim političkim temama.

Samo da podsjetimo da su Čačićevi Reformisti do nedavno bili dio HDZ-ove koalicije.

Cijeli Čačićev razgovor možete pročitati na portalu N1 televizije.

Nastavite čitati

U fokusu

FOI okupio 18 eminentnih autora, rezultat je kapitalno djelo iz područja javnog menadžmenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Fakultetu organizacije i informatike održana je promocija knjige „OSNOVE JAVNOG MENADŽMENTA“ skupine autora i urednice prof. dr. sc. Ruže Brčić. Promocija je osim koautora i recenzenata, okupila predstavnike iz akademskog i gospodarskog sektora.

Uvodnim govorom pozdravila ih je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, nakon koje su knjigu predstavili autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić, koautori knjige te recenzentica izv. prof. dr. sc. Ivana Marić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga ima impozantnih 18 autora koji se bave različitim znanstvenim disciplinama, a uz profesoricu Brčić to su i: prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dr. sc. Predrag Bejaković, prof. dr. sc. Želimir Dulčić, izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izv. prof. dr. sc. Jasmina Džinić, prof. dr. sc. Tihomir Hunjak, profesor emeritus, doc. dr. sc. Emina Jerković, izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić, izv. prof. dr. sc. Romea Manojlović Toman, prof. dr. sc. Gordana Marčetić, izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, prof. dr. sc. Renata Perić, izv. prof. dr. sc. Igor Pihir, prof. dr. sc. Stanka Setnikar Cankar, dr. sc. Marijana Sumpor, doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan i izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek.

Radi se o kapitalnom djelu iz područja javnog menadžmenta, koje daje različite perspektive ekonomske, pravne, organizacijske, matematičke i sociološke grane u obradi jedne vrlo važne i zahtjevne teme, koja do sada u Hrvatskoj nije proučavana na ovako sistematičan i pregledan način, što znači da ova knjiga donosi jedan velik doprinos razvoju ovog znanstvenog područja.

U prvom dijelu knjige govori se općenito o menadžmentu, drugi dio pojašnjava temu planiranja u javnoj upravi, dok treći pojašnjava problematiku organiziranja u javnoj upravi, a upravljanje u javnoj upravi (javnim financijama, javnom nabavom i učinkovitošću) neke su od tema četvrtog dijela ovog udžbenika. Peti dio obrađuje temu ljudskih potencijala, službeničko zakonodavstvo i službenički sustav. Šesti dio detaljno razrađuje problematike e-Uprave i društvene mreže, dok se sedmi dio bavi organizacijskim vrijednostima. Sve to sumirano je na 378 stranica, uz 366 referenci, 54 slike, 25 tablica i pojmovnik – rekla je recenzentica profesorica Marić i dodala da je urednica imala zahtjevnu ulogu u pronalaženju zajedničke niti vodilje i usklađivanju različitih pristupa brojnih autora, a u tome je i uspjela.

– Knjiga obiluje primjerima iz prakse, stoga će studentima i svim stručnjacima iz prakse ovo djelo biti iznimno korisno i zanimljivo. Doprinos znanstvenog djela leži u svježem pristupu s ciljem da se unaprijede znanja iz ovog životno važnog područja koje određuje poslovanje brojnih organizacija, ali isto tako pomaže građanima u snalaženju u složenom labirintu poslovanja javnog sektora – ustvrdila je Marić.

Autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić je istaknula da je glavna karakteristika ove knjige što na interdisciplinaran način pokazuje poslove i procese javne i državne uprave te regionalne i lokalne samouprave.

– Autori ove knjige uspjeli su otvoriti područje javnog menadžmenta i promotriti poslove koji su javni i imaju istu karakteristiku, i to iz aspekta menadžmenta, organizacije, planiranja, kontrole kvalitete, a osobito učinkovitosti. Knjiga je zapravo udžbenik i „naslonjena“ je na program studija na FOI-ju, a poslužit će svima koji se obrazuju u području menadžmenta i srodnih područja – kazala je prof. Brčić prilikom promocije.

Izdavač ove knjige je Fakultet organizacije i informatike, a dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je naglasila da su ovakvi udžbenici od izuzetne važnosti za akademski sektor jer oni postaju akademska literatura koju koriste i studenti i nastavnici.

– Vrlo je važno okupiti ovakav eminentni skup stručnjaka, u čemu je profesorica Brčić i uspjela. Posebnost ove knjige je i to što se temom javnog menadžmenta ne bavi baš puno ljudi niti je dovoljno istražena tema, stoga te činjenice daju dodatnu vrijednost ovom kapitalnom djelu– istaknula je dekanica Begičević Ređep.

Knjiga je dostupna u Knjižnici FOI-ja, a naručiti se može i online putem FOI Shopa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje