Povežite se s nama

U fokusu

Bale utovaruje Čistoća, prevozi Aquatehnika, a cijenu od 380 kuna po toni plaća Varkom

Objavljeno:

- dana

Ivan Čehok o nalazu Inspekcije

Gradonačelnik Ivan Čehok i zamjenik Zlatan Avar jutros su novinarima prepričali inspekcijski nalaz o odvozu dijela baliranog otpada.

U tom se nalazu – koji je Regionalni tjednik i sam tražio i dobio od Ministarstva zaštite okoliša i energetike – piše da je iz Brezja ukupno odvezeno 279 tona baliranog smeća i da je cijeli posao odrađen zakonito. Jedina primjedba je da je odmah trebalo adekvatno zbrinuti i foliju – koja se pri utovaru skida te se bale bez folije odvoze na odlagalište. I to će sad biti riješeno.
Tako je inspekcija odgovorila na brojne spekulacije o tome koliko je (ne)zakonit cijeli ovaj posao, budući da je Grad šutio o svim detaljima. – Ovako veliki i važan posao se ne može raditi nelegalno pa je bedasto bilo tako što i pomisliti – decidiran je Ivan Čehok.

S odvozom se započelo 28. srpnja, bale utovaruje Čistoća, prevozi Aquatehnika, a posao plaća Varkom. Cijena je 380 kuna po toni s prijevozom.

Gradonačelnik je novinarima rekao da je cilj bio vratiti u igru Varkom, koji je 2012. godine zbog promjene politike zbrinajvanja otpada, odlukom Grada nestao kao zbrinavatelj, a tu je ulogu – nisu jasni razlozi, rekao je – preuzeo Grad.

Bale idu u Davor

Ivan Čehok niti ovoga puta nije želio reći kuda se bale odvoze, ali prema dopisu Ministarstva to je ipak na odlagalište u Davor, iz kojega su pred neki dan to demantirali. Tu vijest tad nije potvrdio niti Grad. – Mi u Gradu nismo niti znali na koje deponije smeće odlazi jer to nije naš posao. To znaju oni koji su ga odrađivali, Aquatehnika i Varkom. Ne vidim smisao dizanja tenzija koje su se javile u medijima – rekao je Ivan Čehok.

Gradonačelnik je dodao da će se u ovoj turi sveukupno prevesti 700 tona otpada, koji nije pod koncesijom, a kasnije još 3,350 tona. On sumnja da će Aquatehnika imati dovoljan prijevozni kapacitet za sve pa se očekuje raspivanje natječaja Varkoma za dodatne prijevoznike, ali i za deponij. Jer u igri će biti znatno veći novac od 200.000 kuna koliko je koštala ova, prva runda odvoza. 

Koliko će građane koštati odvoz?

Na pitanje zbrinjavaju li se bale s novcem koji su građani kroz račune plaćali Varkomu za taj posao, odgovor je potvrdan. Ipak, smatra da na tom računu neće biti dovoljno novaca.za zbrinajvanje preostalog, najvećeg dijela baliranog otpada.

Zbog toga je opet otvoreno pitanje hoće li račun doći građanima na naplatu? Ivan Čehok kaže da se upravo pokušavaju dogovoriti s koncesionarom o modelu koji bi građane koštao tek nekoliko kuna više po računu.  – Cilj je da odvoz ne plate građani. Možda da sudjeluju s tek nekoliko kuna. I to na način da se koncesionaru – koji bi posao zbrinjavanja trebao završiti u pola godine – račun otplaćuje tijekom pet godina.

Novinare je zanimalo ima li Grad konkretne podataka o kupovini MBO -a ?

– Piškornica će kupiti cijelu tvrnicu CIOS MBO, a mi ćemo tražiti da se ugovorno obavežu da tu neće napraviti Regionalni cerntar za prikupljanje otpada. Uostalom, država je već donijela plan da to bude Piškornica – rekao je Čehok.

On je zaključio kako treba znati da je cijela situacija povoljnija kad se zna da je 20 posto otpada “riješila priroda”. – Smeće je otišlo u vodu ili u zrak, što nje dobro, ali je to činjenica  pa je to 20 posto manje za zbrinjavanje – zaključio je gradonačelnik.

To znači da za odvoz ima još 80 tisuća tona bala.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Velike promjene za učenike i roditelje: Ukida se jesenski odmor, proljetni praznici će biti kraći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao što je bilo i najavljeno, ove godine nastava počinje tjedan dana kasnije. Izmjenama odluke o početku školske godine 2024./2025., nastava umjesto 2. rujna počinje 9. rujna.

Također, ukinut je jesenski odmor, skraćeno trajanje proljetnih praznika, a ministar Radovan Fuchs ocijenio je da taj kalendar zadovoljava više ili manje sve te da učenici njime neće ništa izgubiti, prenosi Jutarnji list.

Prema izmjenama odluke, koje su prošle javno savjetovanje i koje bi uskoro trebale biti objavljene u Narodnim novinama, nastava za maturante traje do petka 23. svibnja 2025., a za ostale učenike do petka 13. lipnja 2025., umjesto 18. lipnja kako je ranijom odlukom predviđeno.

Ukida se jesenski odmor za učenike koji je bio planiran od 31. listopada do 3. studenog 2024.

Nepromijenjen ostaje prvi dio zimskog odmora koji traje dva tjedna, odnosno od 23. prosinca 2024. do 6. siječnja 2025.

Drugi dio zimskog odmora traje pet dana od 24. do 28. veljače 2025.

Skraćeno je trajanje proljetnih praznika u travnju pa odmor učenika traje pet dana, a počinje u četvrtak 17. travnja (Veliki četvrtak) i traje do 21. travnja (Uskrsni ponedjeljak), s time da nastava počinje u utorak 22. travnja.

Ranijom odlukom bilo je predviđen od 17. do 27. travnja, s time da bi nastava počela 28. travnja.

Time se, napominju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, otvorio prostor za skraćivanje nastavne godine koja sad traje do 13. lipnja umjesto prije do 18. lipnja, s time da ljetni odmor počinje 16. lipnja 2025.

Nastavna godina za maturante ima 163 nastavna dana, a za ostale učenike 177.

Nastavite čitati

U fokusu

U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji postavljeno novih šest kamera za mjerenje brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dok jedni odmaraju, drugi i dalje marljivo rade. Tako je i s prometnom policijom, koja ni u srcu turističke sezone ne posustaje s postavljanjem novih kamera za kontrolu brzine, odnosno kućišta za te kamere. Nove lokacije niknule su diljem Hrvatske.

Kako navodi Autonet, u prethodna dva mjeseca postavljena su kućišta za kamere na 37 novih lokacija u Hrvatskoj.

Tako su postavljene nove kamere u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Međimurska županija

OPOROVEC (Grad Prelog), na kolniku lokalne ceste LC20039 u visini naselja Oporovec

PODBREST (Općina Orehovica), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 18km+790m

TURČIŠĆE (Općina Domašinec), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 8km+234m

Varaždinska županija

LEPOGLAVA, Trakošćanska ulica kod kbr.10A; D74

NOVI MAROF, Varaždinska ulica kod kbr. 108; ŽC2269

NOVI MAROF, Zagorska ulica kod kbr. 82; D24

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje