Povežite se s nama

U fokusu

Inspektorat rada: Zbog prekovremenih sati, protiv Koke i odgovorne osobe podnesen optužni prijedlog

Objavljeno:

- dana

VIŠE NADZORA U 1,5 GODINU

Inspektorat rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava podnio je optužni prijedlog protiv Koke zbog sumnji u kršenje prava radnika.

>>Radnicima Koke prekipjelo: rade i po 12 sati dnevno, na poslu su od 2 u noći do 14 sati

Inspektori su u prvi nadzor stigli još u siječnju 2015., a od tada do srpnja ove godine u Koki su bili u više navrata te kontrolirali poštuju li se propisi o radnim odnosima i o zaštiti na radu.

– Na temelju utvrđenog činjeničnog stanja, inspektor rada za nadzor u području radnih odnosa je protiv poslodavca i odgovorne osobe poslodavca podnio optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu – ističu iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava u pisanom odgovoru.

Prekovremeni rad duži od 50 sati tjedno

Optužni prijedlog je podnesen zbog sumnje na kršenja radničkih prava određenih Zakonom o radu.

– Prekovremeni rad nekih radnika trajao je duže od 50 sati tjedno. Nekim radnicima poslodavac nije omogućio korištenje tjednog odmora na način i pod uvjetima propisanima odredbama Zakona o radu, što je kažnjivo. Poslodavac nije vodio evidenciju o radnom vremenu radnika na propisan način – objašnjavaju iz Ministarstva.

Inspektor rada za nadzor u području zaštite je pak donio usmeno rješenje. – Zabranio je poslodavcu uporabu sredstva rada na vrijeme dok se ne otkloni utvrđeni nedostatak – naveli su.

Radnici Koke su, podsjećamo, prije dva tjedna stali s radom tražeći da se napokon riješi prekovremeni rad. Naime, radnici na liniji svakodnevno rade i po 12 sati, od 2 u noći do 14 sati.

Upravi su dali rok da do sutra, 15. srpnja, riješi ta pitanja.

Izvor:
Foto: Ilustracija / Arhiva RT

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje