Povežite se s nama

U fokusu

Inspektori Ministarstva financija “pretresaju” zakonitost proračuna!

Objavljeno:

- dana

Uoči donošenja proračuna za sljedeću godinu

Samo dan nakon što je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš javno objavio prijedlog proračuna za 2015. godinu, u Gradsku vijećnicu i Javnu ustanovu Gradski stanovi stigli su inspektori Ministarstva financija! Potvrdili su nam danas iz Grada Varaždina kao i iz Ministarstva financija.

– Ministarstvo financija, Uprava za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, Sektor za financijski i proračunski nadzor počela je obavljanje nadzora dana 8. prosinca 2014. godine. Predmet nazora je: Utvrđivanje zakonitosti proračuna Grada Varaždina u 2013. i 2014. godini – potvrdili su nam u Gradu Varaždinu. Dodaju da je to dio normalne, zakonom propisane djelatnosti te da su tijekom 2013. i 2014. u Gradu Varaždinu bili u tri navrata.

U Gradu tvrde da je nadzor dio zakonom propisane djelatnosti

I dok  inspektori “češljaju” financije, pred varaždinskim gradskim vijećnicima je nikad odgovorniji posao: podrška ili odbijenica proračunu za 2015. godinu. O prijedlogu proračuna gradonačelnika Gorana Habuša vijećnici će raspravljati u ponedjeljak 15. prosinca, za kada je sazvana sjednica Gradskog vijeća.

Više od trećine proračuna ili 136 milijuna kuna samo za bale te otplatu najma i kredita!

I dok su prošli tjedan, prije nego što je stigao prijedlog, pojedini vijećnici najavili podršku Habuševom planu prihoda i rashoda za sljedeću godinu, veliko je pitanje kakav će stav zauzeti u ponedjeljak. Naime, da je predloženi financijski dokument nerealan i teško ostvariv, vidljivo je već iz osnovnih podataka: ukupni prihodi i primici planiraju se u iznosu od 332,3 milijuna kuna, što je oko 70 milijuna kuna više u odnosu na ovogodišnji, rebalansirani proračun. Već sada (pre)zaduženi Grad u sljedećoj godini planira novi kredit u iznosu od čak 30 milijuna kuna!

Ipak, najveću nevjericu izaziva predloženi iznos za sanaciju bala komunalnog otpada u Brezju. Nakon što je najavljivao da Grad treba osigurati 30 milijuna kuna i to kreditom (što odgovara iznosu planiranog kredita u budžetu za 2015.), dok će Fond dati 60 milijuna kuna, gradonačelnik Habuš sada predlaže sasvim nešto drugo: da se za sanaciju Brezja u proračunu osigura čak 95 milijuna kuna. Iz toga ispada da će sav teret sanacije bala smeća pasti na leđa građana!

Ako se iznosu od 95 milijuna kuna za bale doda još 37,4 milijuna kuna najma za sportsku dvoranu, 4 milijuna kuna za otplatu zajma za Kapucinski trg, POS i gradske urede u Preradovićevoj 10, dolazi se do iznosa od 136 milijuna kuna, što je više od trećine proračuna samo za rješavanje pitanja smeća i otplatu najma i kredita! Ne uspije li Grad dobiti suglasnost Ministarstva financija za novo zaduženje od 30 milijuna kuna, što je vrlo izgledno, Varaždin će biti pred financijskom katastrofom.

Situacija je postala kritična još prošli tjedan kada je iz Hypo banke stigao prijedlog ovrhe u iznosu od 7,3 milijuna kuna, za koje terete Grad kao jamca Javne ustanove Gradski stanovi. Dodatni problem je niz sudskih sporova – s Crtoradom, T7 VIS-om, za Biotehnološki park… – teških preko 200 milijuna kuna.

I nije to sve. Dodatni udarac na gradske financije su i najavljene izmjene Zakona o porezu na dohodak, kojima će Grad ostati bez 10-ak milijuna kuna prihoda. Upravo nam je taj iznos prošli tjedan naveo gradonačelnik Habuš. No u prijedlogu proračuna za 2015. se od poreza i prireza planira prihodovati 110 milijuna kuna, što je sedam milijuna kuna manje nego ove godine.

Unatoč svemu tome, ali i činjenici da su još u lipnju svim zaposlenicima Grada i gradskih ustanova plaće smanjene od 5 do 10 posto, u 2015. godini za plaće dužnosnika, službenika i namještenika bit će izdvojeno 50,7 milijuna kuna, što je 400.000 kuna više nego ove godine! To povećanje se vjerojatno planira zbog najavljenih izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Međutim, gradonačelnik Habuš je pogazio vlastite najave: izjavio je, naime, da će 2015. godine na plaćama uštedjeti do tri milijuna kuna. Od toga ništa.

Odgovorni – vijećnici 

Tko će podržati takav prijedlog proračuna? Odgovornost je sada na gradskim vijećnicima. U Gradskom vijeću sjedi njih 25, a da bi proračun prošao, Habuš mora prikupiti 13 glasova vijećnika. Siguran je u devet glasova, jer u Gradskom vijeću sjede po četiri vijećnika HNS-a i SDP-a te jedan HSU-ovac. Da će podržati proračun, potvrdili su nam prošli tjedan i koalicijski partneri iz HSLS-a, koji imaju dva vijećnika.

Habušev prijedlog proračuna za 2015. je nerealan. Vijećnici će u ponedjeljak pokazati jesu li im važnije fotelje ili građani

O tome prolazi li ili pada Habušev proračun ponajprije ovisi o dvojici vijećnika: nezavisnom Robertu Podolnjaku i laburistu Božidaru Kolariću te još dvojici njihovih kolega. Kao što je dobro poznato, obojica su dosad oštro kritizirala gradsku vlast. No Podolnjak je prije nekoliko mjeseci promijenio stav pa i u Gradu kažu da se “s njim sve dâ dogovoriti”. Njega nismo uspjeli dobiti prošli tjedan, a Kolarić nam je rekao da će podržati proračun jer nije on birao gradonačelnika na izborima. – Ako se nešto može popraviti, to ćemo učiniti putem amandmana – rekao je Kolarić. No može li se proračun spasiti amandmanima?

Protiv će glasovati oporbeni HDZ, nezavisni Zlatan Avar, kao i Hrastov vijećnik Željko Cecelja. – Iskreno sumnjam da će proračun pasti, jer svi u Gradskom vijeću koji podržavaju aktualnu vlast, za to su dobili pozicije. Ako će ići na nove izbore, jako je mala vjerojatnost da će ponovno osvojiti mandate – rekao je bez dlake na jeziku.
Je li moguće da su vijećnicima važnije fotelje od budućnosti Varaždina i njegovih građana? U ponedjeljak će sve biti jasnije.

Kako će glasovati? 

ZA PRORAČUN 2015. 
HNS – 4 vijećnika
SDP – 4 vijećnika
HSU – 1 vijećnik
HSLS – 2 vijećnika

VJEROJATNO “ZA”
Laburisti – 2 vijećnika
Podolnjakova lista – 2 vijećnika

VJEROJATNO SUZDRŽANI
HSS – 1 vijećnik

PROTIV PRORAČUNA 2015.
HDZ – 6 vijećnika
HRAST – 2 vijećnika
Avarova lista – 1 vijećnik 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje