Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Nakon Varaždinskog zelja, u Bakačevoj ulici predstavljena Klipič Mašina

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI KLIPIĆ DOBIO SPOMENIK

U sklopu projekta “Umjetnost na ulici” kojeg je pokrenula Turistička zajednica grada Varaždina, u Bakačevoj ulici danas je postavljena “Klipič mašina” autora Jurice Mihinjača. Glavni cilj projekta jest podizanje atraktivnosti povijesne jezgre grada, ali i poticanje umjetničkog stvaralašta i kreative.

– Nakon Varaždinskog zelja, ovo je druga instalacija gastronomije u Bakačevoj ulici. Ta ulica izabrana je za ovaj projekt zato što povezuje Gradsku tržnicu sa glavnom gradskom šetnicom – objasnila je Jelena Toth, direktorica varaždinske Turističke zajednice.

– Instalacija je kombinacija stroja profesora Baltazara i industrijskog dizajna. Minimalistička je i funkcionalna, jasna i čitljiva – objašnjava Jurica Mihinjač, autor “Klipič mašine” na kojoj se nalazi originalan recept za varaždinske klipiće.

Udruga kuhara Varaždinske županije prošle je godine Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu naziva “Varaždinski klipič” zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla. Ministarstvo je prošle godine odobrilo i sufinanciralo izradu specifikacije koja je početkom ove godine i izrađena uz potporu Varaždinske županije. Specifikacija o klipiću predana je Ministarstvu poljoprivrede, koje ovime pokreće zaštitu Varaždinskog klipiča na nivou Europske unije.

Posveta mesu ili bučinom ulju?

Ove se godine planira postavljanje još jedne umjetničke instalacije na temu gastronomije. Na taj bi se način, uz umjetničku intervenciju u javnom prostoru, dodatno naglasila i trajno komunicirala autohtona gastronomska ponuda Varaždina i okolice.

– Nakon varaždinskog zelja i klipića, ono što fali u Bakačevoj ulici je meso. Moramo sljedeću instalaciju posvetiti mesu, a špekulira se i o bučinom ulju – kazao je gradonačelnik Habuš o sljedećoj turističkoj atrakciji varaždinske povijesne jezgre.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Parkovi intenzivirali obnovu klupa u varaždinskoj gradskoj jezgri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako im vremenske prilike ne idu na ruku, varaždinska gradska komunalna tvrtka Parkovi intenzivirala je obnovu klupa u užem centru grada.

Započeli su s klupama na Trgu slobode, a do kraja godine obnovit će se klupe  u Pavlinskoj i Habdelićevoj ulici te na Trgu bana Jelačića.

Dodajmo da zaposlenici spomenute tvrtke marljivo rade i na uređivanju gredica u centru grada te na rotoru kod Bauhausa.

– Sadimo maćuhice, potočnice i tratinčice, te lukovice narcisa i tulipane koji će procvjetati na proljeće – ističu vrijedni vrtlari.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Lepoglava mladim obiteljima sufinancira izgradnju kuća ili kupnju stana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljajući s provođenjem demografskih mjera Grad Lepoglava će i ove godine pružiti potporu mladim obiteljima koje žele riješiti svoje stambeno pitanje.

Za tu je namjenu u tekućoj 2023. godini u proračunu osigurao 26.540,00 eura koje će, do kraja tekuće godine, zainteresiranim mladim obiteljima Grad Lepoglava podijeliti u okviru raspisanog Javnog poziva za dodjelu potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja.

Mlade će obitelji moći, u okviru navedenog Javnog poziva, ostvariti potporu u iznosu do 50 % prihvatljivih troškova, a najviše 5.308,91 eura za sufinanciranje izgradnje obiteljske kuće odnosno za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana na području Grada Lepoglave.

Rok za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje traje do zatvaranja Javnog poziva koji je dostupan na službenoj internet stranici Grada Lepoglave (www.lepoglava.hr).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje