Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Nakon Varaždinskog zelja, u Bakačevoj ulici predstavljena Klipič Mašina

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI KLIPIĆ DOBIO SPOMENIK

U sklopu projekta “Umjetnost na ulici” kojeg je pokrenula Turistička zajednica grada Varaždina, u Bakačevoj ulici danas je postavljena “Klipič mašina” autora Jurice Mihinjača. Glavni cilj projekta jest podizanje atraktivnosti povijesne jezgre grada, ali i poticanje umjetničkog stvaralašta i kreative.

– Nakon Varaždinskog zelja, ovo je druga instalacija gastronomije u Bakačevoj ulici. Ta ulica izabrana je za ovaj projekt zato što povezuje Gradsku tržnicu sa glavnom gradskom šetnicom – objasnila je Jelena Toth, direktorica varaždinske Turističke zajednice.

– Instalacija je kombinacija stroja profesora Baltazara i industrijskog dizajna. Minimalistička je i funkcionalna, jasna i čitljiva – objašnjava Jurica Mihinjač, autor “Klipič mašine” na kojoj se nalazi originalan recept za varaždinske klipiće.

Udruga kuhara Varaždinske županije prošle je godine Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu naziva “Varaždinski klipič” zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla. Ministarstvo je prošle godine odobrilo i sufinanciralo izradu specifikacije koja je početkom ove godine i izrađena uz potporu Varaždinske županije. Specifikacija o klipiću predana je Ministarstvu poljoprivrede, koje ovime pokreće zaštitu Varaždinskog klipiča na nivou Europske unije.

Posveta mesu ili bučinom ulju?

Ove se godine planira postavljanje još jedne umjetničke instalacije na temu gastronomije. Na taj bi se način, uz umjetničku intervenciju u javnom prostoru, dodatno naglasila i trajno komunicirala autohtona gastronomska ponuda Varaždina i okolice.

– Nakon varaždinskog zelja i klipića, ono što fali u Bakačevoj ulici je meso. Moramo sljedeću instalaciju posvetiti mesu, a špekulira se i o bučinom ulju – kazao je gradonačelnik Habuš o sljedećoj turističkoj atrakciji varaždinske povijesne jezgre.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati