Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Nakon Varaždinskog zelja, u Bakačevoj ulici predstavljena Klipič Mašina

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI KLIPIĆ DOBIO SPOMENIK

U sklopu projekta “Umjetnost na ulici” kojeg je pokrenula Turistička zajednica grada Varaždina, u Bakačevoj ulici danas je postavljena “Klipič mašina” autora Jurice Mihinjača. Glavni cilj projekta jest podizanje atraktivnosti povijesne jezgre grada, ali i poticanje umjetničkog stvaralašta i kreative.

– Nakon Varaždinskog zelja, ovo je druga instalacija gastronomije u Bakačevoj ulici. Ta ulica izabrana je za ovaj projekt zato što povezuje Gradsku tržnicu sa glavnom gradskom šetnicom – objasnila je Jelena Toth, direktorica varaždinske Turističke zajednice.

– Instalacija je kombinacija stroja profesora Baltazara i industrijskog dizajna. Minimalistička je i funkcionalna, jasna i čitljiva – objašnjava Jurica Mihinjač, autor “Klipič mašine” na kojoj se nalazi originalan recept za varaždinske klipiće.

Udruga kuhara Varaždinske županije prošle je godine Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu naziva “Varaždinski klipič” zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla. Ministarstvo je prošle godine odobrilo i sufinanciralo izradu specifikacije koja je početkom ove godine i izrađena uz potporu Varaždinske županije. Specifikacija o klipiću predana je Ministarstvu poljoprivrede, koje ovime pokreće zaštitu Varaždinskog klipiča na nivou Europske unije.

Posveta mesu ili bučinom ulju?

Ove se godine planira postavljanje još jedne umjetničke instalacije na temu gastronomije. Na taj bi se način, uz umjetničku intervenciju u javnom prostoru, dodatno naglasila i trajno komunicirala autohtona gastronomska ponuda Varaždina i okolice.

– Nakon varaždinskog zelja i klipića, ono što fali u Bakačevoj ulici je meso. Moramo sljedeću instalaciju posvetiti mesu, a špekulira se i o bučinom ulju – kazao je gradonačelnik Habuš o sljedećoj turističkoj atrakciji varaždinske povijesne jezgre.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Danas se slavi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Papa Franjo proglasio je krajem siječnja Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji će se u sveopćoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih „djeda i bake”, u ovoj Godini obitelji Amoris Laetitia 25. srpnja.

U povodu prve proslave uputio poruku naslovljenu „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20).

Upozoravajući da su bake i djedovi često zaboravljeni, Papa je krenuo od blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače, kada upravo dvije starije osobe, starac Šimun i proročica Ana, prosvijetljeni Duhom Svetim, u Isusu prepoznaju Mesiju.

Oni nas podsjećaju da je starost dar, a bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje da bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere. Veza djedova i baka s mladima vrlo je uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan. Vrlo je važno da se bake i djedovi susreću s unucima.

Izvor: Varaždinska biskupija

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Šćepanje uskoro slavi 70. rođendan, pa stiglo novo vatrogasno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Vatroprometu jučer je DVD-u Šćepanje obavljena predaja vatrogasnog vozila Nissan Navara pick up, u kojeg je ugrađen Vallfirest visokotlačni modul.

Svečanosti predstavljanja novoga navalnog vozila u Šćepanju nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića, predsjednika Općinskog vijeća Marka Fištera, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca, predsjednika VZO Breznički Hum Marija Šargača i zapovjednika VZO Breznički Hum Alenka Vnučeca. Predsjednik DVD-a Šćepanje Vjekoslav Rusek tom je prilikom zahvalio svim vatrogascima, a posebice županu, načelniku na realizaciji ovog projekta kao i gostima koji su posjetili Šćepanje i uveličali ovaj događaj.

Načelnik Zoran  Hegedić tom je prilikom rekao kako je ovo dio ostvarenja vatrogasnog sna jer se članovi DVD-a godinama trude da svojim aktivnostima, radom i odvajanjem slobodnog vremena budu što spremniji, pa je ovo vrijedno vatrogasno vozilo ubuduće zasigurno uvelike pomoći u slučajevima potrebe. Zahvala je upućena i svima koji su DVD Šćepanje podržali u nabavi i opremanju vozila, bilo financijski, logistikom ili na drugi način. Blagoslov vozila upriličit će se povodom proslave 70. obljetnice DVD-a Šćepanje planirane posljednje subote mjeseca kolovoza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!