Povežite se s nama

Sport

INTERVJU Alen Runac: Ne bojim se za budućnost varaždinskog sporta

Objavljeno:

- dana

Prošlu godinu obilježila je pandemija koronavirusa. U početku stao je svijet, pa i onaj sportski. Odgođena su brojna natjecanja i sportske manifestacije. Nakon dva do tri mjeseca sportska borilišta su ponovno otvorena te su neka natjecanja i prvenstva ipak održana. Na turbulentnu sportsku godinu osvrnuo se Alen Runac, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Godina 2020. sva je bila u znaku koronavirusa. Kako gledate na sportsku godinu iz nas?

Već sam to isticao. Djeca nisu trenirala, i to je najveća šteta. Faza razvoja motoričkih sposobnosti u djeteta od 9, 10, 11 godina nepovratno je izgubljena. Kakve će to još dodatne posljedice ostaviti na djecu, to ćemo još vidjeti. No, s druge strane, neka natjecanja su održana, i na kraju, što se tiče rezultata varaždinskih sportaša, zadovoljan sam njihovim rezultatima jer su se obarali rekordi i osvajala prvenstva.

Najbolji

Koga biste od sportaša i kolektiva izdvojili?

Svakako one koji su proglašeni najboljima u 2020. godini u varaždinskom sportu. Klara Koščak je najbolja sportašica 2020. godine i pred njom je vrlo svijetla budućnost. Enes Garibović je u tako turbulentnoj godini zadržao kontinuitet rezultata i ima velike šanse za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Tu su svakako hrvači, koji su osvojili 10. titulu državnih prvaka, te rukometašice Koke, koje su godinama u vrhu hrvatskog ženskog rukometa. Svakako, velika stvar za Varaždin je ostanak Nogometnog kluba Varaždin u 1. HNL.

Onda se nameće pitanje zašto nogometaši Varaždina nisu najbolji muški kolektiv u 2020. godini?

Tako su odlučili članovi Komisije, odnosno skupštinari, dobitnici nagrada za životno djelo, predstavnici Grada i medijski djelatnici. Oni su glasali za ljude koji po njima zaslužuju nagrade.

Proračun Grada Varaždina za sport u prošloj godini iznosio je 9 milijuna kuna. Treba li povećati gradska sredstva varaždinskim sportašima?

Sredstava nikad dovoljno. No, prošle godine nije bilo toliko natjecanja, pa su nam troškovi tu bili manji. S druge strane, nije bilo treninga, pa nije bilo prihoda od članarina, kao što nije bilo ni nastave, pa Zajednica nije ništa prihodovala od škola koje koriste dvoranu Graberje.

Infrastruktura

Kad smo već kod dvorane Graberje, kad ste stigli na čelo Zajednice, prioritetno ste isticali adaptaciju obaju balona u Graberju. Gdje je zapelo?

Prošle godine radili smo na obnovi dvorane Graberje, no još imamo posla. Radimo na obnovi svlačionica, a obnovit ćemo stolariju i promijeniti parket. Sve to stoji milijun kuna, pa za to trebamo podršku Ministarstva obrazovanja, odnosno s državnog nivoa. Što se tiče adaptacije balona, planiramo na tome mjestu postaviti čvrste objekte. Cijela priča stoji oko 8 milijuna kuna i taj projekt radili bismo u suradnji s Državnim uredom za sport i Ministarstvom obrazovanja. Jednostavno, taj projekt mora biti prioritet nove gradske vlasti jer se trenutno troši enormno puno energenata ni na što.

Što se tiče raspodjele gradskog novca klubovima, u posljednje vrijeme nema mnogo nezadovoljnika.

Već godinama nemamo nijednu primjedbu jer dobro komuniciramo s klubovima. Kriteriji su jasno postavljeni, a sve primjedbe klubova i konstruktivne kritike smo uvažili.

Predviđanja

I za kraj, kakva nas sportska 2021. godina čeka u Varaždinu?

Neizvjesna! Teško je smislene prognoze davati s obzirom na pandemiju koronavirusa. Jedna neizvjesnost se uvukla u sve pore društva, od gospodarstva i kulture do sporta. No, vjerujem da će varaždinski sportaši i klubovi to prebroditi. Naši varaždinski sportaši, uvjeren sam, ostvarivat će vrhunske rezultate i dalje. Uvjete im je Zajednica osigurala: mjesto za trening i trenera. Podigli smo potpore za vrhunske sportaše kako nam se ne bi dogodilo da zbog 500 kuna veće stipendije mladi sportaši odu u drugi grad. Ne bojim se za budućnost varaždinskog sporta jer dok imamo mladih atletičara, gimnastičara, rukometaša, hrvača i nogometaša, bojazni nema.

Sport

Varaždinski bejzbolaši s hrvatskom repkom zaustavljeni u četvrtfinalu EP

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska baseball reprezentacija poražena je u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Torinu od domaćina Italije s 8:5.

U sastavu za susret s Talijanima bila su petorica bejbolaša varaždinske Vindije. Riječ je o Rene Bodalcu, Petaru Juričiću, Karlu Kosu, Nini Kruheku i Borni Strelcu.

Varaždinci su s hrvatskom repkom napravili ogroman uspjeh, samim plasmanom u četvrtfinale.

U četvrtfinalnom susretu Talijani su poveli 1:0, Hrvatska je u trećem iningu izjednačila, no europska velesila je u četvrtom iningu povela s 4:1, a u osmom s 8:2. U posljednjem peridu igre hrvatska vrsta je smanjila na 8:5.

Hrvatskoj je ovo bio drugi plasman u četvrtfinale, nakon 2001. godine, kada je ogledu za polufinale s tijesnih 8:7 izgubila od Nizozemske koja je 23 puta osvojila europski naslov.

Talijani su deset puta bili europski prvaci, a po jednom su slavili Španjolci i Belgijanci.

Nastavite čitati

Sport

Lucija Pokos: “Dugo sam vagala, no zbog ozljede sam odlučila da je vrijeme za kraj”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Topličanka je na prvenstvima Hrvatske osvajala brojna odličja, a najveći uspjesi njezine karijere su 10. mjesto na Europskom prvenstvu u Tallinu i 3. mjesto na 60 m na Balkanskim igrama u Istanbulu

– Odluku o kraju atletske karijere nisam donijela nimalo ishitreno. O kraju sam razmišljala godinu dana jer mi se konstantno ponavlja kronična ozljeda skočnog zgloba, koja mi stvara probleme. Dugo sam u atletici i jedno vrijeme sam vagala je li to prava odluka. Odlučila sam da je gotovo i objesila sprinterice o klin. To je moja konačna odluka – govori nam Topličanka Lucija Pokos, višestruka prvakinja i rekorderka Hrvatske u raznim disciplinama.

Ljubav

Lucija se od 10. godine bavila atletikom. Trenirala je i plivanje, rukomet, odbojku i karate, no s 12 godina odlučila je da je atletika njezina jedina sportska ljubav.

– U atletiku me uputio profesor Stjepan Sremek, koji je primijetio da sam iznadprosječno brza i imam dobru skočnost, pa mi je preporučio da se iskušam u atletici. Pobjeđivala sam čak i dječake – smije se Lucija, koja je od 2003. godine bila članica varaždinske Slobode.

Lucija Pokos (desno) bila je najbolja sportašica Grada Varaždina za 2019.

– Nikad nisam željela otići u neki drugi hrvatski klub. Varaždinska Sloboda pružala mi je sigurnost i odlične uvjete, a Klub je i dan-danas vrlo stabilan – dodaje Pokos, koja je 18 godina provela baveći se atletikom.

Proglašena je najboljom mlađom seniorkom Hrvatske te najboljom sportašicom Grada Varaždina 2019. godine.

Njezin rezultat od 23.53 na 200 m drži 3. mjesto na tablicama svih vremena, dok 11.64 na 100 m stoji na 5. mjestu.

Lucija Pokos na Prvenstvu Balkana

Također, Lucija je na prvenstvima Hrvatske osvajala brojna odličja, a najveći uspjesi njezine karijere su 10. mjesto na Europskom prvenstvu u Tallinu i 3. mjesto na 60 m na Balkanskim igrama u Istanbulu.

Reprezentacija

– Naravno da su medalje lijepa stvar i služe vam kao potvrda da radite dobro, no nastupi za hrvatsku reprezentaciju su nešto posebno. Svaki trenutak proveden u reprezentaciji ispunjen je osjećajem ponosa – rekla nam je 26-godišnjakinja koja je završila Učiteljski fakultet i zbog posla se preselila u Sv. Nedjelju.

– Radim kao učiteljica informatike. Posao s djecom me ispunjava, a atletika mi još ne nedostaje. Vidjet ću hoću li kao trenerica ostati u atletici. O tome sada ne razmišljam – zaključila je Pokos.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje