Povežite se s nama

U fokusu

Intervju s Ivanom Čehokom: “Svaka je kriza za sposobne prilika, za nesposobne je svaka prilika kriza”

Objavljeno:

- dana

Zadnju godinu mandata obilježile su mnoge nedaće, kako biste je komentirali?

Stoički bi se reklo: ne treba se čuditi iznenadnim događajima, uvijek ih treba negdje u prikrajku očekivati. Uostalom, u Hrvatskoj se stalno nešto događa, sada je pandemija, ali je i potres, prije toga je bila gospodarska kriza.

Svaka je kriza za sposobne prilika, za nesposobne je svaka prilika kriza. Mi smo štedjeli kada smo imali, jer tako čini svatko tko razumije načine financiranja razvoja. Uspjeli smo održati financijsku, upravnu, kadrovsku i organizacijsku stabilnost Grada. Uštedjeli smo na plaćama, smanjili broj ljudi i u Gradu i u gradskim ustanovama i tvrtkama, znatno smanjili preskupe odvjetničke troškove.

To je jako važno, no ovdje nije riječ samo o novčanoj pomoći nego i o promjeni modela komuniciranja s obrtnicima i poduzetnicima. Sama činjenica da se prije 2017. godišnje izdvajalo 50.000 kuna, i to za 30 obrtnika i poduzetnika, a da smo mi prošle godine došli na 5,5 milijuna kuna, i to za 1000 obrtnika i poduzetnika (i to samo bespovratna sredstva), ne računajući druge oblike pomoći, govori sve o vlasti SDP-a i Reformista (tada u HNS-u). Nažalost, teret ove krize sami podnosimo, naša Županija, u kojoj vladaju Reformisti, nije izdvojila ni kune. Sada započinjemo s isplatom drugog dijela subvencije, do kraja godine raspisat ćemo još jedan natječaj.

Najveći infrastrukturni projekt u povijesti, Aglomeracija, odvija se prema planu?

Izgradnja sustava kanalizacije u svim naseljima glavni je infrastrukturni projekt, zajedno s rekonstrukcijom pročistača. To je ujedno i najveći EU projekt na našem području, ide svojom dinamikom i sva je sreća da smo uspjeli izvući taj projekt iz rizika, odnosno gotovo sigurnog vraćanja sredstava u punom iznosu zbog sukoba interesa koji su nam ostavili SDP i Reformisti. Varaždin će biti prvi veći hrvatski grad u potpunosti opremljen kanalizacijom. Naravno, čeka nas i izgradnja sustava odvodnje oborinskih voda, to se nije smjelo miješati s EU projektom. Zahvaljujem građanima na strpljenju, molim posebno stanovnike Jalkovca za strpljenje, tu nas čeka najviše posla.

Stalno se govori o tome tko ima više EU novaca; možete li nam sada reći kako Grad Varaždin stoji s tim?

Nema nikakve sumnje da gledajući na ono što se iz EU fondova financira u pojedinom gradu, Varaždin ima najviše EU novaca po glavi stanovnika. Međutim, samo to nije pokazatelj. Treba gledati ne samo broj projekata niti ukupni iznos nego i koliko od toga daje EU, a koliko mora dati lokalna sredina, to je najvažnije! Jer ako imate 100 nečega, od čega 50 daje EU, a 50 dajete sami, ali u drugom projektu imate 100 nečega, od čega 90 daje EU, a 10 lokalno, tad je jasno što treba mjeriti i računati! Nadalje, nije isto imate li gospodarski razvojni projekt ili neki drugi, jasno je da ovi prvi potiču razvoj. Na kraju, ne treba gledati samo ono što prijavljuje nominalno Grad nego i gradske tvrtke, ustanove, agencije itd. Pogledajte, recimo, izgradnju vrtića u Kućanu EU novcem, 90 % su EU sredstva, prvi vrtić nakon 40 godina, svi su sudjelovali.

Nositelj Aglomeracije nije ni Grad ni Županija ni država, nego Varkom, dakle tih 800 milijuna kuna idu preko Varkoma. No, ne samo to, izgradnja Studentskog doma je išla preko Studentskog centra, uz pomoć naše gradske agencije. Sada smo dobili 30 milijuna kuna za sortirnicu, opet 90 % EU novaca. Sve se to prelijeva na građevinske i gospodarske aktivnosti u gradu, pa onda i na kvalitetu života i standard građana. Najvažnije je da smo sada nositelji ITU mehanizma i tu ćemo moći dalje prijavljivati projekte. Ne treba zaboraviti ni cijeli niz manjih projekata, od obrazovanja do socijalne skrbi, primjerice prehranu djece, asistenata u nastavi ili gospodarskog projekta cirkularne ekonomije, sve je to važno.

Nastavljaju se brojni komunalni i industrijski projekti.

Zacrtali smo ambiciozne ciljeve, dakle, ideja je tzv. kvaka 22, odnosno do 2022. imati grad posve opremljen vodovodnim, kanalizacijskim, plinskim i optičkim priključcima, kao i uređenim glavnim prometnicama. Zatekli smo loše i neuredno stanje infrastrukture na početku mandata i da smo naišli na dobre početne pozicije, od kadrova preko organizacije do projekata, ne bismo trebali raditi osnovne stvari, poput dvaju nadvožnjaka, nekoliko rotora itd. Vi vidite da i sada nismo stali, praktično radi se i izvan sezone. Optički priključci se rade u Kućanima i Zbelavi. Razumijem očekivanja građana, ali nismo mogli brže jer nas je zaustavila procedura pregovora s operaterima. No, sada ćemo brže napredovati, to smo dužni i za građane i za gospodarstvo. Pogledajte samo koliko naših građana danas radi od kuće.

Uvijek ističete važnost ulaganja u školstvo.

Ja sam uvijek ponosan na ulaganja u školstvo, ne samo kad je riječ o građevinskim aktivnostima, u čemu smo učinili više nego u proteklih 10 godina, nego prije svega kad je riječ sada već o službenim podacima da za iznadstandardne projekte Varaždin izdvaja ponajviše u Hrvatskoj, primjerice u slobodne aktivnosti, natjecanja i financiranje produženog boravka. Obnovili smo sve vrtiće, ostaje nam još Koprivnička, moramo prvo sagraditi novi da bismo mogli premjestiti djecu iz starog objekta. Imamo najavu nekoliko novih poduzetničkih inicijativa u privatne vrtiće, primjerice u Hrašćici. Dogradili smo VI. osnovnu, izgradili dvoranu, sada se obnavljaju, i to ne samo energetski, II. i V. osnovna, očekuju nas još neke sitne rekonstrukcije. No, po pedagoškom standardu mi smo daleko iznad Hrvatske, na razini europskih zemalja sigurno.

Ulaganje u vatrogasnu opremu.

To vam je pokazatelj odgovornosti i ozbiljnosti mog načina upravljanja gradom. Od 2007. do 2010. smo opremili vatrogasce. Nakon što sam otišao, od 2011. do 2018. nije im nabavljeno ni dječje vozilo, ni tačke jedne! A pogledajte što se događa oko nas, u ovakvim okolnostima imati opremu, vozila i kvalitetno ljudstvo, što mi imamo, jedini je način zaštite građana. Država će kupiti još dva vozila, dobrovoljna i javna, zajedno ćemo nabaviti još jedno, i mi ćemo i u ovakvim vremenima opremiti vatrogasce. Ostaje nam još izgradnja novog Doma i to ćemo prijaviti na EU fondove.

Uskoro nas očekuje preseljenje Gradske knjižnice u nove prostore i završetak obnove sinagoge.

Napokon, naša je knjižnica bila prva u ovom dijelu Europe, nažalost, nije imala svoj vlastiti prostor. I ovdje smo doživljavali podmetanja i politikanstvo, međutim, ovime smo konačno pronašli trostruko veći prostor, ali i iskoristili zdanje u središtu grada koje je propadalo. Valja reći da to neće biti samo knjižnica nego i pravo malo multimedijsko središte. Obnovili smo i Kazalište, sada ide završna faza, i obnavljamo sinagogu. Obnovljen je, odnosno konačno predan mladima Dom mladih Pečetri u Preradovićevoj, očekuje nas zajedno s Kerekeš teatrom izgradnja nove polivalentne dvorane. O sportskim objektima ne treba ni govoriti, tu se puno učinilo.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je proračun za 2021. godinu, koji iznosi 475 milijuna kuna, s projekcijama za 2022. i 2023. godinu, na što biste posebno stavili naglasak?

Nakon godine rekordnih ulaganja, slijedi još više ulaganja i rješavanje svih sporova, što je jedino prihvatljivo i dugoročno stabilno za grad. Valja spomenuti posebno rekonstrukciju pothodnika u Miškininoj ulici u podvožnjak, izgradnju nekoliko novih rotora, sanaciju prometnica i parkirališta oko stambenih zgrada, konačnu izgradnju skloništa i prihvatilišta za životinje na Belim kipima, izgradnju podzemnih spremnika kako bi grad bio uredniji, kao i sortirnice, da bismo mogli postupno smanjiti cijenu, izgradnju novog vrtića vjerojatno pored postojećeg u Dravskoj, proširenje infrastrukture, izgradnju novih POS stanova itd. Zadržat ćemo i postojeću razinu financiranja školstva, kulture i sporta. Najvažnije je da nastavljamo s gospodarskim ulaganjima, Grad je prodao još nekoliko čestica i imamo investitore u informatičku industriju.

Vlada je odobrila Gradu zaduženje izdavanjem municipalnih obveznica od 67 milijuna kuna za projekte koje ste predložili. Kakva nas dinamika realizacije očekuje?

Oko ovoga bili smo izloženi bezumnom pritisku, lažima i obmanama kojima su se zatrpavali uredi u ministarstvima, sve je to djelo jedne poražene i izgubljene skupine koja nikako ne može prežaliti da više ne koristi gradski proračun kao bankomat. Međutim, Ministarstvo financija i Vlada RH svojom odlukom potvrdili su odluke našeg Vijeća. Grad nije prezadužen, Grad je u stanju otplaćivati sve financijske obveze koje ćemo preuzeti da se konačno maknemo s mrtve točke, odnosno gliba sudskih sporova.

Brezje i integralna nagodba.

Integralna nagodba je prema mišljenju odvjetnika najbolji način rješavanja svih sporova. Svi oni koji su nas nastojali spriječiti igraju opasnu i rizičnu igru jer mi znamo da su SDP i današnji Reformisti otvoreno govorili kako će izgubiti sporove, ali su ih ipak obijesno nastavljali i nisu plaćali ništa. Ja sam građanima već objasnio: mi bismo bale maknuli prije dvije godine da se to može bez rješavanja sudskih sporova ili bez jamstva da danas-sutra tužbe neće doći na naplatu. Međutim, što nam vrijedi ukloniti bale i izložiti se riziku da za 5 ili 10 godina naša djeca na vlasti budu morala plaćati ogromne odštete? Mi nismo avanturisti, mi smo odgovorna vlast koja mora riješiti istodobno oboje. Što se tiče Brezja, ono je danas već u izgradnji, preko EU novaca, i postat će najveća industrijska zona u ovom dijelu EU-a.

Godinu su obilježile i nesuglasice s varaždinskim županom Čačićem, što je posebno eskaliralo u vrijeme koronakrize zazivanjem strožih epidemioloških mjera.

Znate, ja bih sebe zapitao da se Čačić okomio samo na mene i da konstantno ne prosipa žuč na sve oko sebe, od epidemiologa preko ugostitelja, sportaša i liječnika do političara. Uopće se ne mislim baviti njime. Nisu se ostvarile sulude ideje policijskog sata, pa ni prijetnje da će zabraniti klizanje djeci. Od Čačića ionako gospodarstvo nema što očekivati, Županija niti jest niti bude ikada izdvojila novac za saniranje štete ili subvencije obrtnicima i poduzetnicima grada. To je žalosno. Kao što Čačić nikada neće nabaviti nijedno vozilo našim vatrogascima, premda su i županijske službe tamo smještene i vatrogasci rade po cijeloj Županiji. No, ono što je apsolutno ispod svake razine jest činjenica u kakvom je stanju Bolnica bila i prije koronavirusa, to da nemamo ni liječnika ni medicinskih sestara dovoljno i da smo imali proboj virusa na svim odjelima. To se nije smjelo dogoditi. Grad će i ove godine urediti četiri stana i dati ih liječnicima.

Što očekujete od lokalnih izbora i kako komentirate potencijalne protukandidate?

Ovi će izbori proći u sjeni koronakrize. Nije vrijeme za velika junačenja, niti za bijesne i mržnjom obojene političke nastupe. Nažalost, neki kandidati, stranke i skupine svoju nesposobnost liječe primitivizmom i bezobrazlukom. Nevjerojatno je da SDP i Reformisti nisu čak mogli ni glasati za pomoć Petrinji i odreći se naknada, to je sramotno.

Što se mene tiče, pred građanima će biti sve što je učinjeno u ove četiri godine. Varaždinci su pametni ljudi, oni znaju da smo učinili više nego u 10 godina prije, a da moji protukandidati nisu učinili ništa kad su mogli. Lokalna sredina nije borilačka arena za političke ideologije, nego za konkretne projekte. Mi smo ih osmislili i ostvarili, oni nisu nijedan.

U fokusu

Nazvao hitnu i lagao da je član obitelji jako bolestan, stigla mu optužnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hitna pomoć

Mladića se tereti za kazneno djelo lažne uzbune, a zbog toga je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo optužnicu.

– Optužnicom se okrivljenog 22-godišnjaka tereti da je 2. lipnja 2022. u mjestu kraj Čakovca, mobitelom nazvao zavod za hitnu medicinu i rekao kako je član njegove obitelji u jako lošem zdravstvenom stanju iako to uopće nije bila istina, nakon čega je liječnička ekipa zavoda za hitnu medicinu poduzela intervenciju i pristupila na dojavljeno mjesto događaja radi pružanja hitne medicinske pomoći – objašnjavaju u DORH-u.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin sufinancira troškove odvoza otpada, evo koji su uvjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv za dodjelu prava na sufinanciranje dijela iznosa cijene po računima za javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada.

Poziv se odnosi na troškove za razdoblje od lipnja do prosinca ove godine, a zahtjeve mogu podnijeti građani iz svih socijalno ugroženih skupina. Detalji poziva objavljeni su na gradskim mrežnim stranicama.

Prijava za potporu podnosi se na jedan od tri načina: ispunjavanjem online obrasca, pisanim putem (osobno ili putem pošte) na adresu: Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12, Varaždin, uz prilaganje potrebne dokumentacije, ili slanjem skeniranog zahtjeva s popratnom dokumentacijom na e-mail: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje