Povežite se s nama

Kultura

Intrigantan roman za mlade, ali i za one starije čitatelje!

Objavljeno:

- dana

KNJIŽEVNOST

Ines Hrain, najčitanija varaždinska spisateljica, uskoro će nedvojbeno steći još brojniju publiku. Naime, nakon tri romana namijenjena isključivo odraslima, upravo je objavila i svoj prvi roman za mlade, „Pusti otok“.

– Na pisanje me potaknuo moj sin Ivan, koji se vječito žalio da je školska lektira suhoparna i dosadna. Mladi žele pročitati nešto što nema petsto stranica, oni vole da je štivo napeto i suvremeno. Već sam pisala za mlade, a i u školi radim upravo s mladima. Pisala sam tekstove za dramsku grupu i smotru Lidrano, a napisala sam svojedobno i jedan dječji krimić koji mi je kompjuter „pojeo“. No, napisat ću ga ponovno, još zrelije, jer sad imam više iskustva – govori Ines Hrain.

Dvoje mladih

Roman je namijenjen starijim osnovcima i srednjoškolcima, svima koji se suočavaju s izazovima puberteta. Takvi su i glavni likovi, dvoje mladih na razdjelnici djetinjstva i zrelosti. Željko je mladić koji je dijelom još dječak, Emina je djevojčica koja već postaje djevojka. Na ljetovanje još odlaze s roditeljima, ali već izlaze navečer, pa i ljube, ili barem maštaju o tome.

– „Pusti otok“ pisan je mojim prepoznatljivim stilom, čitko i jezgrovito. Radnja je uzbudljiva, odvija se brzo, bez dosadnih opisa. Što se tiče sličnosti s mojim prethodnim romanima, i u ovome se pojavljuju žene, emancipirane i samosvjesne, ali i muškarci, stari i mladi. Likovi se ponovno temelje na stvarnim ljudima koje svakodnevno susrećem, pa su zbog toga životni. Roman je dijelom avanturistički i zaista mi ga je bilo uzbudljivo pisati – kaže autorica. A možemo potvrditi da ga je uzbudljivo i čitati!

Nema tabua

Kao i u svojim romanima za odrasle, i u „Pustom otoku“ autorica otvara neke teme koje se još doživljavaju kao – tabu: otvoreno govori o seksualnoj agresivnosti, hormonalnoj bujici mladih osoba, alkoholizmu… ali kroz to provodi i pedagošku notu. Nije lako odvagnuti te teme, da ih se autor dotakne, a da ne bude neukusan…
– Glavna junakinja susreće se s raznim vrstama ljudi i upada u različite životne situacije. Sve je to dio odrastanja i događa se našoj djeci svakodnevno. U romanu dotičem te teme, izvlačeći po(r)uku da su takva ponašanja štetna, dakle da je veći frajer onaj koji vjeruje u vlastite sposobnosti od onoga koji pluta u izmaglici alkohola ili promiskuiteta – veli Ines.

 

„Mladi žele pročitati nešto što nema petsto stranica“, veli Ines Hrain

Možemo potvrditi da je Ines Hrain uspjela ostvariti potrebnu ravnotežu ne samo na ovoj, osjetljivoj, nego i na drugim razinama teksta. Teme su predočene učinkovito, s velikim talentom da se ocrtaju želje, brige, ljubavi i strahovi današnje mladeži. Replike i unutarnji monolozi su uvjerljivi, autentično kolokvijalni, pripovijedanje tečno i precizno, a nije izostala ni nenametljiva odgojna nota.
Sunakladnici „Pustog otoka“ su Tiskara Tiva i autoričin vlastiti obrt, koji je nedavno osnovala i tako, zacijelo, postala prva varaždinska privatna nakladnica. Za kraj nekoliko riječi o tom nesvakidašnjem potezu:

– Vjerujem u vlastite snage i znam da nitko neće odraditi posao umjesto mene, počevši od samog pisanja pa do prodaje. Sada kad sam se osamostalila imam otvorene ruke da provedem svoje zamisli u djelo. Ne ovisim ni o kome i znam da će mi se trud vratiti. Mogu samostalno potpisivati ugovore s distributerima, tiskarama, knjižnicama i knjižarama, pojavljivati se na književnim sajmovima te se natjecati za potpore Ministarstva kulture, kakvu je dobio i rukopis „Otoka“. Sama mogu birati suradnike i odlučivati o načinu reklame i ponude knjige na tržište. Upravo sam krenula s reklamom i prodajom po hrvatskim knjižnicama i knjižarama, a nakon toga nadam se engleskom ili njemačkom prijevodu – zaključuje Ines Hrain.

Izvor:
Foto:

Kultura

Denis Peričić u Karlovcu primio svoju 111. književnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu na pjesnikov je rođendan, 21. ožujka,
održana svečana dodjela nagrada najboljima na drugom Natječaju „Na tragu pjesnika“,
posvećenom velikom hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, poginulom u Drugom
svjetskom ratu.

Natječaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Varaždinski književnik Denis Peričić dobio je drugu nagradu za pjesmu „Što je preostalo“.

Prema procjeni stručnog povjerenstva, u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i
Nataša Vojnović, prvu nagradu osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog, a treću Jelena Stanojčić
iz Zagreba.

Na prošlogodišnjem, prvom izdanju ovog natječaja, prvu nagradu osvojio je upravo – Denis
Peričić.

– Nakon prve i druge, volio bih iduće godine dobiti i treću nagradu! Pa da kompletiram te
svoje ‘male Gorane’… Naravno, šalim se, ali nimalo se ne šalim kad kažem da svaka nagrada
vezana uz Goranovo ime zauzima posebno mjesto u mom srcu. Organizatorima i stručnom
povjerenstvu upućujem svoju duboku zahvalnost na ovom priznanju – ističe Denis Peričić kojem je ovo već 111. književna nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

Nagrada Porin za zbor Chorus angelicus i Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Glazbena škola u Varaždinu/Facebook

Dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin održana je u subotu, 23. ožujka.

Dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna velikih, dobro poznatih i priznatih imena hrvatske glazbene scene, kao i onih koji „tek kreću“ na svoj glazbeni put. Crvenim tepihom prošetali su nominirani glazbenici zajedno s brojnim poznatim licima koja su se našla na ovogodišnjoj dodjeli u ulozi gostiju ili uručitelja najpoželjnije glazbene statue.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnjeg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika, a u ovoj karegoriji nagrade su otišle i u Varaždin.

Među dobitnicima je Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, Ivana Lazar, sopran; Tia Pikija, sopran; Sonja Runje, alt; Hugo Hymas, kontratenor; Franko Klisović, kontratenor; Emanuel Tomljenović, tenor; Grga Peroš, bariton; Krešimir Stražanac, bas; Zsolt Kalló; umjetnički voditelj; Capelle Savarie; dirigent: Anđelko Igrec, za skladbu „Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje