Povežite se s nama

Kultura

Intrigantan roman za mlade, ali i za one starije čitatelje!

Objavljeno:

- dana

KNJIŽEVNOST

Ines Hrain, najčitanija varaždinska spisateljica, uskoro će nedvojbeno steći još brojniju publiku. Naime, nakon tri romana namijenjena isključivo odraslima, upravo je objavila i svoj prvi roman za mlade, „Pusti otok“.

– Na pisanje me potaknuo moj sin Ivan, koji se vječito žalio da je školska lektira suhoparna i dosadna. Mladi žele pročitati nešto što nema petsto stranica, oni vole da je štivo napeto i suvremeno. Već sam pisala za mlade, a i u školi radim upravo s mladima. Pisala sam tekstove za dramsku grupu i smotru Lidrano, a napisala sam svojedobno i jedan dječji krimić koji mi je kompjuter „pojeo“. No, napisat ću ga ponovno, još zrelije, jer sad imam više iskustva – govori Ines Hrain.

Dvoje mladih

Roman je namijenjen starijim osnovcima i srednjoškolcima, svima koji se suočavaju s izazovima puberteta. Takvi su i glavni likovi, dvoje mladih na razdjelnici djetinjstva i zrelosti. Željko je mladić koji je dijelom još dječak, Emina je djevojčica koja već postaje djevojka. Na ljetovanje još odlaze s roditeljima, ali već izlaze navečer, pa i ljube, ili barem maštaju o tome.

– „Pusti otok“ pisan je mojim prepoznatljivim stilom, čitko i jezgrovito. Radnja je uzbudljiva, odvija se brzo, bez dosadnih opisa. Što se tiče sličnosti s mojim prethodnim romanima, i u ovome se pojavljuju žene, emancipirane i samosvjesne, ali i muškarci, stari i mladi. Likovi se ponovno temelje na stvarnim ljudima koje svakodnevno susrećem, pa su zbog toga životni. Roman je dijelom avanturistički i zaista mi ga je bilo uzbudljivo pisati – kaže autorica. A možemo potvrditi da ga je uzbudljivo i čitati!

Nema tabua

Kao i u svojim romanima za odrasle, i u „Pustom otoku“ autorica otvara neke teme koje se još doživljavaju kao – tabu: otvoreno govori o seksualnoj agresivnosti, hormonalnoj bujici mladih osoba, alkoholizmu… ali kroz to provodi i pedagošku notu. Nije lako odvagnuti te teme, da ih se autor dotakne, a da ne bude neukusan…
– Glavna junakinja susreće se s raznim vrstama ljudi i upada u različite životne situacije. Sve je to dio odrastanja i događa se našoj djeci svakodnevno. U romanu dotičem te teme, izvlačeći po(r)uku da su takva ponašanja štetna, dakle da je veći frajer onaj koji vjeruje u vlastite sposobnosti od onoga koji pluta u izmaglici alkohola ili promiskuiteta – veli Ines.

 

„Mladi žele pročitati nešto što nema petsto stranica“, veli Ines Hrain

Možemo potvrditi da je Ines Hrain uspjela ostvariti potrebnu ravnotežu ne samo na ovoj, osjetljivoj, nego i na drugim razinama teksta. Teme su predočene učinkovito, s velikim talentom da se ocrtaju želje, brige, ljubavi i strahovi današnje mladeži. Replike i unutarnji monolozi su uvjerljivi, autentično kolokvijalni, pripovijedanje tečno i precizno, a nije izostala ni nenametljiva odgojna nota.
Sunakladnici „Pustog otoka“ su Tiskara Tiva i autoričin vlastiti obrt, koji je nedavno osnovala i tako, zacijelo, postala prva varaždinska privatna nakladnica. Za kraj nekoliko riječi o tom nesvakidašnjem potezu:

– Vjerujem u vlastite snage i znam da nitko neće odraditi posao umjesto mene, počevši od samog pisanja pa do prodaje. Sada kad sam se osamostalila imam otvorene ruke da provedem svoje zamisli u djelo. Ne ovisim ni o kome i znam da će mi se trud vratiti. Mogu samostalno potpisivati ugovore s distributerima, tiskarama, knjižnicama i knjižarama, pojavljivati se na književnim sajmovima te se natjecati za potpore Ministarstva kulture, kakvu je dobio i rukopis „Otoka“. Sama mogu birati suradnike i odlučivati o načinu reklame i ponude knjige na tržište. Upravo sam krenula s reklamom i prodajom po hrvatskim knjižnicama i knjižarama, a nakon toga nadam se engleskom ili njemačkom prijevodu – zaključuje Ines Hrain.

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje