Ljuboslav Ljubo Kuntarić bio je proslavljeni hrvatski glazbenik, skladatelj, inženjer hidrogradnje, dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Rođen je 20. lipnja 1925. godine u Čakovcu, gdje je i započeo svoje glazbeno školovanje.

Djelatnice Muzeja Međimurja, ravnateljica Maša Hrustek Sobočan i kustosica Muzeja Tajana Vidović, u petak, 26. srpnja, otputovale su u Volosko kod Opatije na dogovoreno preuzimanje još jednoga dijela ostavštine poznatoga skladatelja Ljuboslava Kuntarića. Rođeni Čakovčanin (20. lipnja 1925. – 4. listopada 2016.), osim što je bio istaknuti majstor skladanja, bio je i vrstan inženjer hidrogradnje, zbog čega je kao ličnost vjerojatno još zanimljiviji. U dogovoru s kćerju Ljube Kuntarića, Đurđicom Eržišnik, djelatnice Muzeja preuzele su originalne notne zapise, priznanja, plakete, medalje, obiteljske fotografije te druge osobne predmete. Preuzetu građu kustosica će temeljito popisati, pregledati, fotografirati i kataloški obraditi kao muzejski predmet.

Tematska izložba

Osnivanje Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić odražava skupljačku politiku Muzeja koja nalaže da se čuvaju i prezentiraju predmeti vezani uz zaslužne Međimurce

Preuzimanje građe poklopilo se sa svečanim otvorenjem novoimenovane ulice u Voloskom, koja odsad nosi ime “Stubište Ljube Kuntarića”. Iako je većinu života proveo u Voloskom, Međimurje je oduvijek zauzimalo posebno mjesto u Kuntarićevu životu. Muzej Međimurja nesumnjivo je svjestan svoga bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa i što ono predstavlja za nacionalnu glazbenu povijest. Kustosi Muzeja vrijedno rade na istraživanju i pripremi prezentacije života Ljube Kuntarića. Još u srpnju 2017. godine preuzet je prvi dio ostavštine čakovečkog skladatelja. Tada se, temeljem poklonjene građe, osnovala nova Memorijalna zbirka Kulturno-povijesnog odjela Muzeja pod nazivom “Memorijalna zbirka Ljubo Kuntarić”.

Autor je mnogih evergrina čije su originalne melodije te obrade i danas aktualne na glazbenoj sceni

U sklopu Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2019. godinu, Muzeju Međimurja odobren je projekt pod nazivom “Digitalizacija i prezentacija Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić” pri Ministarstvu kulture RH. U tijeku su digitalizacija ostavštine te izrada virtualne izložbe koja će biti temelj i uvertira u nadolazeću tematsku izložbu o životu čakovečkog skladatelja u 2020. godini. Temeljni cilj digitalizacije je zaštita dokumentacijske građe kao što su skladateljevi originalni notni zapisi i partiture, svesci, plakati, stare fotografije te osobni predmeti. Digitaliziranom replikom sačuvala bi se originalna građa od fizičkog korištenja i propadanja. Javno predstavljanje kompozitorova opusa i života putem tematske izložbe organizira se u listopadu iduće godine u Muzeju Međimurja, povodom njegova 95. rođendana.

O Ljubi Kuntariću

Ljuboslav Ljubo Kuntarić bio je proslavljeni hrvatski glazbenik, skladatelj, inženjer hidrogradnje, dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Rođen je 20. lipnja 1925. godine u Čakovcu, gdje je i započeo svoje glazbeno školovanje koje je nastavio u Varaždinu i Požegi, a završio u Zagrebu. Kao inženjer hidrogradnje Ljubo Kuntarić postigao je zavidne rezultate u plodnoj karijeri te je zaslužan za ubrzani razvoj turizma u sjevernom primorju i Istri od početka pedesetih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme seli u Volosko kraj Opatije gdje je živio do svoje smrti 2016. godine. Iako je po struci bio hidroinženjer, njegova najveća ljubav ipak je bila glazba.

Autor je mnogih evergrina čije su originalne melodije te obrade i danas aktualne na glazbenoj sceni. Na prvom Zagrebačkom festivalu 1953. godine pobijedio je sa skladbom ”Ta tvoja ruka mala” u interpretaciji Ive Robića. Od ostalih melodija zabavne glazbe ističu se “Ako nećeš da te ljubim”, “Nina”, “Opatijo divna”, “Autobus Calypso”, “U nedilju Ane”, “Bez jedra i vjetra”, “Barba Frane” u vokalnim izvedbama popularnih pjevača poput Beti Jurković, Tonija Kljakovića, Marka Novosela, Gabi Novak, Vice Vukova te drugih. Bio je inicijator mnogobrojnih festivala zabavne glazbe i jedan je od osnivača najpopularnijeg kvarnerskog festivala, MIK-a (“Melodije Istre i Kvarnera”), na kojem su spomenute melodije izvedene. Kako je riječ o autoru koji je živio u recentno doba, možemo reći da su mnoge živuće generacije odrasle uz njegovo stvaralaštvo. Skladateljev opus sadrži partiture razne tematike: od skladbi za djecu, klapskih, zborskih i koncertnih pjesmi, preko scenske i filmske glazbe, duhovne glazbe do popularnih zabavnih melodija, uz instrumentalnu pratnju ili pratnju vokala. Napisao je više od 2000 zabavnih melodija s 45 festivalskih nagrada, više od 150 dječjih pjesama, više od 650 sakralnih i 170 klapskih skladbi te 20-ak scenskih djela. Prema količini građe koja se nalazi u muzejskom fundusu, radi se o zavidnom broju notnih zapisa koje je skladao do zadnjeg dana, do 92. godine života.

Odraz kulture

Pribavljanje donacije i osnivanje Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić odražava skupljačku politiku Muzeja Međimurja Čakovec koja nalaže da se sabiru, čuvaju, istražuju i prezentiraju predmeti vezani uz zaslužne i poznate Čakovčance i Međimurce. Muzej Međimurja bogatiji je za još jednu memorijalnu zbirku međimurske ličnosti čiji je opus odraz kulturne baštine.

Komentari

Komentara