Povežite se s nama

Međimurje

SVAKA ČAST Ira Branilović iz Plešivice pronašla 2000 kuna, i brzo ih vratila pravome vlasniku!

Objavljeno:

- dana

Prvoga dana ovog mjeseca Ira Branilović iz Plešivice  pronašla je omotnicu u kojoj su bile 2000 kuna.

Poštena 39-godišnjakinja nije čekala ni trenutka, već se pobrinula da se novac vrati u ruke vlasnika, mladića iz Vratišinca.

Ira je tražila parkirno mjesto blizu centra Čakovca kad je stala na mjesto na kojem je mladiću ispao novac.

– U Čakovec sam toga ponedjeljka došla na misu u crkvu svetog Nikole. Odlučila sam parkirati nešto bliže centru, stoga sam jedno vrijeme kružila po gradu i pronašla parkirno mjesto na Trgu Eugena Kvaternika. Zanimljivo je da sam se u tom trenutku predomislila i odlučila stati nekoliko mjesta dalje vozeći prema Raiffeisen banci ne sluteći što me čeka”, ispričala je za eMedjimurje.

Tijekom izlaska iz automobila ugledala je kuvertu s tragovima guma iz koje je virilo, kako kaže, nešto šareno. Bilo joj je jasno što je to.

– Zaključila sam da se ne radi o maloj svoti. Prva reakcija bila je ta da sam pogledom pratila ljude po ulici s nadom da ću vidjeti osobu čiji govor tijela bi govorio da je nešto izgubila, no ništa od toga. Nalazila sam se u blizini banke, pa sam pomislila da bi oni mogli znati o čemu se radi, ali ni tamo nisam dobila informacije”, rekla je.

Pronalazak novca prijavila je Policijskoj upravi međimurskoj, koja je brzo našla vlasnika s kojim se Ira sastala dan kasnije.

– Dočekali su me mladić i njegova majka. Oboje su odmah stali zahvaljivati. Zaista je sreća što omotnicu nije pronašao netko tko bi možda zloupotrijebio novac jer je izgubljen oko podneva, a pronašla sam ga tek u 18 sati. Za vrijeme kad sam razmišljala kako i gdje objaviti da sam pronašla novac, moram priznati, nije mi bilo svejedno imati tuđi novac u kući. Sudeći po brzim rezultatima nakon što sam obavijestila policiju, preporučujem svima koji se nađu u ovoj situaciji da ih odmah kontaktiraju jer stvarno znaju obavljati svoj posao. Neopisivo mi je drago sad kad znam da je novac u pravim rukama – rekla je.

Najprije je odbila novac jer misli da bi mnogi postupili poput nje, no mladić i njegova majka inzistirali su na tome da prihvati njihov znak zahvalnosti.

Međimurje

Grad Čakovec svoj rast i razvoj želi temeljiti na obnovljivim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec bio je domaćin edukativnog predavanja u okviru druge turneje pod nazivom „Dobra energija“ koju organizira i provodi Zelena energetska zadruga (ZEZ). Zadruga svoje aktivnosti provodi s ciljem edukacije građana o prednostima korištenja sunčeve energije te načinima i uvjetima ugradnje kućnih solarnih elektrana.

Edukacija o ugradnji kućnih solarnih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je u utorak, 19. listopada, u čakovečkoj zgradi Scheier pod vodstvom Maje Katić. Građanima se putem edukativnih prezentacija želi pomoći u realizaciji njihovih projekata na način koji će za njih biti maksimalno isplativ. Kampanja ZEZ-a je lokalno fokusirana da bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.

Uoči čakovečke radionice, gradonačelnica Ljerka Cividini održala je radni sastanak s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem, voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom i tehničkom stručnjakinjom Majom Katić da bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

– Sve što je povezano s obnovljivim izvorima energije, odnosno zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Rukovodimo se Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. koja usmjerava prema smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, sigurnosti opskrbe i razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje „Dobra energija“ potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju čak 196 novih slučajeva zaraze koronom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 440 uzoraka, od čega su evidentirana 192 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 43,6% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 27. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 43 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 635.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 73.842 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 40 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 4 osobe, otpuštene su 2 osobe, 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenog od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenog od 12 do 17 sati te 23. studenog od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. studenoga, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u covid ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenog 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje