Povežite se s nama

U fokusu

“Išao sam po pecivo, upućujem iskrenu ispriku”

Objavljeno:

- dana

Čitatelj snimao gradonačelnika i vikao mu s balkona u POS naselju

U vrijeme kada je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš vozio službeni Audi ulovljen je u prekršaju. Sa svog prozora u POS naselju čitatelj (želi ostati anoniman) snimio je prvog čovjeka grada kako parkira auto na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom. Da nije riječ o fotomontaži, priznaje i sam gradonačelnik te se prisjeća kako mu je paparazzi iz POS-a mahao s balkona

– Na fotografijama se nalazi događaj koji je snimljen u jesen prošle godine, i nije mi jasno zbog čega se čekalo do sada s njihovim objavljivanjem. Činjenica je da sam ostavio vozilo minutu-dvije na mjestu predviđenom za parkiranje invalidnih osoba u POS naselju. U tom naselju nalazi se velik broj parkirnih mjesta za invalide koja su obično prazna. U trenutku kada sam ostavio vozilo, skočivši u obližnju trgovinu po pecivo, ispred trgovine nalazilo se još 7 slobodnih parkirnih mjesta za invalidne osobe. Kako sam znao da ću se u trgovini zadržati minutu dvije, ostavio sam vozilo nakratko na tom mjestu. Time ni na koji način nisam naštetio ni jednom invalidu. Ukoliko sam svojim činom bilo koga uvrijedio, upućujem iskrenu ispriku – objašnjava Habuš.

Odmah sam maknuo auto

Dodaje, čim mu je stanar viknuo s balkona da ga upozori na prekršaj odmah je maknuo auto uz ispriku. – Od tada više ni jednom nisam parkirao na mjestu za invalide, što uostalom nije bila moja praksa ni prije spornog događaja. Za svoje prometne prekršaje spreman sam osobno odgovarati, što sam uostalo već i dokazao – nastavlja gradonačelnik.
Smatra da se nešto drugo krije iza objavljivanja fotografija njegova prometnog prekršaja.
– Ono što neću dozvoliti, je korištenje istih u dnevno-političke svrhe i miješanje sa temama i postupcima koji nemaju nikakve veze s prometnim temama. Čini mi se da je objavljivanje tek sada tih fotografija u Regionalnom tjedniku upravo na tom tragu – zaključuje.

Sve piše na tabli

Osobama s invaliditetom često netko uzme parkirno mjesto. – Ne bih ništa komentirao. Sve piše na tabli – rekao nam je član varaždinskog Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, student Alen Ilić pokazujući na natpis “Ako ste uzeli moje mjesto, hoćete li uzeti moju invalidnost”.

Kazna je 800 kuna
Da je čitatelj iz POS-a odlučio pod imenom i prezimenom policiji prijaviti gradonačelnika, Habuš bi mogao ostati kraći za 800 kuna. – Nemamo praksu postupati po fotografijama, ali ako osoba s imenom i prezimenom dostavi fotografiji na kojima se jasno vidi datum, mjesto te vrijeme prekršaja može se izdati prekršajni nalog. Kazna za parkiranje na mjestu osoba s invaliditetom je najviša što se tiče prekršaja za parkiranje – 700 kuna, a 100 kuna je prekršajni nalog – objasnio nam je voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Danijel Posavec. Kaže, policija je ta koja dijeli kazne, ali za to su zaduženi i prometni redari Grada Varaždina. Inače, na mjesta za osobe s invaliditetom smiju se parkirati samo osobe s invaliditetom ukoliko su one vozači ili ukoliko su u auto. Također trebaju imati znak o pristupačnosti u lijevom kutu vozila koji izdaje Ured državne uprave, a prema pravilniku on se izdaje osobama sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobama koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto.

 

Izvor:
Foto: Čitatelj

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje