Povežite se s nama

Novosti

Ishod 125 milijuna „teškog“ spora ovisi (i) o površnom i pristranom vještačenju?!

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin tuži Varkom i Održivi razvoj

Na čak 125 milijuna kuna podignuta je vrijednost spora za utvrđivanje ništetnosti ugovora o interventnom zbrinjavanju varaždinskog baliranog otpada sklopljenog u prosincu 2008. godine u vrijeme gradonačelnika Ivana Čehoka, odnosno naknadu štete zbog nepoštovanja tog ugovora.

Na varaždinskom Trgovačkom sudu u utorak su se našli, s jedne strane, opunomoćenici Grada Varaždina na čelu s odvjetnikom Marijanom Petrićem, a druge strane opunomoćenici tvrtke Održivi razvoj (bivši T7 VIS) na čelu s odvjetnicom Majom Špoljarić te ispred Varkoma odvjetnik Renatko Keretić, koji je zamijenio ranijeg opunomoćenika Tomislava Jonjića.

Ta zamjena posljedica je obrata u stavu Varkoma koji je odraz promjene čelnog čovjeka komunalne tvrtke: dok je za vrijeme direktora Tomislava Kezelja zagrebački odvjetnik predlagao odbacivanje tužbe Grada Varaždina kao nedopuštene, njegov nasljednik je djelomično priznao tužbeni zahtjev.

To je odmah izazvalo reakciju opunomoćenika Održivog razvoja koji su ustvrdili da je „ovakvo priznanje tužbenog zahtjeva nedopušteno jer su tuženici jedinstveni i ovisni suparničari“.

Nije bilo razloga za žurnost?

Sudac Radovan Raduka već je ranije zaključio da se kod utvrđivanja ništetnosti ugovora uglavnom radi o pravnim pitanjima, izuzev što se tiče pitanja jesu li ispunjene pretpostavke za primjenu članka 5. Zakona o javnoj nabavi, odnosno je li javna nabava bila adekvatna žurnom sprečavanju nastale štete.

Upravo zbog potonjeg odlučio je da se provede vještačenje koje je proveo vještak Ratko Đorđević, vlasnik tvrtke Dvokut Ecro, koja je u Varaždinu istraživala kvalitetu zraka.

Đorđević je zaključio da u Brezju nije bilo razloga za žurno postupanje, a da mehaničko-biološka obrada otpada ne rješava otpad u cijelosti niti je žurni postupak.

– Dio otpada ide na odlagališta, 20 do 40 posto, dakle nije društveno koristan proizvod – ustvrdio je Đorđević.

Dok na njegovo vještačenje i stav punomoćnici Grada Varaždina i Varkoma nisu imali nikakvih primjedbi, punomoćnici Održivog razvoja najprije su tražili njegovo izuzeće, a kada tome nije udovoljeno, Đorđeviću su tijekom izvođenja dokaza gotovo četiri sata postavljali upite u vezi njegovog nalaza koji su doveli u pitanje vještakovu nepristranost i stručnost, odnosno otvorili dvojbu oko kvalitete i ozbiljnosti njegovog pristupa problematici.

Jednogodišnja i dvogodišnja folija

Đorđevićeva nepristranost najviše je poljuljana time što nije znao objasniti, odnosno potkrijepiti tvrdnje kako je došao do stručnog mišljenja austrijskog vještaka kojeg je koristio kod svog vještačenja. Naime, spis je od Trgovačkog suda preuzeo u travnju prošle godine, dok je stručno mišljenje predano mjesec dana kasnije. Čuvši to, Đorđević je ustvrdio da ga je naknadno dobio poštom od suda, ali je sudac rekao da je provjerom utvrđeno kako mu nalaz nije poslan.

– Očigledno je vještak s nekim drugim kontaktirao, što ukazuje na njegovu pristranost – ustvrdila je opunomoćenica Održivog razvoja napominjući da je nalaz austrijskog vještaka dio kaznenog postupka, dok se punomoćnik Grada Varaždina usprotivio navodima o Đorđevićevoj pristranosti navodeći da stručno mišljenje ide u prilog tuženiku.

Govoreći o balama koje su odložene u Brezju, Đorđević je ustvrdio da su u lošem stanju one iz 2005., kao i da su prve bale omotane folijom koje imaju jednogodišnju, slabiju zaštitu od UV zračenja, dok je kasnije korištena folija s dvogodišnjom zaštitom.

Priznao je da odvodnja oborinskih voda nije uopće riješena, kao i da nije detaljnije istraživao situaciju u Brezju, ali vjeruje da je većina bala na zemlji.

– Nisam smatrao to potrebnim napisati u svom stručnom nalazu, ali sam to akceptirao kod zaključka – rekao je Đorđević odgovarajući da upit zašto sve što je vidio nije i napisao.

Podaci s aerodroma Peso i Maribora

Vještak nije znao objasniti zašto je kod izračuna procjednih voda uzeo da je oštećeno baš 100 kvadrata bala, kao ni u koliko su razina posložene, dok je razinu prvih aktivnih voda ispod odlagališta procijenio na dva do tri metra, a u studiji IPZ-a navodi se od pola do metra.   

– Kod izračuna procjene voda na odlagalištu, podatke o vremenu, odnosno temperaturi i oborinama, uzeo sam s aerodroma Pleso i Maribor jer iz Varaždina nisu sređeni podaci – rekao je Đorđević odgovarajući na upit o izvoru podataka, iako svjestan da je Brezje naplavno područje, što nije slučaj kod spomenutih aerodroma.

Naglasio je da je po njemu mala vjerojatnost da bi procjedne vode iz Brezja mogle ugroziti vodocrpilište Bartolovec, ali i priznao da je koncentracija pojedinih tvari u uzorcima vode u Brezju i desetak puta veća od dopuštene.

– Zašto su predložene dodatne mjere zaštite odlagališta ako nema negativnog utjecaja na okoliš? Je li odlagalište u Brezju 2008. godine imalo sve potrebne dozvole? Je li bilo legalno? Ako je nešto ilegalno, znači li to i da je žurno – upitala je punomoćnica vještaka, na što je punomoćnik Grada Varaždina prigovorio kako se radi o pravnom pitanju.
 

Odvjetnicima po 100.000 kuna

S obzirom na veliku vrijednost spora, punomoćnicima svih strana pripada nagrada od 100 tisuća kuna po svakom ročištu, što znači da je njihov ukupan trošak 400 tisuća kuna s PDV-om. Međutim, to pitanje nije ključno u ovom postupku, već hoće li i u kojoj mjeri na njegov ishod utjecati kontradiktorne, površne i proizvoljne (pro)ocjene vještaka koji nije ostavio ni dojam nepristrane osobe.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje