Povežite se s nama

Međimurje

Iskoristite svaku priliku za kretanje i umjesto dizala odaberite stepenice

Objavljeno:

- dana

SAVJETUJEMO

Umjesto dizalom, uspnite se na kat stepenicama – pozivaju djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije koji s partnerima u srijedu, 26. travnja, obilježavaju treći po redu Europski dan bez dizala.

Na stranicama zavoda možete pogledati video koji prikazuje prošlogodišnju akciju, a ove godine možete se priključiti događanju koje od 9 do 11 sati organizira Zavod u suradnji sa Srednjom školom Čakovec, Županijskom bolnicom Čakovec, Trgovačkim društvom Međimurka d.d. Čakovec i Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. Dan bez dizala je pan-europska inicijativa koju je u sklopu NowWeMOVE kampanje pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu. Njezin je cilj potaknuti ljude da iskoriste svaku priliku za tjelesnu aktivnost te da hodaju stepenicama umjesto da koriste dizala ili pokretne stepenice, ističu u Zavodu uz napomenu da se pritom poštivaju potrebe osoba s invaliditetom i svih koji imaju ograničenja zbog bolesti. Ovaj se dan obilježava diljem Europe u brojnim javnim prostorima od škola do trgovačkih centara i to na način da će se zatvoriti neka dizala ili će se uz dizala postaviti i dijeliti promotivni materijali, uz poziv svima da u vrijeme akcije umjesto dizala koriste stepenice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje