Povežite se s nama

U fokusu

Isplate po stavkama i poimence za svakog člana uprave

Objavljeno:

- dana

Welsh Water objavljuje detaljne podatke o primanjima, iznosima redovne plaće i povlasticama

Građani imaju pravo znati sve o poslovanju komunalne tvrtke, naglašava čelnik laburista Varaždinske županije Siniša Miličić i da bi to potkrijepio navodi primjer iz Ujedinjenog Kraljevstva, kolijevke neoliberalnog kapitalizma.

 Riječ je o poduzeću za opskrbu vodom te odvodnju, pročišćavanje i zbrinjavanje otpadnih voda Welsh Water koje je osnovano 2001. godine izdvajanjem iz društva Western Power Distribution. Djeluje na području Welsa i dijelu Engleske gdje opskrbljuje pitkom vodom više 1,3 milijuna kućanstava i 110 tisuća poslovnih korisnika. Dnevno isporuči 828 milijuna litara vode kroz mrežu od 27.000 km vodovoda i 532 crpne stanice, a upravlja kanalizacijskom mrežom dužom od 18.000 kilometara i više od 800 pročistača.
– Iako je registrirano u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, djeluje kao neprofitno poduzeće koje svu dobit reinvestira u razvoj te tako izravno doprinosi kvaliteti i povoljnijoj cijeni usluge – upozorava Miličić.
Tvrtku Welsh Water, koja ima više od dvije tisuće radnika, vodi Uprava s tri izvršna direktora i sedam vanjskih članova, a njihov rad nadgledaju čak četiri nadzorna odbora s ukupno 57 članova.
– Odbori su nadležni za nadgledanje usklađenosti s propisima i očuvanja okoliša, internu reviziju, nadzor nad radom izvršnih direktora i članova uprave te za izbor i imenovanja. Iako članovi nadzornih odbora obavljaju važnu ulogu, nemaju pravo na novčanu naknadu za svoj rad niti na posebne pogodnosti osim pokrivanja stvarno nastalih troškova. Biti članom nadzornog odbora predstavlja čast te doprinosi ugledu pojedinca u društvu – naglašava Miličić.
Članovi odbora, kako dodaje, biraju se iz redova raznih zainteresiranih strana od potrošača, obrazovnih ustanova, stručnjaka iz područja djelatnosti, do udruga građana i predstavnika lokalne samouprave. Na internetskim stranicama objavljene su fotografije i kratki životopisi svih članova uprave i nadzornih odbora.
– Podaci o poslovanju također se redovno objavljuju na internetskim stranicama, i to na engleskom i velškom jeziku. Za razliku od hrvatske prakse, financijska izvješća prikazuju i detaljne podatke o primanjima članova uprave, iznosima redovne godišnje plaće i povlasticama kao što su dodatno zdravstveno i mirovinsko osiguranje, police životnog osiguranja te nagradama ovisnim o uspješnosti poslovanja. Trojica izvršnih direktora, primjerice, imaju godišnja primanja u iznosima od 410, 430 i 546 tisuća funti dok vanjski članovi primaju oko 55.000 funti godišnje – navodi.
Primanja su, kako naglašava, objavljena u godišnjem izvješću u tablicama, po stavkama, poimence za svakog člana uprave. Potrošači se u svako doba mogu izravno obratiti službi za korisnike s pitanjem koje se odnosi na račun, kvalitetu vode, a mogu prijaviti kvar ili dobiti savjet kako smanjiti potrošnju i uštedjeti na računu. Tvrtka ima i zaseban odjel za komuniciranje s javnošću tako da novinari u svakom trenutku mogu postaviti bilo koji upit, nešto što se u Hrvatskoj rijetko susreće.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zbog ptičje gripe sva perad mora biti u zatvorenim nastambama u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 5. prosinca, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021).

Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

– U cijeloj Republici Hrvatskoj osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu – ističu iz Ministarstva.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

U Varaždinskoj županiji potvrđena ptičja gripa

Također, iz Ministarstva mole punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica. U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Varaždin slavi Dan grada, na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade i priznanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom blagdana sv. Nikole u varaždinskom HNK u ponedjeljak, 6. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Sve su pozdravili predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj koji su uručili nagrade i plakete Grada Varaždina.

Dodijeljene su četiri nagrade za životno djelo. Stjepanu Čuseku, dr. med. za postignute rezultate na unaprjeđenju zdravstva te dugogodišnji predani rad u varaždinskoj općoj bolnici na području hitne medicine. Slavenki Majski Cesarec, dr. med. za dugogodišnji i predani rad u promicanju zdravlja te za rezultate od posebnog značaja za unaprjeđenje zdravstva, posebno medicine rada. Nenadu Opačiću za djela od posebnog značaja za unaprjeđenje likovnih umjetnosti i kulture te promicanje vrijednosti grada Varaždina te Ivanu Rukljiću za osobit doprinos u oslobađanju grada Varaždina, promicanje ugleda grada Varaždina te omogućavanje uspostave suvereniteta i izgradnju demokracije u Republici Hrvatskoj.

Nagrade Grada Varaždina otišle su u ruke Aleksandri Saši Božović za najviše zasluge u promicanju znanosti te iznimne rezultate na području matematike, Goranu Mihaliću, posthumno, za izniman doprinos u obrani suvereniteta i stvaranje Republike Hrvatske, očuvanje istine o Domovinskom ratu i doprinos ugledu grada Varaždina te Ireni Vrdoljak, dugogodišnjoj predsjednici Društva multiple skleroze Varaždinske županije za predani rad, humanitarno djelovanje te skrb za osobe oboljele od multiple skleroze i osobe s invaliditetom.

Plaketa Grada Varaždina dodijeljene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec za dugogodišnji doprinos zaštiti ljudi i imovine te promicanje plemenitih ideja na kojima počiva dobrovoljno vatrogastvo, Srebrenki Golubić za 40 godina kontinuiranog uspješnog poslovanja te promicanje obrtništva grada Varaždina, Klubu podvodnih aktivnosti “Drava” Varaždin za 40 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta, posebno ronilačkih aktivnosti, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin za 90. godina neprekidnog djelovanja u kulturnom životu Grada te Nogometnom klubu Sloboda Varaždin za 90 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta.

Medalja Grada Varaždina otišle su u ruke Sofiji Cingula i Darku Rušecu za ostvarenje iznimno uspješnog projekta očuvanja glazbene ostavštine kompozitora Ivana Padovca, unapređenje glazbene umjetnosti i promociju ugleda grada Varaždina, Udruzi specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin za sveukupni izniman doprinos oslobađanju grada Varaždina, obrani Republike Hrvatske te očuvanje istine o Domovinskom ratu, Marijanu Husaku za dugogodišnji predani rad u Gimnaziji Varaždin i uzorne uspjehe u prosvjeti od interesa za Grad Varaždin i šire, Tomislavu Cvetku za dugogodišnji rad i doprinos razvoju gospodarstva i poduzetništva te Rudolfu Kišičeku za izniman doprinos gospodarstvu grada Varaždina koje se ogleda u stvaranju regionalnog trgovačkog lanca, stvaranju novih radnih mjesta i promicanje poduzetništva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje