Povežite se s nama

U fokusu

Isplatilo mu se magistrirati: Radeliću u 3,5 godine u džep oko 85.000 kuna

Objavljeno:

- dana

ODLUKA

Bruto plaća varaždinskog dogradonačelnika Vjerana Radelića je od studenoga 2011. do lipnja 2014. godine iznosila 25.911 kuna bruto, a nakon toga 23.320 kuna bruto, budući da su plaće svih zaposlenih u gradskoj upravi tada smanjene za 10 posto. 

No taj iznos je prošli mjesec opet smanjen: od ovoga mjeseca Radelić će primati dodatnih 8 posto manje, jer mu je ukinut dodatak na plaću na temelju magisterija!

Dodaci – nedopušteni

Iako se Ministarstvo uprave još lani u kolovozu jasno očitovalo da lokalni dužnosnici nemaju pravo na bilo kakve dodatke plaću, osim na radni staž, Radeliću je dodatak na magisterij ukinut tek prošli mjesec. U Grad Varaždin tada je stiglo mišljenje Ministarstva uprave, u kojem su im ponovili da se plaća lokalnih dužnosnika može povećati isključivo 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, ukupno najviše za 20 posto, dok pravo na nikakve druge dodatke nemaju, počevši od „cipelarine“ i božićnice pa do regresa i dodataka na plaću na temelju znanstvenog stupnja obrazovanja.

Radeliću je samo na temelju dodatka na magisterij u 3,5 godine, koliko obnaša dužnost dogradonačelnika, iz gradskog proračuna isplaćeno oko 85.000 kuna. Gradonačelnik Goran Habuš je rujnu prošle godine, nedugo nakon što smo objavili tekst o spornom dodatku na magisterij, izjavio da bi na Radelićevom mjestu sve vratio, i to s kamatama. Je li i Radelić na to spreman?

 

Ministarstvo uprave je zaprijetilo nadzorom ako se ne izmjeni sporna Odluka o plaći 

– Hoćete li to pitati i Čehoka koji je godinama dobivao dodatak na stupanj obrazovanja? – uzvratio je Radelić u četvrtak protupitanjem.
Odgovorio nije, ali je otvorio zanimljivu temu. Naime, doktor znanosti Ivan Čehok je dužnost gradonačelnika obnašao do sredine 2011. godine. – Primao sam plaću kao saborski zastupnik, a iz gradskog proračuna mi nije isplaćivan nikakav dodatak na doktorat – iznenađen je bio bivši gradonačelnik.
No da je i primao dodatak, bilo bi to u skladu sa stavom Ministarstva uprave iz rujna 2010. Da je njihov stav tada bio drugačiji, potvrđuju i u Ministarstvu. Bilo je to svega nekoliko mjeseci nakon donošenja Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Odluka i nadzor

Međutim, od 2011., dakle od godine kada je Radelić stigao u Gradsku vijećnicu, Ministarstvo je sve dodatke – osim onog na godine staža – prestalo tolerirati. – Ministarstvo uprave je od 2011. zauzimalo drugačiji stav, u skladu s kojim je i postupalo – da obavljanje dužnosti općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i njihovog zamjenika nije rad na službeničkom radnom mjestu, niti se može izjednačiti po bilo kojoj osnovi, pa ni u pogledu prava koja uživaju – odgovorili su nam iz Ministarstva. 

 

Zašto su u Gradu čekali devet mjeseci da Radeliću ukinu dodatak od 8 posto?

Unatoč tome, varaždinskom Gradskom vijeću je početkom 2012. bio upućen prijedlog Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika. Odluka je usvojena i njome je dogradonačelniku omogućeno da prima dodatak na magisterij. Iako bi se moglo posumnjati da se Radeliću možda i nije slučajno omogućio dodatak na magisterij, pročelnica za poslove gradonačelnika Branka Matavulj to demantira. – Odluka je 2012. godine, sukladno propisanoj proceduri, bila na nadzoru te nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. Sada pak postupamo sukladno mišljenju koje smo dobili iz Ministarstva – rekla je prošli tjedan.

Već bi ovog petka na sjednici Gradskog vijeća sporna Odluka trebala biti promijenjena i usklađena s mišljenjem Ministarstva. A iz Ministarstva ističu da su sve jedinice lokalne samouprave dužne uskladiti svoje akte i urediti prava načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, u skladu s presudom Visokog upravnog suda. – Zbog dosad iskazanih oprečnih stavova samog Ministarstva uprave u prethodnom razdoblju, izvršit će se nadzor svih odluka kojima su propisana prava lokalnih dužnosnika – najavili su.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje