Povežite se s nama

Međimurje

Isprepleteni duh ruralnog Međimurja i velegrada oduševio zahtjevnu zagrebačku kazališnu publiku i strogu kritiku

Objavljeno:

- dana

PREMIJERA

Zahvaljujući ljepoti Črne mati zemle u koju sam se zaljubila na prvo čitanje, dobila sam priliku sjetiti se što je oprost i mogućnost da ga izreknem.

Tako je redateljica Dora Ruždjak Podolski opisala svoj osjećaj kad je na čitanje dobila roman Kristijana Novaka. Nekoliko mjeseci poslije tu je emociju prenijela na kazališne daske. Premijera predstave Črna mati zemla odigrana je u Zagrebačkom kazalištu mladih proteklog vikenda.

Iz kazališta nitko nije izašao ravnodušan. Rijetko je da kritika i publika imaju isto mišljenje, ali Kristijan Novak i Dora Ruždjak Podolski su ih ujedinili. Predstava je, slažu se, uspjela prenijeti atmosferu priče. A baš to je najvažnije, jer struka se slaže da je ovaj, kako mu tepaju, velik i nezaobilazni roman pun nabijene atmosfere koja prijeti eskalacijom. – Sveobuhvatnost, dubina i potresnost, intimne scene iz polumraka, majstorski portreti, mučne epizode nasilja i pedofilije, humoristički proplamsaji i fine refleksije čine ovaj roman ruralnom panoramom i galerijom nezaboravnih portreta – predstavila su knjigu „Moderna vremena“. Autor Kristijan Novak je u knjižici predstave napisao: – Tekst je govorio: “Slušaj me, pričat ću ti o tami”… sada šapuće: “Hodi bliže. Bomo ti pokazali kak je črna.”

Povratak Međimurja

Predstava počinje u dokumentarnom stilu, kad znanstvenici iznose podatke istraživanja o nerazjašnjenih osam samoubojstava (pet muškaraca, dvije žene i devetogodišnje dijete) u malome međimurskome neimenovanome mjestu. Taj podatak odmah upućuje na prikaz društvene patologije i tragedije kolektivnih razmjera, a kad se fokus usmjeri na svađu glavnog junaka Matije Dolenčeca i njegove djevojke, postajemo svjesni toga da je ta patologija kulisa njihove, odnosno njegove osobne patologije
Svi se slažu da posebno fascinira rad jezične savjetnice Ines Carović, koja je postigla da svi glumci, pa i rođena Dubrovčanka, govore precizni međimurski kajkavski. A svi koji su ga čuli, znaju da to nije lako.

Ruralna panorama i galerija  nezaboravnih portreta

Zbog svega toga su se, kad je najavljena predstava, kazalištarci uglavnom pitali kako će dramaturg Tomislav Zajec uspjeti dramatizirati komplicirani roman. Nakon premijere su se jednoglasno složili da je strah bio izlišan. I redateljica je bez problema uspjela stopiti prošlost i sadašnjost te velegradsku sredinu s malime mjestom na hrvatskom sjeveru. – O tom kraju znamo da je ­ bogat kraj i da u njemu HDZ nikada nije dobio izbore – napisao je jedan portal. Ovo je drugi roman Kristijana Novaka, a struka predviđa da će, ako nastavi ovako, postati jedan od najznačajnijih suvremenih domaćih autora. – U nekoj budućoj povijesti hrvatske književnosti pisat će da je Novak vratio Međimurje u mentalnu mapu i izveo ga, zajedno s ruralnim kajkavskim, nakon dugog, nezasluženog tavorenja u dijalekatskom getu, na nacionalnu književnu scenu – zaključuje struka.

DIJALEKT

Svi se slažu da posebno fascinira rad jezične savjetnice Ines Carović, koja je postigla da svi glumci, pa i rođena Dubrovčanka, govore precizni međimurski kajkavski. A svi koji su ga čuli, znaju da to nije lako.

Črna mati zemlja – ZKM 

Redateljica: Dora Ruždjak Podolski
Autor dramatizacije i dramaturg: Tomislav Zajec
Scenograf: Stefano Katunar
Kostimografkinja: Doris Kristić
Suradnica za scenski pokret: Petra Hrašćanec
Skladatelj: Stanko Kovačić
Oblikovatelj rasvjete: Aleksandar Čavlek
Asistentica redateljice: Lea Anastazija Fleger
Asistentica kostimografkinje: Marta Žegura
Jezična savjetnica: Ines Carović
Korepetitor: Milorad Stranić
Oblikovatelj maski: Slavko Vidović 
Autor crteža: Tit Medvešek

GLUME:
Matija: Adrian Pezdirc
Franjo: Dado Ćosić
Majka: Doris Šarić Kukuljica
Baka: Urša Raukar
Dr. Miholjek Lazanin; Hešto: Pjer Meničanin
Dr. Perković; Pujto: Milica Manojlović
Iva: Nataša Dorčić
Dina: Mia Biondić
Teta; Lidija; Terezika Kunčec: Dora Polić Vitez
Učiteljica; Dejanova majka: Suzana Nikolić
Milica; Suzana: Barbara Prpić
Silvija; Franjina majka: Nadežda Perišić Radović
Svećenik; Zvonko Demokracija: Damir Šaban
Mladen Horvat: Danijel Ljuboja
Franjin otac; Dejanov otac; Šogor; Stankec; Imbro Perčić: Zoran Čubrilo
Dejan; Zdravko Tenodi: Jasmin Telalović
Krunek; Mario Brezovec: Mateo Videk
Glazbenik: Stanko Kovačić
Mali Matija: Nikola Ljutić / Leon Bujanović
Inspicijentica: Milica Kostanić

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Poturnska popevka odzvanjala Matulovim gruntom na zadnjem ovogodišnjem druženju!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: "Međimurska priroda"

Završnicu ovogodišnjeg druženja javnosti na Matulovu gruntu u Frkanovcu u nedjelju, 12. rujna, oplemenilo je gostovanje Kulturno-umjetničkog društva Podturen.

Sa sobom su donijeli sjajno raspoloženje, pjesmu i prezentacije starih vještina. Njihove marljive ruke pokazale su kako se brzo i jednostavno može napraviti ukras od krep-papira. Prigodno, najviše su se izrađivali ukrasi u obliku cvijeća. Prpošni članovi Kulturno-umjetničkog društva Podturen pokazali i su tradicionalan način obrade lana u pređu, a sve to su začinili spontanim izvedbama međimurskih popevki.

Leptir se mota…

Peto jubilarno druženje na frkanovečkom sve poznatijem gruntištu donijelo je i edukaciju za najmlađe. Organizirana je prirodoslovna radionica “Leptir se mota oko plota‟ za djecu uzrasta od 7 do 12 godina. Osnovnoškolci su istraživali leptire na obližnjoj livadi. Na radionici su sudjelovali i ovogodišnji dobitnici nagrade u kategoriji za najbolju čuvaricu i čuvara prirode, Gita Radiković i Niko Kozar.

Svi posjetitelji koji su na Matulov grunt pristizali pješke, biciklom ili automobilom upoznali su i razgledali edukacijsko-istraživački centar kojim su ih provele djelatnice Javne ustanove “Međimurska priroda” koja upravlja Gruntom. Nova otvorena druženja za javnost u organizaciji Javne ustanove za zaštitu prirode “Međimurska priroda” planiraju se za iduću, 2022. godinu.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurje ove subote broji 13 novozaraženih koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 111 uzoraka, od čega je evidentirano 11 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 9,9 % od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 122. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 67 584 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 8 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema otpuštenih pacijenta, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje