Povežite se s nama

U fokusu

Ista osoba vodi financije i nadzire poslovanje tvrtke

Objavljeno:

- dana

SUKOB INTERESA

Predsjednica Nadzornog odbora Termoplina je Nevenka Grbac, djelatnica te tvrtke koja obavlja posao voditeljice Odjela računovodstva i financija.

– Izvršna i kontrolna funkcija su nespojive – upozorili su iz Državnog ureda za reviziju u izvješću iz rujna 2015.

”Nisu neovisni”

Na to izvješće je prošli tjedan upozorio nezavisni vijećnik Zlatan Avar. 
– Državni revizori su jasno utvrdili da je Nevenka Grbac u sukobu interesa, jer istovremeno vodi financije Termoplina te nadzire poslovanje tvrtke. Unatoč tome, apsolutno nikakve reakcije nije bilo iz Uprave Termoplina, a niti iz Grada Varaždina, koji je većinski vlasnik i čije interese u Nadzornom odboru zastupaju četiri člana, od čega su dva članovi HNS-a, a dva članovi SDP-a – naveo je Avar. Iz Termoplina tvrde je vijećnik rečenicu izvukao iz konteksta. 

 

Termoplin: Ne kršimo nijedan zakon. Nezavisnost Nadzornog i Revizorskog odbora nije narušena.

– Nevenka Grbac izabrana je u članstvo NO Termoplina odlukom Skupštine dioničara i u svojstvu dosadašnje predsjednice nije bila u sukobu interesa sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. Nalaz Državne revizije u niti jednom segmentu ne govori o sukobu interesa, a vijećnik Zlatan Avar predmetnu rečenicu uzeo je van pripadajućeg konteksta i predmeta nadzora Državne revizije – ističu. Predmet revizije bio je utvrditi koliko su tvrtke u vlasništvu jedinica lokalne samouprave učinkovite u sprečavanju i otkrivanju prijevara. Državni revizori su upozorili da su izvršna i kontrolna funkcija nespojive, te su Termoplinu predložili razdvajanje tih funkcija.

Ta je tvrtka u siječnju 2013. zaposlila internog revizora, a u listopadu 2014. su osnovali Revizorski odbor. – Radno mjesto internog revizora je u Odjelu računovodstva i financija te je izravno odgovorno voditeljici računovodstva i financija, koja je ujedno predsjednica Nadzornog i Revizorskog odbora – navedeno je u izvješću.
Upozorili su da takvim ustrojem nije osigurana neovisnost unutarnje revizije.

 

Revizori odbili očitovanje Termoplina: predložili su razdvajanje izvršne i kontrolne funkcije

– Konstatacija kako su izvršne i kontrolne funkcije nespojive nema potrebno uporište u zakonskim propisima i time ne kršimo niti jedan zakon. Neovisno o članstvu voditeljice računovodstva i financija u Nadzornom i Revizorskom odboru, nezavisnost tih odbora nije narušena. (…) NO se sastoji od sedam članova, a četiri, odnosno većina, nisu srodnik po krvi ili tazbini dioničara društva niti su zaposlenici, odnosno NO je sastavljen većinom od nezavisnih članova. Članstvo osobe, koja poznaje srž materije o kojoj se raspravlja i koja može izravno odgovoriti, pojasniti ili se obvezati na dodatno postupanje, prednost su i pozitivna vrijednost svakog odbora – naveli su iz Termoplina u očitovanju revizorima. Međutim, Državni ured je ostao pri svojim navodima, napomenuvši da razdvajanje funkcija proizlazi iz međunarodnih standarda za stručnu provedbu interne revizije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje