Povežite se s nama

Kultura

Ista strast različitih političkih garnitura: mjesto u prvom redu na otvaranju VBV-a

Objavljeno:

- dana

JOŠ MALO POČELO

Davor Bobić je ponedjeljak proveo u Beču. Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i najbliži suradnici u austrijskoj su prijestolnici tradicionalno predstavili Varaždinske barokne večeri, ove godine 47. po redu.

Prijem je ovog puta bio u mađarskom Veleposlanstvu.

S odigravanjem bečke promocije pripreme za Festival ulaze u završnu fazu. A svako novo izdanje Baroknih večeri počinje s pripremama i prije nego završe one aktualne.
Posla je uvijek puno, osobito kad se zna da ga tijekom godine obavlja samo četvero ljudi. U finišu im se pridružuju volonteri i uvijek se čini da bi još dvije ruke dobro došle. Dovoljno je reći da festival jednakog statusa, Dubrovačke ljetne igre, ima 23-oje zaposlenih tijekom cijele godine, koji rade u vlastitoj zgradi na Stradunu. Barokne večeri se još uvijek pripremaju u podstanarskom prostoru varaždinskoga HNK-a. Ljudi iz VBV-a se ne žale, jer oni vole svoj festival, ali su svjesni da je zaslužio bolje.

Vrhunski spektakl

Mađarska – koja je ove godine zemlja partner VBV-a, jedinoga hrvatskoga nacionalnog festivala na kopnu – pokazuje kako se cijeni jedno takvo značajno kulturno događanje.

Na Festival dovode svoje najbolje izvođače i većim dijelom financiraju njihov boravak, neumorno promoviraju Barokne večeri, uz baroknu glazbu će u Varaždinu predstaviti i svoju kulturnu i gastro-tradiciju.

BUDUĆNOST-DVORCI
U bliskoj budućnosti se planira i oživljavanje 15 dvoraca Hrvatskog zagorja s koncertima u sklopu VBV-a. Isto se probalo i 2008. godine, ali je uslijed krize, pa i nerazumijevanja lokalnih turističkih zajednica, projekt propao.
Davor Bobić vjeruje da je vrijeme za ponovni pokušaj.

Neće biti lako nadmašiti lanjsku godinu kad je zemlja partner bila Španjolska i kad su ulaznice za sve koncerte prvi put bile unaprijed rasprodane. Ali ravnatelj Damir Bobić vjeruje da će i ove godine biti jednako: – Koncert otvaranja je spektakularan, a Mađarska je osigurala najbolje što ima. Jako im je stalo i zaista sam iznenađen koliko su i kako promovirali Barokne večeri u Mađarskoj. Festivalu su dali ogroman značaj na državnoj razini. Promocija u Mađarskoj je bila najbolja u povijesti Festivala. Mađarski kulturni Institut je puno pomogao – govori Davor Bobić.

Mađarska na Festival dovodi svoje najbolje izvođače i većim dijelom financira njihov boravak   i programe. 
Mađari su neumorni u promoviranju Varaždinskih baroknih večeri

Mađarska je, očigledno, vrlo ozbiljno shvatila ulogu zemlje partnera. – Oni Baroknim večerima daju značaj koji Festival to zaslužuje. Zemlje partneri su uvijek iznimno fer, ali Mađari još i malo više. Dovode najbolje što Mađarska ima, a ima odlično. Otvaranje će biti vrhunski spektakl. Inače, Mađari imaju iznimno razvijenu kulturu klasične glazbe. Nedavno sam bio u Budimpešti na koncertu orguljaša, koji nastupa i u Varaždinu. Koncert koji traje dva i pol sata je bio u dvorani većoj nego što je zagrebački Lisinski i bio je rasprodan. To je fascinantno – govori ravnatelj Bobić i zaključuje kako to dovoljno govori o tome koliko je država kulturno jaka. Davor Bobić misli da mi Mađarsku ne poznajemo dovoljno i zato je često podcjenjujemo.

On priznaje da ni sam dosad nije pomnije poznavao mađarsku kulturu i nije znao točno što može očekivati, pa se, kad je vidio, čak osjećao posramljen svojim dotadašnjim skromnim znanjem.

Osim glazbom, Mađarska će se predstaviti domaćom gastronomijom i vinima, ali i baštinom te starim obrtima. I dosadašnji partneri su imali takvu praksu, ali Mađari će i u tom segmentu biti izdašniji. Osim u Varaždinu, svoje će delicije predstaviti i u Prelogu.

Politika voli barok

Budžet Festivala je oko dva milijuna kuna koje plaćaju Ministarstvo, Županija i Grad. VBV se sam financira 33 posto

Hvala Bogu pa gradsko politikanstvo i neizglasavanje proračuna – kad je u pitanje došlo financiranje kulturnih i drugih događanja – nije moglo naškoditi Baroknim večerima. Iako od Grada dobivaju više od pola milijuna kuna, njih, kao nacionalni festival, financira i Ministarstvo, ali i Županija. Od svih državnih festivala Barokne večeri imaju najveći udio samofinanciranja, više od 33 posto. Za usporedbu, Dubrovačke ljetne igre same ulažu 22 posto novca. – Budžet je oko dva milijuna kuna, od čega 750 tisuća daje Ministarstvo kulture, 570 tisuća Grad i 175 Županija, dok ostatak dajemo sami. Veliku ulogu tu igra Klub mecena – nabraja. Jasno da bi pola milijuna kuna bio veliki minus, ali Davor Bobić i njegova ekipa su naučeni ništa ne prepuštati slučaju, pa se za sve eventualne nezgode unaprijed pripreme. A znaju da u Hrvatskoj, kad je novac u pitanju, nije ništa sveto, pa si za svaki slučaj pripreme B varijante.

Vrlo je vjerojatno da će Barokne večeri uskoro u Varaždin privući ne samo Europu nego i svijet. Kulturnjaci i diplomati dalekih zemalja već su kontaktirali Koncertni ured za moguću suradnju. Posebno su uporne Argentina, Kuba, SAD i Japan.

Održavanje Baroknih večeri nije nikad, u ovih 47 godina, došlo u pitanje. Ni zbog novaca, ali niti – što se moglo očekivati – zbog politike. Barokne večeri su preživjele sve režime u pola stoljeća. Štoviše, političari svih Vlada – i vlast, kao i oporba – voljeli su se pojaviti na koncertima otvaranja u varaždinskoj katedrali. – Približava se 50. obljetnica i čak se iz svijeta dive kako smo uspjeli toliko opstati – zaključuje.

Zlata vrijednim smatra savjet svog prethodnika, osnivača Varaždinskih baroknih večeri, legendarnog maestra Vladimira Kranjčevića: Novaca nikad za kulturu neće biti dovoljno i moraš biti ustrajan.

Davor Bobić je poslušao maestra i još prije otvaranja 47. sprema 48. Barokne večeri. Sigurni smo da su već dogovoreni i aranžmani za veliki, 50. rođendan, ali pustit ćemo da to ostane iznenađenje. Zasad.

Izvor:
Foto:

Kultura

U sklopu programa „Podrum ponedjeljkom“ samostalna izložba slika Mihaela Bađuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko mjeseci stanke, udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA nastavlja s programom „Podrum ponedjeljkom“.

U ponedjeljak, 1. ožujka, s početkom u 19 sati u prostorima Centra za mlade i nezavisnu kulturu – P4 svoju samostalnu izložbu slika pod nazivom „Glave“ predstavit će Mihael Bađun.

Izložba predstavlja odabrana djela iz serije radova pod nazivom „Glave“. Navedena serija radova, nastajala tijekom prethodnih dviju godina studija, propitkuje podvojenost između tjelesne vanjštine i nutarnje psihe koja karakterizira svakog pojedinca.

Mihael Bađun rođen je 1996. godine u Varaždinu. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja na Prvoj gimnaziji Varaždin, 2015. godine upisuje preddiplomski studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) edukacije likovne kulture stječe 2018. godine, završivši u 10 posto najuspješnijih studenata preddiplomskog studija. U svojem umjetničkom radu bavi se slikarstvom, stripom i ilustracijom.

Organizatori mole posjetitelje da se zbog COVID-a 19 pridržavaju protuepidemioloških preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ulaz na izložbu neće biti moguć bez maske.

Nastavite čitati

Kultura

Priroda, čovjek ili erotika: bavite li se haiku pjesništvom, pošaljite svoje radove u Ludbreg

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu i informiranje „D. Novak“ objavio je tradicionalni poziv za sudjelovanje u stvaranju Haiku zbornika – Ludbreg 2021. kojim poziva sve zainteresirane haikuiste da pošalju svoje radove, ističu iz Grada Ludbrega.

Broj haikua koji se mogu poslati na natječaj ograničen je na šest po jednome autoru. Za one koji se bave haikuom erotske tematike bar jedan haiku može biti (u tih 6) s tom tematikom. Za najbolje erotske haikue dodjeljuje se plaketa „Afrodita“.

Radovi se mogu poslati e-mailom na e-adresu [email protected] i/ili na mail urednika: [email protected]

– Molimo da haikue šaljete u Word dokumentu, kao privitak elektroničke pošte, kojeg ćete nazvati svojim prezimenom i imenom (npr. ivić.ivan.docx). Molimo ne šaljite dokumente koji imaju naziv tipa HaikuLudbreg2020.docx i slično. Ako niste u mogućnosti slati elektroničkim putem, radove možete poslati i poštom na našu adresu: Centar za kulturu i informiranje „D. Novak”, Trg sv. Trojstva 19 – 42230 Ludbreg. – poručuju iz Centra za kulturu i informiranje Ludbreg.

Svoje haikue možete poslati zaključno s datumom 30. travnja 2021. godine, za poštanske pošiljke vrijedi datum poštanskoga žiga. Radovi pristigli nakon tog termina neće se uvrstiti u zbornik.

Ove godine novitet je natječaj za haiku na temu „gavran“ u čast Zdenku Oreču.

Prošle godine preminuo je Zdenko Oreč Gavran (1930-2020), utemeljitelj ludbreških haiku-susreta. Njemu u čast i na sjećanje Centar za kulturu i informiranje Ludbreg ove je godine raspisao natječaj za haiku na temu „gavran“.

– Na natječaju mogu sudjelovati svi koji to žele, pa i oni koji neće poslati svoje haikue za ovogodišnji zbornik. Natječajni radovi moraju biti originalni i neobjavljivani (bilo u tiskanom obliku ili na svemrežju, odnosno društvenim mrežama). Haikui se mogu slati na hrvatskom i(li) na engleskom jeziku. Svaki sudionik može poslati samo jedan natječajni haiku potpisan imenom i prezimenom i adresom. – poručuju organizatori.

Rok za slanje haikua je najkasnije do 30. travnja 2021. na e-adresu: [email protected]

Rezultati će biti objavljeni na ovogodišnjim haiku-susretima u Ludbregu i objavljeni u Haiku zborniku – Ludbreg 2021. O datumu održavanja haiku-susreta Centar za kulturu i informiranje Ludbreg obavijestit će naknadno.

Nastavite čitati