Povežite se s nama

U fokusu

Ister o natječaju za pročistač: idemo završiti posao, dokumentacija je pripremljena tako da se privuče što širi krug izvođača

Objavljeno:

- dana

Nakon afere ˝Pročistač˝, te akcije Ureda europskoga javnog tužitelja i policije kad su uhićeni predsjednik uprave GK Grupe Robert Gotić, bivši direktor komunalne tvrtke Varkom Željko Bunić i bivši direktor Coninga Stjepan Ptiček, u pitanje je došao projekt Aglomeracije.

Neizvjesnost je trajala puna tri mjeseca, a Varkom je uspio vlastitim sredstvima financirati radove. Direktor Varkoma Bruno Ister priznaje da situacija nije jednostavna, ali ističe da projekt ide dalje. U međuvremenu je stigla i odluka Hrvatskih voda te su Varkomu vraćena uložena sredstva od 26 milijuna kuna.

Neodgovornost pojedinaca

– Ovih dana pojavili su se u medijima napisi u kojima pojedinci raznih političkih opcija, pa i sami građani izražavaju sumnju, te iznose strahove i prognoze, vezane na sudbinu našeg najvećeg projekta, izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda – Aglomeracije Varaždin. Osobito vlada zabrinutost za zadnju fazu koja se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV-a. Iako sam osobno u više navrata istupio u medijima, vidim da postoji potreba za objašnjenjem, priznajem, ne baš jednostavnog stanja u kojem se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca projekt nalazi – rekao nam je uvodno Bruno Ister, direktor Varkoma.

Od samog početka krize bilo je jasno da je raskid kontaminiranog ugovora nužnost, no bilo je pitanje na koji način. Nakon niza razgovora i pravnih mišljenja, uprava Varkoma 17. listopada ove godine donosi odluku o raskidu ugovora, koju Nadzorni odbor jednoglasno potvrđuje.

Rekonstrukcija i dogradnja

– Rekonstrukcija i dogradnja apsolutni su prioritet, pa i imperativ, iz nekoliko razloga, koji su svi odreda od iznimnog značaja za funkcioniranje sustava odvodnje. Prvi je razlog dotrajalost i veliko ulaganje koje je nužno da bi uređaj uopće funkcionirao, nadalje dovršetkom mreže i priključenjem sve većeg broja korisnika uređaj postaje nedostatan, a o neugodnim mirisima koji se još povremeno pojavljuju i koji su glavna prepreka za ulaganje u Aquacity da i ne govorim – objašnjava Ister.

Dodaje da je ipak najvažniji razlog činjenica da je Varkom Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava preuzeo obvezu izgradnje svih pet pravaca, dakle mrežu od A1 do A4 i naravno uređaja.

– Ukoliko se uređaj ili bilo koji dio aglomeracije ne izgradi, projektu u cjelini prijeti penalizacija, koja može biti i u 100% iznosu, a tu se radi o približno 700 milijuna kuna plus PDV – kaže Ister.

– Kad smo već kod penalizacije koja nas sve najviše zanima, važno je napomenuti da su kontrolna i savjetodavna tijela koja su razmatrala naš slučaj i donosila odluku o nastavku plaćanja, očito razdvojila izgradnju mreže od kontaminiranog ugovora. Dakle za penalizaciju na mreži više ne postoji opasnost, a ugovor za uređaj je ionako raskinut na vrijeme, tako da do plaćanja izvođaču odnosno konzumacije ugovora nije došlo – objašnjava Ister. Postoji, naime, mogućnost koja se također spominje u javnosti, a to je sudski epilog zbog jednostranog raskida.

– Da ona postoji to nije sporno, no u tom slučaju, ako do toga i dođe, postoji ravnoteža u potraživanjima između izvoditelja i Varkoma kao naručitelja. Izvoditelj je pretrpio određene štete vezano na pripremne radove, a Varkom je izgubio godinu dana izgradnje i financiranja, koje nakon zaključenja Kohezijskog fonda 2023. postaje neizvjesno. Također porast cijena na tržištu vodi nas u rizik povećanja troškova izgradnje, tako da su i postojeće i moguće štete Varkoma značajnije i veće – kaže Ister. Čitavo vrijeme od istrage do raskida ugovora pripreman je novi natječaj, tako da je odmah po raskidu ugovora nova natječajna dokumentacija bila spremna i stavljena na javno savjetovanje, koje je zavšilo prošli tjedan. Uvaženi su dijelom utemeljeni prijedlozi i primjedbe te slijedi nastavak postupka već ovaj tjedan.

– Želim naglasiti da je natječajna dokumentacija ne samo za izgradnju, već i za izradu glavnog i izvedbenog projekta, te ishođenje građevinskih dozvola, dorađena i opremljena u skladu s žutim Fidicom, na način da se privuče što širi krug izvođača domaćih i stranih, koji imaju iskustva i sposobnosti da konačno odrade taj posao do kraja – rekao je zaključno Ister.

Kako je GK Grupa dobila posao i zašto je Varkom samostalno financirao radove

Direktor Varkoma Bruno Ister detaljno nam je kronološki objasnio cijelu situaciju vezanu za pročistač.

– Na javnoj nabavi za rekonstrukciju i dogradnju UPOV-a, iz 2018. odabrana je njemačko austrijska zajednica ponuditelja i sklopljen ugovor na 162 milijuna kuna, koji je zbog dodatnih potraživanja izvoditelja i penalizacije Hrvatskih voda poništen 2021. godine. U studenom 2021. objavljena je nova javna nabava za izvođenje radova. Natječajnu dokumentaciju preuzima veći broj ponuditelja, no javlja se samo GK GRUPA d.o.o. iz Varaždina, s kojom je nakon odluke o odabiru koju donosi povjerenstvo 14. travnja ove godine potpisan sporazum (ugovor) o izvođenju na iznos 209 milijuna kuna.

– EX post kontrola od posredničkog tijela PT2, dakle Hrvatskih voda, dovršena u lipnju, utvrdila je da nema nepravilnosti i da je postupak nabave prihvatljiv. Započinju pripremni radovi, izrada izvedbene dokumentacije. Postupak ishođenja ukupno četiri građevinske dozvole koji je u tijeku od listopada 2021., nastoji se ubrzati, jer bez njih naravno nije moguće započeti s radovima, pa nema drugih aktivnosti na izgradnji.

– Dana 14. srpnja ove godine nakon predistražnih radnji PNUSKOK-a, slijedi uhićenje i Ured evropskog javnog tužitelja – EPPO pokreće istragu protiv trojice osumnjičenih, među kojima je i bivši predsjednik uprave Varkoma. Već drugog dana, 15. srpnja, dolazi mail iz Hrvatskih voda da se plaćanje za mrežu na svim pravcima od A1 do A4, prema ZNS-u broj 41 “odgađa do slijedeće najave”. Započinje neizvjesnost za sudbinu čitavog projekta, koja traje više od tri mjeseca. Izvoditelji na sva četiri pravca izražavaju zabrinutost u vezi plaćanja, postoji velika opasnost da bi radovi mogli biti prekinuti pa Uprava predlaže Nadzornom odboru da donese 21. srpnja odluku o nastavku plaćanja iz vlastite likvidnosti. Dana 14. listopada iznenada je vraćeno plaćanje ZNS-ova za A1-A4 – plaćeno svih 26 milijuna kuna koje je Varkom uložio.

U fokusu

Varaždinski HDZ jednoglasno odlučio: “Nema podrške Čehokovoj Družbi, braci i seki, Čačićevcima ni bezidejnom proračunu!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora varaždinskog HDZ-a potvrđeno je jedinstvo ove stranke koja je odlučila da neće podržati proračun Grada Varaždina za 2023. godinu s projekcijom za 2024./25.

Naime, prema riječima gradskog vijećnika i saborskog zastupnika HDZ-a Damira Habijana koji ujedno obnaša funkciju kluba vijećnika HDZ-a u varaždinskom Gradskom vijeću, na današnjoj sjednici GO HDZ-a donesena je jednoglasna odluka da troje vijećnika iz redova ove stranke neće podržati proračun SDP-ovog gradonačelnika Nevena Bosilja.

– Koristim prigodu da kolegi Damiru Laljeku zahvalim na svemu što je napravio u Gradskom vijeću u prethodnom i dosadašnjem mandatu, poglavito za Hrašćicu koju je promijenio na bolje. Ovih dana svjedočili smo nizu zanimljivih izjava od strane naših konkurenata u gradskom vijeću, a tu prvenstveno mislim na Reformiste i Petriće. Nešto manje bili su rječiti „Čehokovci“ i najmanje SDP-ovci. Počet ću s gospodinom Željkom Bedekovićem iz Reformista, stranke koja je u nestajanju i egzistira na razini statističke pogreške. Nejasno je odakle njemu ideja da u HDZ-u postoji nekakav raskol. Toga nema i današnji zaključci doneseni na Gradskom odboru to pokazuju, da smo potpuno jedinstveni – rekao je uvodno Habijan.

Dodao je da nema razmimoilaženja ni sa županom Anđelkom Stričakom oko kamenoloma Siljevec.

– Moj stav je jasan, da se protivim kamenolomu i župan nigdje nije rekao da se tome protivi. Pozivam župana Kolara (SDP) iz susjedne Krapinsko-zagorske županije da ne mijenja prostorni plan ako mu je stalo do zaštite Ivančice – naglasio je Habijan.

Potom se osvrnuo na bracu i seku (Hrvoja i Anu Petrić) iz „varaždinske podružnice Možemo“, odnosno platforme Budimo grad, koji su po njemu jako aktivni zadnjih dana.

Destruktivna politika Petrića uništava grad

– Divi me i čudi me da oni u godinu i pol dana nisu razumjeli kako su dio pozicije u varaždinskoj gradskoj vlasti. Oni se i dalje ponašaju destruktivno, a jako ih je povrijedilo kada sam na Gradskom vijeću ukazao da destruktivna politika uništava grad i tome svjedočimo danas. Doveli su Grad u situaciju u kojoj je danas, u to ga je dovela osoba (Hrvoje Petrić) koja je na sjednici Gradskog vijeća dizala ruku za izmjenu prostornog plana na prostoru Vis Konfekcije kojoj je s majkom, donatoricom te aktivističke skupine, u većinskom vlasništvu. To je eklatantni sukob interesa, a takva si osoba dozvoljava nešto govoriti i prozivati članove HDZ-a dijeleći im kojekakve epitete – ističe čelnik gradskog HDZ-a.

Sve se to, napominje, obilo o glavu gradonačelniku Nevenu Bosilju koji je shvatio da s Petrićima više dalje ne ide. O Čehoku i njegovoj „družbi“, rekao je pak da ga zabrinjava koliko mu spominju ime na presicama i drugim istupima.

– Nema „Habijanovog“ HDZ-a, HDZ je jedan i danas smo to pokazali. Pa zar to Čehok mene sanja kad spava sa suprugom i izgovara moje ime u nekakvom bunilu… – pita se Habijan koji je sve to okarakterizirao „zabrinjavajučim“ uz primjedbu da Čehok time nije i neće izazvati njegovu pažnju.

Ustvrdio je i kako se neće uhvatiti na Čehokove udice i smicalice.

– Smatram da je Čehok politički mrtav što se tiče Grada i HDZ gradi svoju politiku, bio je i ostat će konstruktivna oporba. To se vidjelo i kod izglasavanja zadnjeg proračuna kojeg smo podržali, dali smo godinu dana aktualnoj vlasti da pokaže što zna i može. Većinu je morao i trebao osigurati gradonačelnik Bosilj. Nažalost u medijima se provlači teza da HDZ ruši proračun, što je nonsens jer je HDZ oporba. Ako vladajući nemaju pojma kako osigurati većinu i shvatiti imaju li je uopće, to je njihov politički i matematički problem. Ponavljam, HDZ je donio zaključak na sastanku Gradskog odbora da neće podržati proračun, jer smatramo da ova gradska vlast u proteklih godinu dana nije zaslužila naše povjerenje – rezolutan je Habijan.

Štoviše, ustvrdio je da vijećnike HDZ-a – SDP, Reformisti i platforma Budimo grad nisu uvjerili da se pod njihovim vodstvom može ostvariti ono što su predvidjeli predloženim proračunom.

Dvorske igre Reformista

– Oni sami nemaju pojma jesu li kadri rukovoditi Gradom, nemaju saznanja o tome imaju li dovoljno ruku za proračun, a kamoli tko će im podržati najavljeno zaduživanje za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju i drugo. Vidimo koliko je narasla cijena zbrinjavanja u odnosu na našu „Integralnu nagodbu“ koju je baš SDP nazivao prevarom i kriminalnom nagodbom. Neki od nas vijećnika bili smo na saslušanju pred USKOK-om radi nagodbe, a da ne spominjem čuvene prosvjede na Korzu gdje se vijećnike gađalo i nemilice vrijeđalo. Dakle, ono što su nazivali prijevarom i kriminalom sada je dva puta skuplje, a navodno je OK i sve po Zakonu!? Na to mi ne možemo pristati, a podsjećamo i da su SDP-ovci govorili da građani, koje bi sada zaduživali, neće ništa platiti – rekao je Habijan o ponudi za zbrinjavanje bala, poslu koji će stajati 216 milijuna kuna.

Na kraju je ukazao da nije glavni, niti najveći krimen na članovima SDP-a.

– Jasno je da je glavni kolovođa i opstruktor svega u gradu, i onaj koji je u zaleđu, upravo gospodin iz Reformista, čelnik stranke koja je u rasulu i nestajanju. Uostalom, vidimo tko režira dvorske igre u Gradskoj vijećnici i kreira različita zapošljavanja sa stranačkim iskaznicama koje prevladavaju u toj minornoj stranci – zaključio je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Očekuju se nestašice lijekova. U HALMED-u smiruju situaciju: postoje zamjenske terapije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama u posljednje su vrijeme nešto malo češće i dulje traju nego inače, ali još uvijek ne i dramatične jer ima zamjenskih lijekova. Međutim, može se pretpostaviti da će ozbiljnije nestašice ipak uslijediti, piše Večernji list.

Problem bi mogao produbiti i novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a.

Proteklih dana u ljekarnama nije bilo nekih lijekova za povišen krvni tlak, nekih antibiotika, sirupa za sniženje temperature, kortikosteroida, lijekova za snižavanje kolesterola…

Sve više nestašica lijekova posljedica je neodrživog kontinuiranog pritiska na cijene lijekova na recept, kaže Milka Kosanović iz HUP-a.

Iz HALMED-a pak tvrde da opskrba lijekovima nije ugrožena jer postoje zamjenske terapije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje