Povežite se s nama

U fokusu

Istodobno plaćali čak tri ustanove za otpad!

Objavljeno:

- dana

Revizija ukazala na neracionalno trošenje

Varaždinska županija u određenim je razdobljima u svojem suvlasništvu imala i paralelno financirala čak tri ustanove za gospodarenje otpadom!

Županija je tako plaćala rad Javne ustanove za odlaganje komunalnog i neopasnog otpada sjeverozapadne Hrvatske (osnovane za stvaranje regionalnog koncepta zbrinjavanja otpada), Centar za gospodarenje otpadom Varaždinske županije d.o.o., tvrtke koje je osnovana za provođenje gospodarenja otpadom putem županijskog centra za gospodarenje otpadom te Piškornicu d.o.o, osnovanu za gospodarenje otpadom putem regionalnog centra.

Interes Županije

Pokazao je to nalaz državne revizije, koja je “pročešljala” gospodarenje otpadom na području Varaždinske županije u proteklih nekoliko godina. Javne ustanove za odlaganje komunalnog i neopasnog otpada sjeverozapadne Hrvatske, koju su osnovale četiri županije, 15 gradova i jedna općina, čak je i proglašena ustanovom od posebnog interesa Varaždinske županije, a završila je u stečaju i početkom ove godine brisana je iz sudskog registra.

Lani je likvidiran i Centar za gospodarenje otpadom Varaždinske županije

Lani je, pak, likvidiran i Centar za gospodarenje otpadom Varaždinske županije, koji su osnovali Grad Varaždin i Županija. Ta je firma 2007. godine odabrala konzultantsku tvrtku s kojom je potpisan ugovor o pružanju savjetodavnih usluga za odabir sustava za gospodarenje otpadom, no planirane aktivnosti nisu uopće realizirane. U samo te dvije spomenute ustanove, koje su na kraju propale, Županija je “utukla” više od milijun kuna.

Neodgovoran pristup

– Državni ured za reviziju smatra da je potrebno učinkovitije trošiti sredstva poreznih obveznika, odnosno javna vlast treba odgovorno pristupati provođenju bilo kojeg projekta, pa tako i projekta zbrinjavanja otpada. Prije provođenja pojedinog projekta potrebno je utvrditi najbolju vrijednost za novac te putem članova Upravnog vijeća, Nadzornog odbora i Uprave utjecati na učinkovito upravljanje projektom, odnosno utjecati na ubrzanje aktivnosti oko provođenja projekta. S obzirom na to da su u 2003. Varaždinska županija i šest gradova s njezinog područja bili suosnivači JUSZH-a, koji je osnovan kao centralni nositelj i odgovorni partner za zbrinjavanje otpada u regiji, Državni ured za reviziju smatra da je navedeni projekt trebalo nastaviti kako bi se što prije realiziralo zbrinjavanje otpada u regiji – navodi se u nalazu Državne revizije.

Za Piškornicu 1,5 milijuna kuna

Varaždinska se županija potpisivanjem Društvenog ugovora o osnivanju trgovačkog društva Piškornica d. o. o. u 2009. godini koncepcijski opredijelila za regionalni pristup gospodarenja otpadom, piše u nalazu revizije. Osnivači navedenog društva su četiri županije sjeverozapadne Hrvatske (svaka s udjelom po 22,5 posto) i Općina Koprivnički Ivanec (s 10 posto udjela). Unatrag četiri godine, iz proračuna Varaždinske županije za uspostavu regionalnog centra za gospodarenje otpadom isplaćene su 882.000 kuna za operativne troškove te 639.000 kuna za temeljni kapital.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje