Sredinom ožujka zbog pandemije kornavirusa u svijetu nekoliko utrka prije kraja prekinuta je sezona u Svjetskom skijaškom kupu. Varaždinac Istok Rodeš osvojio je 36 bodova u Svjetskom kupu te je u poretku slalomaša zauzeo 40. mjesto, dok je u ukupnom poretku 111. skijaš svijeta.

Nezadovoljan

– Nisam zadovoljan rezultatski sezonom. Skijanje je stvarno bilo dobro u nekim periodima. Možda smo u jednom trenutku promašili s nekim sitnicama. Napravili smo neke sitne greške u koracima, a to sam shvatio tek u ožujku, kad sam se odmorio. Krajem prosinca možda nismo trebali tako žestoko trenirati. U utrku Snježne kraljice početkom siječnja nisam ušao umoran, ali nisam bio ni svjež. Kasnije sam imao problema s leđima, pa sam se razbolio i rezultat je takav kakav je – objašnjava Rodeš, koji ističe da iz prošle sezone može izvući pouke za dalje.

– Sezona nije bila loša, ali nije bila ni dobra. Mogu dosta naučiti iz pogrešaka i biti još bolji. Sigurno sam skijao dvije klase bolje nego u sezoni 2018./2019. – dodao je Rodeš, koji je kod kuće u Jalkovcu. I dalje trenira kod kuće i priprema se za iduću sezonu.

– Kod kuće od sprava imam manje-više sve. Trčati mogu, a s obzirom na to da sam ranije započeo s kondicijskim pripremama, siguran sam da ću napraviti kondicijski iskorak – istaknuo je Rodeš, kojem jednom tjednom kondicijski trener Marino Bašić šalje program treninga. Radi tako i na agilnosti, snazi, brzini i eksplozivnosti.

– Vjerujemo da ćemo za koji tjedan Filip Zubčić i ja na Jadran, gdje ćemo nastaviti s kondicijskim pripremama – istaknuo je Varaždinac.

S klasičnim skijaškim treninzima Rodeš će započeti u lipnju, no kako će se na skijaški svijet odraziti koronakriza?

– Teško je trenutno reći kako će se kriza odraziti na skijanje. Produžujemo neke sponzorske ugovore, no u skijanju se ne okreću ogromne svote novaca, pa vjerujem da koronakriza neće ostaviti tako dubok financijski gubitak u skijanju kao u nekim drugim sportovima – rekao je Rodeš, koji je uvjeren da će iduće sezone biti još bolji.

Bez limita

– Prošle sezone sam bio uvjeren da mogu napraviti rezultatski iskorak. Pokazivao sam na treninzima da mogu, no nisu se poklopile neke ključne sitnice. Vjerujem da mogu biti bolji. Lako se može dogoditi da pobijedim u slalomskoj vožnji Svjetskog kupa ili budem među tri najbolja. Nemam limita na treninzima, a ne osjećam ni pritisak okoline. Jedino si ja postavljam ciljeve, a to je da idućih godina budem u samom slalomskom vrhu. Hoće li to biti prije ili kasnije, manje je važno – dodaje varaždinski skijaš, kojeg, izgleda, ništa ne može omesti u tom cilju.

– Ako nisi spreman na teške trenutke u sportu, nemoj se njime ni baviti. Svi znaju biti prvi i slikati se, no šampion se postaje kroz teške situacije. Od sedme godine sam na tom putu i bez plana B – zaključio je Varaždinac.

Komentari

Komentara