Povežite se s nama

U fokusu

Ivan Čehok: blagodat ili pošast u Varaždinu?

Objavljeno:

- dana

Analiza

Ivan Čehok je bio varaždinski gradonačelnik od  2001.do 2011. godine. Politički komentatori su ga nazvali majstorom samopromocije.  Kompliment ili…?

Bivši gradonačelnik je Varaždince uspio uvjeriti u svoju reformatorsku karizmu. I nakon što su potvrđene dvije optužnice za korupciju i povedena nova istraga on je nastavio predavati etiku srednjoškolcima.  

Hrvatska Varaždin nije percipirala po Baroknim večerima ili Špancirfestu nego po dugokosom gradonačelniku koji se na posao vozi biciklom. Tako je djelovao kao jedan od njih, a pritom i skroman.

Je li Čehok uistinu bio skroman reformist, koji je za Varaždin izgradio stepenice za nebo ili samo perfidan majstor promocije?

Aleluja

Činjenica je da se u vrijeme Čehokove vladavine u Varaždinu zaposlilo puno tekstilnih radnika, koji su izgubili posao u Varteksu.  Nije bilo nezaposlenih, gradile su se poslovne zone, rješavalo se pitanje odlagališta smeća, plaće su bile pristojne, energija vibrantna. 

Nakon podizanja optužnica protiv njega, 2011. godine je dao ostavku. Uskoro je u Varaždinu loše krenulo: investitori više ne hodačaste u grad, bale sa smećem zagađuju vodu, plaće su mizerne, a energija letargična.

Iz zagrebačke perspektive je promjenu nebo – zemlja u Varaždinu lako pripisati odlasku karizmatičnog gradonačelnika.

Ali što govore činjenice?

Umjesto zarade – odšteta

Čehoku se može komplimentirati do besvijesti, može biti simpatičan i „običan“, ali u povijest će ući kao čovjek zbog kojeg Varaždin danas na ulazu u Grad ima preko stotinu tisuća tona smeća. I to je činjenica.

Gradu je  2005. godine država darovala preko 800 tisuća kvadrata zemljišta za razvoj  nove poslovne zone na ulazu u grad, ali gradonačelnik je odlučio da će se na tom zemljištu, vodozaštitnom području u Brezju odlagati smeće. Premještanje ili obrađivanje smeća nije uspio riješiti. Tako i 12 godina kasnije Varaždinci žive s tonama smrdljivog  smeća u susjedstvu i bojazni da piju zatrovanu vodu. Nikakva simpatija ili duga kosa i bicikl to ne mogu promijeniti.

Ivan Čehok danas u svojoj kampanji za gradonačelnika opet najavljuje uklanjanje bala. Onih koje su tu baš zahvaljujući njemu.

Bale su blokirale planiranu izgradnju Biotehnološkog parka. Umjesto projekta vrijednog 50 milijuna eura. Grad je stranom investitoru platio 5,3 milijuna kuna odštete.

Investitori se nisu pomamili za zemljište sa zagađenom vodom i pogledom na balirano smeće. Grad je primio zemljište na poklon pod uvjetom da do 2008. godine na njemu bude razvijena poslovna zona. To znači da država u bilo kojem trenutku može uzeti zemljište natrag, čime bi grad indirektno ili direktno pretrpio štetu od najmanje 200 milijuna kuna.

Država je, fala Bogu, zasad zaboravila na neispunjeno obećanje. Ali ugovor i obaveze koje proizlaze iz njega su vrlo jasne. Zbog neispunjavanja sličnog ugovora o darovanju, grad je već ostao bez vojarne u Optujskoj. 

Meka jeftine radne snage

Da, u vrijeme Ivana Čehoka su otvorene tri poslovne zone. Došli su investitori, otvorene su tvrtke i zaposlili se radnici. I svi bi danas živjeli sretno da plaća nije manja od 3.000 kuna.

Svoju meku jeftine radne snage tu su pronašle industrije koje zapošljavanju nekvalificiranu radnu snagu i minimalno ju plaćaju.  Na zapadu – a Hrvatska se može popeti na glavu da ju EU počne tretirati kao ravnopravnu članicu – plaća od 350 eura ne bi prošla. To je cifra socijalne pomoći.

Kad mu se spomene da je u zonama plaća 40 posto manja od hrvatskog prosjeka., Čehok izvuče asa iz rukava: Solvis. Na njegovu žalost, čak niti ova tvrtka nije izuzetak ,jer prosječna plaća u Solvisu je točno toliko, 40 posto,  manja od hrvatskog prosjeka. 

Bapski razvod

U međuvremenu su se prijatelji i suradnici, župan Radimir Čačić i gradonačelnik Ivan Čehok, razišli. Razvod je bio bapski. Svadili su se oko svega i svačega i građanima priuštili žutilo uživo. I tako punih šest godina.

Varaždinci su to s mirom promatrali. Živjelo se dobro, bale se još nisu raspale pa se moglo disati bez smrada i plaća je još mogla pokriti režije, hranu, registraciju auta i kekse za psa.

Ali bila su to zlatna vremena za svjetsko gospodarstvo. I za one koji nisu imali Čehoka za gradonačelnika. Čijim ulicama nije zujao gradonačelnik na biciklu. A ipak su bili sretni. Jednostavno – svjetsko gospodarstvo je cvjetalo. S Čehokom ili bez njega. Nekako je teško povjerovati, ali vjerojatno bi čak i Habuš u to vrijeme imao pristojne rezultate.

Neoprostivo – Goran Habuš

O jednoj stvari Ivan Čehok nije razmišljao: o Varaždinu nakon Čehoka. Baš kao da će uvijek biti tu. Nije stvorio nasljednika i to mu danas jako zamjeraju. Kako je nedavno rekao Davor Patafta, “dobar gazda treba imati takve suradnike da je on u tvrtki višak.”

Čehok o tome nije razmišljao pa je gradu priskrbio Gorana Habuša. I odveo zlatni Varaždin u povijest. Taman da i ništa nije zgriješio, od toga se ne može iskupiti. Habuš je grijeh koji mu Grad ne može oprostiti. Plaće su ostale iste ali više nisu bile dovoljne za režije i hranu, a pas ima sreću ako danas uopće dobije jesti. Bilo bi možda i keksa da je Čehok mislio. Da mu nije bila mrska pomisao da će i nakon Čehoka biti Varaždina. Ego zna biti gadna stvar.

Jednom samouvjeren, uvijek takav. Evo ga na izbornoj listi za gradonačelnika. Njemu ne treba program. Istina, to i nije baš čitano štivo ali je stvar izborne kulture. Ne trebaju mu niti zamjenici s barem tri čiste o gospodarstvu.

Dosta je biti Ivan Čehok, imati dugu kosu i bicikl pa objaviti nekoliko kratkih stranica programa. Ne treba ti program kad si Ivan Čehok. Ne trebaš se truditi pokazati da ti je stalo jer će ti vjerni podanici, ostavljeni na milost i nemilost Habušu, ionako dati povjerenje. Varaždinci lutaju kao guske u magli i čekaju vidjeti dugi čuperak na vjetru i pohrliti mu ususret.

A možda i ne.

Izvor:
Foto: ARHIVA/RT

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zapisniku kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!