Povežite se s nama

Život i društvo

Ivan Juren državni prvak u informatici, Ivanu Aviroviću drugo mjesto, a Josip Kelava uzeo je “broncu”

Objavljeno:

- dana

NAGRADE

Učenik Srednje škole Ivanec Ivan Juren iz Kameničkog Podgorja s mentorom Davorom Fodrekom državni je prvak u informatici u kategoriji “Osnove informatike – gimnazije”.

Natjecanje je održano u Primoštenu od 14. do 17. ožujka. Benjamin Mavrek i Marin Boltižar, učenici Elektrostrojarske škole osvojili su 10. i 12. mjesto u istoj kategoriji.
Prva gimnazija Varaždin imala je sedam predstavnika. U kategoriji “Primjena algoritama za 4. razrede” 2. mjesto osvojio je Ivan Avirović s mentorom Vladimirom Mikacom. Josip Kelava osvojio je 3. mjesto, a 4. mjesto osvojio je Marin Kišić. U kategoriji “Osnove informatike – prirodoslovno-matematičke gimnazije” 4. mjesto ostvarila je Ida Kolmanić s mentorom Bojanom Banićem. Rea Novak s mentorom Vladimirom Mikacom osvojila je 5., a Ilija Srpak s mentoricom Vesnom Novosel-Martinić osvojio je 8. mjesto. Marko Srpak s mentorom Bojanom Banićem bio je 6. u kategoriji “Algoritmi – srednje škole 1. razredi”. U “Osnovama informatike – osnovne škole” Viktor Pijanec iz OŠ Martijanec s mentorom Draganom Lukićem osvojio je 7. mjesto. Sven Brlek s mentorom Draganom Sačerom iz OŠ Beletinec i Ema Kolmanić s mentorom Nevenom Smoljancom iz OŠ Novi Marof u kategoriji “Algoritmi – osnovne škole 5. razredi” osvojili su 5. mjesto. Vedran Cifrek s mentorima Nevenom Smoljancom i Miljenkom Blažekom osvojio je 10. mjesto u kategoriji “Algoritmi – osnovne škole 8. razredi”. (mg)

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati