Povežite se s nama

Život i društvo

Ivan Juren državni prvak u informatici, Ivanu Aviroviću drugo mjesto, a Josip Kelava uzeo je “broncu”

Objavljeno:

- dana

NAGRADE

Učenik Srednje škole Ivanec Ivan Juren iz Kameničkog Podgorja s mentorom Davorom Fodrekom državni je prvak u informatici u kategoriji “Osnove informatike – gimnazije”.

Natjecanje je održano u Primoštenu od 14. do 17. ožujka. Benjamin Mavrek i Marin Boltižar, učenici Elektrostrojarske škole osvojili su 10. i 12. mjesto u istoj kategoriji.
Prva gimnazija Varaždin imala je sedam predstavnika. U kategoriji “Primjena algoritama za 4. razrede” 2. mjesto osvojio je Ivan Avirović s mentorom Vladimirom Mikacom. Josip Kelava osvojio je 3. mjesto, a 4. mjesto osvojio je Marin Kišić. U kategoriji “Osnove informatike – prirodoslovno-matematičke gimnazije” 4. mjesto ostvarila je Ida Kolmanić s mentorom Bojanom Banićem. Rea Novak s mentorom Vladimirom Mikacom osvojila je 5., a Ilija Srpak s mentoricom Vesnom Novosel-Martinić osvojio je 8. mjesto. Marko Srpak s mentorom Bojanom Banićem bio je 6. u kategoriji “Algoritmi – srednje škole 1. razredi”. U “Osnovama informatike – osnovne škole” Viktor Pijanec iz OŠ Martijanec s mentorom Draganom Lukićem osvojio je 7. mjesto. Sven Brlek s mentorom Draganom Sačerom iz OŠ Beletinec i Ema Kolmanić s mentorom Nevenom Smoljancom iz OŠ Novi Marof u kategoriji “Algoritmi – osnovne škole 5. razredi” osvojili su 5. mjesto. Vedran Cifrek s mentorima Nevenom Smoljancom i Miljenkom Blažekom osvojio je 10. mjesto u kategoriji “Algoritmi – osnovne škole 8. razredi”. (mg)

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje