Povežite se s nama

Život i društvo

Ivan: Poroditi dijete poseban je osjećaj

Objavljeno:

- dana

MUŠARAC PRIMALJA

– Bilo je malo neobično kada je k nama stigla muška primalja – rekla nam je Petra Šrajbek, koja je u pratnji supruga Marija u srijedu stigla u rađaonicu varaždinskog rodilišta.

I dok su prije devet godina, kada je rodila prvo dijete, sina Petra, oko nje bile samo žene, sada je uz nju bio suprug, ali i Ivan Marinić, 21-godišnji primaljski asistent.

Rezervirano za žene

– Ivan je prva muška primalja u Hrvatskoj. Kod nas odrađuje pripravnički staž, i to odlično. Smiren je, empatičan, nježan, nema trenutaka kada je loše volje. Uvijek je nasmijan i ništa mu nije teško odraditi – puna je pohvala Erika Spirić, glavna primalja na Odjelu za rađaonicu i patologiju trudnoće Opće bolnice Varaždin.

I svaka njezina riječ je točna: 21-godišnjak, koji je u Varaždin stigao iz Slavonskog Broda, doista je posebna osoba. Posjetili smo ga na radnom mjestu u varaždinskom rodilištu povodom Svjetskog dana primalja, koji je obilježen 5. svibnja pod sloganom “Primalje za bolju budućnost“. Iako je izabrao zanimanje koje u Hrvatskoj dosad bilo rezervirano isključivo za žene, ni u jednom trenutku nije požalio.

 

Smiren, nježan i uvijek nasmijan – tako Ivana opisuje glavna primalja Erika Spirić

– Moja očekivanja se ispunjavaju svaki dan. Poseban je osjećaj kada dijete koje se rodi primite u svoje ruke. Teško je to riječima opisati – kaže nam Ivan.

Primaljsku školu je završio u Slavonskom Brodu. – Oduvijek sam bio drugačiji i zanimale su me drugačije stvari. Nakon osnovne škole jedino što sam želio upisati bila je Medicinska škola, a budući da su te godine upisivali jedan razred primalja, donio sam odluku da ću upisati upravo taj smjer – objasnio nam je.

Za dolazak u Varaždin „krive“ su njegova sestra Ružica i prijateljica Brigita, koje na Sveučilištu Sjever studiraju sestrinstvo. – Javile su mi da se u varaždinskoj bolnici traže pripravnici. Samo tri dana nakon što sam poslao zamolbu, dobio sam uzvratni poziv. Jako mi se sviđa ovdje u bolnici, a prekrasan je i grad, miran i tih. Sve mi se poklopilo – kaže nam simpatičan mladić, koji je postao ljubimac svih na odjelu.

U srpnju mu završava pripravnički staž, a planova ima puno. – Želim upisati studij primaljstva u Rijeci – doznali smo.
No neće to biti prvi put da ide na prijemni. Nakon završetka srednje škole bio je primljen na studij primaljstva u Splitu, no zbog velike udaljenosti i nedostatnih financijskih sredstava nije mogao studirati. Zanimljivo je da ga, osim primaljstva, zanima i teologija, pa će se prijaviti i za taj studij.
– Kada bih bio primljen na oba fakulteta, primaljstvo bi ipak bilo moj prvi izbor – kaže mladić.

Studiranje – nužnost

Glavna primalja varaždinskog rodilišta Erika Spirić napominje da je za sve primalje studiranje nužnost.
– Europska unija ne prepoznaje srednjoškolski školovanu primalju. Nažalost, studij primaljstva postoji samo u Rijeci i Splitu, a naša želja je da se studij pokrene i u Varaždinu ili Zagrebu. Razgovarali smo i sa Sveučilištem Sjever o pokretanju preddiplomskog i diplomskog studija – doznajemo.

Kad je u pitanju Ivan, uvjereni smo u to da će ponovno uspjeti upisati studij koji toliko želi, a i u to da će mu, ne uspije li uz pomoć roditelja, netko financijski pomoći da ovaj put dođe do željene diplome.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Sanirano klizište u Lepoglavskoj Vesi, investicija vrijedna 424.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Asfaltiranjem saniranog dijela lokalne ceste završili su radovi sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Riječ je o jednom klizišta na području Grada Lepoglave koja su unatrag nekoliko godina prouzročila brojna oštećenja na gradskoj komunalnoj infrastrukturi.

– Kontinuirano radimo na sanaciji klizišta koja su u velikom broju slučajeva, kao i ovo u Lepoglavskoj Vesi, oštetila cestovnu infrastrukturu onemogućivši građanima normalno kretanje. Na žalost, osim cestovne infrastrukture ugrozila su i pojedine obiteljske kuće. Za sanaciju klizišta Grad Lepoglava izdvaja značajna proračunska sredstva koja druge jedinice lokalne samouprave, koje nemaju problema s klizištima, ulažu u daljnji razvoj dok ih mi ulažemo kako bi, praktički, nešto vratili u stanje kakvo je bilo prije pojave oštećenja nastalih klizanjem tla. Unatoč tome, nastavljamo s njihovom sanacijom i to prvenstveno zbog potreba građana odnosno zadržavanja visokog komunalnog standarda na području Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je s predsjednikom Mjesnog odbora Lepoglavska Ves Ivanom Dubovečakom i gradskim vijećnikom Milanom Pavlekovićem obišao završne radove sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Sanacija klizišta obuhvatila je potpunu rekonstrukciju oštećenog dijela zemljišta s postojećom cestom, postavljanje drenažnog sustava, izgradnju potpornog zida te asfaltiranje dijela sanirane lokalne ceste u dužini 65 metara. Radove je izvela tvrtka TTG iz Donje Višnjice.

Ukupan trošak radova, s PDV-om, iznosio je 423.970 kuna. Dio sredstava Grad Lepoglava je osigurao iz svog proračuna, a dio na natječaju Hrvatskih voda.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Ljubešćici pokrenut novi EU projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Ljuba voda iz Ljubešćice 23. lipnja održana je početna konferencija ESF projekta „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“.

Okupljenim gostima, predstavnicima Općine Ljubešćica i KUD-a „Toplice“ te članovima KUD-a Ljuba voda, njihovim roditeljima i projektnim partnerima projekt su predstavile predsjednica KUD-a Danijela Barjaktarević i voditeljica projekta Simona Štriga.

Konferencija je održana u prostoru Protupožarnog centra u Ljubešćici.

Sudionici konferencije su upoznati s ciljem, svrhom i projektnim aktivnostima – književnim, tamburaškim i plesnim radionicama za djecu i mlade. Radionice su besplatne za sve polaznike i u cijelosti će se izvoditi online. Detaljni sadržaj svih radionica okupljenima su predstavili njihovi voditelji, Valentina Mikulčić, Robert Štorga i Tim Hrvaćanin.

Prvi desetodnevni ciklus tamburaških radionica kreće s provedbom već ovog ponedjeljka, 28. lipnja.

Projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“ provodi Kulturno umjetničko društvo Ljuba voda u partnerstvu s Hrvatskim društvom inženjera geotehnike. Ukupna mu je vrijednost 487.121,54 kune, od čega 85 % sufinancira Europski socijalni fond, a 15 % državni proračun Republike Hrvatske. Provodi se od 24. ožujka 2021. godine i trajat će godinu dana. Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti 55 djece i mladih kroz sudjelovanje u online kulturnim radionicama putem kojih će se kod polaznika razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj.

Detaljne informacije o projektu, programi radionica, kalendari aktivnosti i najnovije vijesti mogu se pronaći na internetskoj stranici https://projekt.kudljubavoda.hr/.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!