Povežite se s nama

Život i društvo

Ivan Šagi: “Kad god nam krene stigne neki novi dekret Vlade”

Objavljeno:

- dana

MARUŠEVEC

Uza sve ovogodišnje financijske poteškoće koje su zadesile Općinu Maruševec – zahvaljujući odluci Vlade o porezu na dohodak, čime je Maruševec od poreza uprihodio 640 tisuća kuna manje za prvih devet mjeseci ove godine.

– Općina je uspjela ostvariti sve zacrtane projekte i nada se da će s planiranim aktivnostima nastaviti do kraja godine. – Prihod od poreza na dohodak u Maruševcu se povećavao i očekivali smo bolje sutra. Međutim, evo, jednim običnim dekretom pera Vlade, kako bi namirila svoje političke ciljeve, oštećeni smo mi. Svi šutimo. Umjesto što veće decentralizacije, naša Vlada radi obrnuto. Tamo gdje već ima daje se još, a gdje nema – nema, nezadovoljan je načelnik Maruševca Ivan Šagi.

Projekti

Unatoč takvoj situaciji i manjku novca, načelnik se trudi da Općina nastavi sa zacrtanim planovima.

Jedan od svakako najvećih projekata je dovršetak poslovne zone u Selniku, asfaltiranje nerazvrstanih cesta – pri čemu će pomoći Ministarstvo regionalnog razvoja, postavljanje led-rasvjete u Maruševcu, asfaltiranje cesta uništenih klizištem, uređenje odvodnih kanala oborinskih voda.

Također se, uz pomoć Ministarstva gospodarstva, izvode radovi i na uređenju Društvenog doma u Gredi, u vrijednosti 120 tisuća kuna. Ministarstvo će financirati sa 72 tisuće kuna, dok će se ostatak namiriti iz općinske blagajne. Jedan od prioriteta svakako je i obnova kurije u Čalincu, koju će sufinancirati Ministarstvo kulture. Ukupna vrijednost radova je 230 tisuća kuna – Ministarstvo će izdvojiti 150 tisuća, a Općina 80.

– U svakom slučaju nećemo stati s radovima na poboljšanju komunalne infrastrukture. Još uvijek radimo, ali kad ćemo morati završiti za ovu godinu,  ovisi o tome koliko će nam vremenski uvjeti to dozvoliti, zaključuje načelnik. 

POMOĆ DEMOGRAFIJI

Načelnik Općine Ivan Šagi prije nekoliko je dana okupio drugu grupu mladih roditelja kojima je u ime Općine dodijeljeno 1000 kuna novčane, “prve pomoći”. 

– U te dvije grupe sveukupno je bilo 39-oro djece. Nezadovoljni smo demografskom slikom, jer više ljudi umire nego što se rađa. Do kraja godine sigurno će biti još jedna grupa, rekao je načelnik. – Puno je toga što ne pridonosi boljoj demografskoj situaciji. Od opće društvene situacije, preko familijarnih stvari pa do raznih drugih razloga koji utječu da se mladi sve teže odlučuju na roditeljstvo, veli. Maruševec sada ima 6470 stanovnika. – Unazad deset godina imamo 300 žitelja manje. To nam se događa od početka devedesetih. Kad jeMaruševec postao Općinom, 1993. godine, bilo je 7130 stanovnika, govori.
Jedna od majki, Marina Kovačević, kaže kako, iako je mala, svaka pomoć dobrodošla. 
Bit – zajedništvo

– Lijepo je od Općine što nas okupi ovako sve zajedno. Prvo dijete rođeno je u drugom gradu i nije bilo niti prijema niti poticaja – kako za rađanje tako ni za odgoj djece. Baš je lijepo ovako na okupu vidjeti jednu generaciju djece… Nije u novcu bit, barem ne meni. Bitno je da se pokaže kako zajednica brine o mladim ljudima i potiče ih na rađanje u ovo današnje vrijeme, kad se oni sve češće odlučuju izbjeći roditeljstvo. Općenito, više se ne potiče obitelj niti obiteljski odnosi, kaže mlada majka.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Čak pet naleta na srneću divljač u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom protekla 24 sata zabilježeno pet naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Donjeg Ladanja, Ludbrega, Novog Marofa, Kapele Kalničke i Pake, javila je PU varaždinska.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na svom području zamijetili kako je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivaju vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

– Isto tako da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali isto tako i domaćih životinja. Pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama. U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja, te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisna kazna 300 kuna – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga majstorica lepoglavske čipke Varaždin na 1. festivalu pletenja, vezenja i kukičanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga majstorica lepoglavske čipke Varaždin Marica Apostolovski, Ružica Cikač, Ruža Levačić i Božena Vragović imale su 23. listopada čast da sudjeluju na 1. festivalu pletenja, vezenja i kukičanja “Zagrebački dani niti-Zagreb Yarn Craft Fest”, uz još 15 sudionika.

Svesrdnu pomoć vezano uz 1. festival pružila im je koordinatorica programa “Zagrebački dani niti” Monika Tresk i organizatori Festivala O’pleti by Adriana Meglaj i Obrt MASALA iz Zagreba.
Otvorenjem 1. festivala pletenja, vezenja i kukičanja u Zagrebu i Republika Hrvatska se pridružila velikoj obitelji ljubitelja rukotvorina izrađenih od svih vrsta niti, u Europi i šire.

Sudionici Festivala prikazali su svoje rukotvorine izrađene od svih vrsti niti, a bilo je tu i repromaterijala (konca, vune, špage, recikliranog materijala), kao i sredstva za izradu tih rukotvorina. Organizirane su i radionice na kojima se prezentirao rad s nitima, kao i mala škola izrade pojedinih rukotvorina.

Predsjednica Udruge majstorica lepoglavske čipke Varaždin mr. Ruža Levačić, kao jedna od predavačica na Festivalu, predstavila je i upoznala sudionike Festivala s radom Udruge. Napomenula je, da se Udruga od samog svog osnivanja 2003. godine bavi izradom i učenjem izrade svih vrsta čipki na batiće (lepoglavske, idrijske…), paške čipke, čipke na metre za ukrase na odjeći, krevetnini, stolnjacima, slavonskog zlatoveza, zlatoveza na platnu i papiru, raznih vrsta vezova, kukičanih radova, štrikanih radova, kraluša i ukrasa od perlica, ukrasa od recikliranog platna, ukrasa od špage, ukrasa od papira, prigodnih čestitki, slika svih tehnika i drugih rukotvorina prema afinitetu zainteresiranih.

Na Festivalu su predstavnice Udruge održale i radionicu izrade čipke, za četvero zainteresiranih posjetitelja koji su za uspomenu dobili svoj prvi rad na izradi čipke “stezicu”. Njihova sreća i ponos uspješnom samostalnom izradom “stezice”, bili su najveća nagrada majstoricama. Radionicu su prošle tri posjetiteljice i jedan posjetitelj, koji su dali do znanja da će se truditi da nauče kad im se pruži prilika i druge elemente čipke.
Članice udruge su ponosne što su kao Udruga sudjelovale na realizaciji Programa “Zagrebački dani niti” koji je na poseban način povezao ljubitelje očuvanja kulturne baštine, ne samo u lokalnoj zajednici nego i šire, pritom pokazavši da Grad Varaždin i Varaždinska županija, ide u korak sa ostalim gradovima i županijama Republike Hrvatske.

Podsjećamo vas, da je rad Udruge svake srijede u vremenu od 17 do 19 sati, u prostorijama 1. Mjesnog odbora “Centar” u Varaždinu, Ulica Alojzija Stepinca broj 1.
Imajući u vidu mjere vezano uz Covid-19, limitirani su brojem sudionika u radu Udruge, stoga mole, da svoj dolazak najavite predsjednici Udruge mr. Ruži Levačić na broj mobitela 099 832 6605, radi dogovora oko sudjelovanja i organiziranja potrebnih epidemioloških mjera.
Na isti broj mobitela javite se predsjednici Udruge i u slučaju da prve srijede u mjesecu želite prisustvovati Danima otvorenih vrata u Udruzi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje